Ako si vybrať

Bambusová masáž prekračuje hranice wellness a mieri k liečebným procedúram

Bambusová masáž prekračuje hranice wellness a mieri k liečebným procedúram

Niekto chodí na ryby, iný korčuľuje, záhradkárči alebo vyšíva. Ale je čoraz viac ľudí, čo ich opantala vášeň pre wellness. Dnes už nie je len o občasnej masáži alebo vírivke. Z...
Louis de Funès by zaváhal; crème brûlée alebo caramel cream?

Louis de Funès by zaváhal; crème brûlée alebo caramel cream?

Krídelko alebo stehienko? – pýtal sa Louis de Funès alias Charles Duchemin. Možno väčšiu dilemu by riešil v reálnom živote, keby mu dali vybrať medzi crème brûlée a caramel cream....
Tamara Šatanková, Bard. Kúpele: oplatí sa skúmať cenu pod pomyselnou lupou

Tamara Šatanková, Bard. Kúpele: oplatí sa skúmať cenu pod pomyselnou lupou

Vyštudovala financie, bankovníctvo a investovanie, ale už počas letnej brigády v pozícii servírky na kúpalisku tušila, že jej omnoho viac chutí živšia práca. Bez nudy stereotypu,...
Klobáska sa už dávno stala vlajkovou loďou grilovania

Klobáska sa už dávno stala vlajkovou loďou grilovania

Klobása. Máločo lepšie symbolizuje grilovanie než chutné mleté mäso v čreve. Možno aj preto, že po jej rodný list by sme museli siahnuť riadne hlboko, kamsi spred piatich...
Tanierik „Bone China“ – nič pre vegetariána

Tanierik „Bone China“ – nič pre vegetariána

Marco Polo toho zo svojich východných výprav priviezol naozaj veľa. Možno najčastejšie sa pomínajú cestoviny, ale väčší rozruch vtedy koncom13. storočia spôsobil porcelán....
Taliansko rozkošatilo kapitolu cestovín, svetu ich však dali celkom iné národy

Taliansko rozkošatilo kapitolu cestovín, svetu ich však dali celkom iné národy

Keď sa vraví o cestovinách, predstavíme si špagety, vermicelli, lasagne. Právom, pretože túto gastronomickú kapitolu najviac rozvinuli práve Taliani. Cestoviny však majú celkom...
Psíček a mačička varia soté

Psíček a mačička varia soté

„Nedávaj si soté. Najčastejšie to býva „prehľad týždňa", najľahšia cesta ako sa zbaviť zvyškov v kuchyni," radili mi služobne starší kolegovia - hodnotitelia, keď som začínala...
Mám ťa rada, tato kráľ, ako himalájsku soľ...

Mám ťa rada, tato kráľ, ako himalájsku soľ...

 ... mohla svojho aristokratického rodiča oceniť Maruška a hneď by sa stala kráľovnou. Nuž ale v slávnej rozprávke sa vraví iba o kuchynskej soli. Hoci majstri varešky...
Hotel Borovica**** na Štrbskom plese: kuchár na scénu, prosím!

Hotel Borovica**** na Štrbskom plese: kuchár na scénu, prosím!

Turistika, cyklistika, športy, horský vzduch, výlety, romantika, skúmanie fauny a flóry... No a samozrejme rozmaznávanie duše aj tela zvané wellness, presne ako to sľubuje...
Grilovačka je mňam, ale pýtajte sa aj na pôvod mäsa

Grilovačka je mňam, ale pýtajte sa aj na pôvod mäsa

Grilovanie sa stalo tak obľúbenou zábavkou, že koncom jari a počas leta (ba i toho babieho) stúpa aj z najmenšej slovenskej záhradky dym i vôňa. Nuž a hostia sa vytrácajú aj z...
Podľa Gurmán Awards ´22 sa oplatí ochutnať 65 reštaurácií

Podľa Gurmán Awards ´22 sa oplatí ochutnať 65 reštaurácií

S najkvalitnejšou gastronómiou sa - podľa odborníkov – stretne hosť v Bratislave (alebo pri Bratislave) a Vysokých Tatrách, teda dvoch vlajkových lodiach slovenského turizmu. To,...
Nemožné na počkanie, jedlo do 30 minút

Nemožné na počkanie, jedlo do 30 minút

Pod týmto Damoklovym mečom pracujú všetci kuriéri spoločnosti Delivery Hero sediac na bicykli, motorke či aute alebo spoliehajúc sa na vlastné nohy... Máte chuť na hamburger...
Orechmi proti

Orechmi proti "vreckovým suchotám"

