rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín. Máčanka, juška, ... aha, to už je lepšie. Hovoríme alexander bk polievka šamppredsa známejšou hantírkou – o polievkach pre ústa a žalúdky od Abrahámoviec po Župčany.

Polievky a Šariš. Kto z tamojších praprapra... nebol niekedy (ba aj často) “potrestaný“ čírom, teda hrubou múkou rozmiešanou vo vriacej vode? Nie nadarmo sa vravievalo „Z veľkého vybyru padol do číru.“ Teda ak niekto veľmi vymýšľal a vyberal, tak mu ostalo to najbiednejšie. O stupienok vyššie stál čír s maslom alebo buňčkami – kúskami cesta. A ešte bohatší bol kyseľ so zemiakmi, smotanou, bobkovým listom a kôprom či domikát z bryndze a v šupe uvarených zemiakov. Alebo scíranka, v ktorej nechýbaloalexander bk cvikl pol sladké a kyslé mlieko a halušky z múky a vajec; pri scíranke s fizolami pridali šarišské praprababičky aj strukovinu.

„Žiadna gazdiná nemohla čarovať v kuchyni bez zásob kyslej kapusty. Z nej pripravovala nielen sviatočnú kapušnicu s údeným mäsom, ale aj jednoduchú mačanku z kapustnej šťavy – juchy, mlieka či smotany, zápražky, opraženej cibule, prípadne vody zalexander bk rukol pol varených zemiakov alebo vajíčok... Čo dedina, čo rodina, to iná variácia na tému mačanka,“ šéfkuchár hotela Alexander**** v Bardejovských Kúpeľoch Marek Švaro takto predstavuje vari najslávnejšiu šarišskú polievku, “mačanka s údeným mäsom a hríbmi je polievkou, ktorá zodpovedá dnešnému trendu modernej gastronómie – regionálna, chutná, zdravá, z lokálnych a sezónnych surovín.“ Skrátka, alexander ext hkaždodenné všedné, ale aj príležitostné a slávnostné stravovanie sa nikdy neobišlo bez jedla tisícich kvapiek.

Polievky a hotel Alexander. Keďže aj podľa šéfkuchára Mareka Švara platí, že polievka je grunt, plné teriny, hlboké taniere či misky nechýbajú v žiadnom obedovom alebo večernom bufete, ani na jednom firemnom podujatí, žiadnej súkromnej oslave. Pritom vedie práve starobabičkovská mačanka, no a, samozrejme, klasický vývar. Aj keď každý hosť má svoje obľúbené... Dobre to ilustrujú aj chúťky hotelového tímu.alexander ext h

Ekonomicko-obchodná riaditeľka spoločnosti Bardejovské kúpele Ing. Tamara Šatanková si rada vyberá polievku na kyslo. Manažérka hotela Alexander Miriam Šothová nedá dopustiť na jednoduchú jušku s cesnakom a mrveničkou, dochutenú len soľou a čiernym korením od svojej babičky. Vedúca recepcie Mária Gažiová uprednostňuje vývar a prevádzkar Maroš Tej ho ešte konkretizuje: „Pre mňa s pečeňovými haluškami.“ Recepčná Judita Zuščáková si potrpí na zeleninové polievky a vedúci obsluhy Jozef Tej si najradšej alexanderr bk šošv polnaberie z gulášovej.

No a ktoré považuje za to pravé orechové samotný „majster polievok“ Marek Švaro? „Krémové z tých najrôznejších druhov zeleniny, dokonca som jedol aj výbornú žihľavovú. Avšak celkovo mám polievky veľmi rád - pre ich vôňu, chuť aj výraznú farbu. Určite si zaslúžia, aby sa z nich stal gurmánsky zážitok.“ K tomu im pomáha nielen poctivá príprava v kuchyni, ale aj servírovanie, často veľmi netradičné. Podľa Mareka musí totiž jedlo dobre chutiť, aj dobre vyzerať. „S jedlom, aj tým tekutým, sa treba pohrať, vyšperkovať detaily. Ale v žiadnej polievke a v žiadnom jedle nesmie chýbať vari najdôležitejšia ingrediencia – láska a nadšenie. S láskou varené jedlo je vždy chutné aj pekné.“bardejovské kúpele 2

Inšpiráciu na nové polievky nachádza Marek v hlave – nápady vraj prichádzajú akoby samé od seba...☺ V skutočnosti sa však možno v jeho mysli spracovávajú skúsenosti, ktoré nadobudol najmä v hoteli Eden či práci v Tirolských Alpách. A tak sa v jeho bosniaku s jablkovo-chrenovým krémom, rukolovom koktaili s našľahanou penou, šošovicovom aperitíve s citrónovým konfitom, studenej uhorkovej pene, cviklovom cappuccine, hovädzom vývare s knedličkami a plnenou cuketou (všetky na obr.) a ďalších polievkach stretáva slovenská kuchyňa s tradičnou rakúskou i medzinárodnou, inšpirovanie sa receptúrami od kolegov-kuchárov s vlastnou improvizáciou...alexander bk polievka chren

Určite by chutili aj ruskému cárovi Alexandrovi I., podľa ktorého je rekonštruovaný hotel (bývalý Minerál) pomenovaný. V roku 1821 navštívil Bardejovské kúpele – jedny z najstarších s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb - cestou z Ľubľany z mierového kongresu po napoleonských vojnách. Cár sa zúčastnil alexander bk uhor polaj na skvelom bankete a údajne sa na ňom tak