Na nohy bagandže, do vrecka nožík a na chrbát plecniačik. Skrátka, na jeseň ideme na lieskovce a vlašské orechy. Bude z nich však nielen chutný koláč, miska k vínu či pekne...
Pizza vo svete (aj napriek mýtom) už chutí na dvadsať tisíc odtieňov

Pizza vo svete (aj napriek mýtom) už chutí na dvadsať tisíc odtieňov

Slaný koláč si vymysleli mnohé národy. Už v rukopisoch z 3. storočia pred n.l. sa spomína grécka placka s olivovým olejom, korením a medom, pečená na kameni. V tom sa vlastne...
Tak vyzerá chuť piva

Tak vyzerá chuť piva

Na prvý pohľad výstava impresionistických či kubistických obrazov. Aj na druhý, tretí... možno aj na dvanásty. Až kým si návštevník nevšimne logo pivovaru Kaltenecker, ktoré...
„Baby friendly hotel“ je na dovolenke s deťmi pestúnkou na nezaplatenie

„Baby friendly hotel“ je na dovolenke s deťmi pestúnkou na nezaplatenie

Hotelieri dávno vedia, že miesto pobytu neurčuje hlava rodiny (ani jej krk), ale dieťa. Potrebuje totiž toho omnoho viac než dospelí. Oddýchnu si len vtedy, keď je dieťa spokojné,...
Gurmán Awards ´20: za

Gurmán Awards ´20: za "zjedenie" stojí Bratislava, Pezinok, Trnava i Vysoké Tatry

Každý deň ako od inej matky. Raz sa tam výborne najete i cítite, inokedy by ste nechali zápis v Knihe prianí a sťažností (keby ešte existovala). Tzv. nevyrovnanosť výkonov je...
Nápojová demokracia dovoľuje piť borovičku aj ako aperitív

Nápojová demokracia dovoľuje piť borovičku aj ako aperitív

 Somelieri odporúčajú pred jedlom pohár suchého sektu, niekto si však naleje sladký vermút. Gastronomické tradície velia brandy ako „nachttrunk", Slováci siahnu po slivovici....
Hotel Devín**** v Bratislave: druhý dych ikonickej kaviarne

Hotel Devín**** v Bratislave: druhý dych ikonickej kaviarne

Práve odbili tri hodiny, nuž najvyšší čas, aby sa rodinka obliekla do nedeľného. Mama si pripraví pekné šaty, otec nezabudne na viazanku a klobúk. No a deti... aj keď sa im možno...
Armaňak: „mladší brat“ je starší

Armaňak: „mladší brat“ je starší

Znalec miluje koňak. Znalec nad znalcov siaha aj za jeho „mladším bratom" – armaňakom. Vie ale, že v skutočnosti je starší. Prvá písomné zmienka o armaňaku-armagnacu nesie dátum...
Dvadsať grilovacích prikázaní

Dvadsať grilovacích prikázaní

Náčelník tlupy Medvedia Laba zavetril nebezpečenstvo a razom sa lovci rozutekali na všetky svetové strany. Možno to bola búrka, možno nepriatelia z druhého konca údolia, čo...
Hviezdičky na ubytovacom nebi zhasli, preverujte si povesť hotela

Hviezdičky na ubytovacom nebi zhasli, preverujte si povesť hotela

Dve hviezdičky, tri hviezdičky, päť hviezdičiek... niektorý hotel si pridal aj polhviezdičku, hoci vyhláška nič také nepoznala. Naopak, veľmi striktne vymenovávala, čo všetko sa...
Reštaurácie s lacným menu vyhynuli

Reštaurácie s lacným menu vyhynuli

Niekto vraví, že obedy by ho nemali stáť viac než 5 eur. Iný za znesiteľnú považuje sumu okolo 7 eur. Ďalší je ochotný vydať za obed desaťeurovku a na Slovensku žije aj dosť ľudí...
Obložený chlebíček už dávno hviezdi na nebi studenej slovenskej gastronómie

Obložený chlebíček už dávno hviezdi na nebi studenej slovenskej gastronómie

Keď sa rozprávate so znalcom gastronomických trendov, každý pošle obložené chlebíčky na smetisko dejín. Skrátka, sú „out". A šéfkuchári majú hneď pre vás sto iných modernejších...
	Znalec sa vyzná aj v grganí: niekde trapas, inde pochvala

Znalec sa vyzná aj v grganí: niekde trapas, inde pochvala

Keď vám ponúknu škótske vajce, nečakajte vaječný kalíšok. No a pri pozvánke na „genever" si nezačnite baliť kufre a príručku do frankofónneho Švajčiarska... Rozdielne pojmy a...
Už prišiel Bardejovský med, pani magistra?

Už prišiel Bardejovský med, pani magistra?

Hertník, Hervartov, Kríže, Mokroluh, Richvald, Rokytov, Šiba, Tarnov. Väčšine Slovákov tieto názvy obcí nič nehovoria. Ale keď k nim pridáme aj Bardejov, už sú „v obraze". A tí...
Príbehy tisíc a jednej fľašky sú mládeži prístupné

Príbehy tisíc a jednej fľašky sú mládeži prístupné

Nestretnete v nich drakov, trpaslíkov ani vodníkov, ale inak vlastne znejú príbehy slávnych alkoholov ako z rozprávky. V tomto napínavom čítaní nechýbajú zápletky, vyvrcholenie,...

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Hosťovo.sk servíruje: tekvicové tortelloni v šalviovej omáčke od Michala Hečka

Aj keď halloweenske harašenie k nám doputoval len pred štvrťstoročím, vyrezávanie tekvíc nie m_hečko tekvicové tortellonije na Slovensku žiadnou novou zábavkou. Z tejto veľkej zeleniny pripravovali aj slovenské prababičky kaše, polievky, prívarky. Semienka pražili a dužinu používali aj na omastenie iných jedál. Tekvica sa skrátka využívala bezo zvyšku. Dnes sa stala novoobjavenou módou.

 / Čítať viac

Fusion na jednom stole

Začalo sa písať druhé desaťročie nového milénia, keď sa v gastronómii zrodil nový štýl – solisko - jedlo šalát var jarnéfusion. Talianske cestoviny sa na tanieri spojili so slovenskou bryndzou a indickými koreninami. Japonskú hovädzinu wagyu sprevádzali švajčiarske zemiakové rösti a francúzsky dresing alebo mexické guacamole. Severoafrická harissa dochutila americký burger či ázijské

25. 9. 2023 / Čítať viac

Mám ťa rada, tato kráľ, ako himalájsku soľ...

 ... mohla svojho aristokratického rodiča oceniť Maruška a hneď by sa stala kráľovnou. Nuž ale v soľ himalájska pxb hslávnej rozprávke sa vraví iba o kuchynskej soli. Hoci majstri varešky tvrdia, že solí je veľa a každé jedlo si pýta iný druh s inými vlastnosťami. Tie najlepšie reštaurácie si dokonca pripravujú vlastné soliace zmesi.


13. 1. 2023 / Čítať viac

Reštaurácie s lacným menu vyhynuli

Niekto vraví, že obedy by ho nemali stáť viac než 5 eur. Iný za znesiteľnú považuje sumu okolo obedové menu h7 eur. Ďalší je ochotný vydať za obed desaťeurovku a na Slovensku žije aj dosť ľudí, pre ktorých nie je problém zaplatiť aj 12-15 eur. Pretože samozrejme, každý aj vyžaduje niečo iné. Komusi stačí jedlo, z ktorého sa nasýti, iní potrebujú výber, pestrosť, vždy 

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

... a päťdesiatkrát napísať Cordon Bleu!

Vyprážaný teľací, prípadne hydinový rezeň so syrom a šunkou patrí medzi stálicu cordon bleu pxb hsvetovej gastronómie. Slovensko nevynímajúc. Kto sa však vo veci trošku vyzná, toho zaskočí zanovitosť tunajších reštaurácií, s akou vo svojich jedálnych lístkoch ponúkajú hosťom „Gordon Blue“.


 / Čítať viac

Liptovské droby (s pečiatkou EÚ) v hydine nehľadajte

Sú krajiny, kde kulinársky marketing šliape ako hodinky už oddávna. Nuž nečudo, že ich liptovské droby - strachanovkapoznáme ako kulinárske mekky sveta, hoci podobné jedlá sa varili a varia aj inde. To potom tvorí imidž destinácie, ktorej cestovný ruch prekvitá. Žiaľ, Slovensko medzi ne nepatrí.

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

19. 2. 2021 / Čítať viac

Viac nám chutí obrátený jablkový koláč alebo jeho príbeh?

tarte tatin pxbJedlo s príbehom. Odborníci z marketingu gastronómie či hotelierstva vedia, že omnoho lepšie sa predáva jedlo, potravina, nápoj, služba... ktoré majú svoj príbeh. Vychutnávanie totiž dostane ďalší rozmer. Hosť túži mať izbu, v ktorej spala kráľovná Sissi (alebo by si to bola

 / Čítať viac

Z odpadu na strieborný podnos

Bravčové nožičky – nie sú len pomocným prípravkom do želatiny, ale aj znovuobjavenou pečeň pcbluxusnou surovinou. Pomaly…  

Býče zľazy – sa na Strednom Východe pokladajú za bežnú surovinu, v Portugalsku zase …

Jahňacie ľadvinky – sa považujú za delikatsu, ak pochádzajú z mladých zvierat. Britská kuchyňa… 

 / Čítať viac


2013 – 2023 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok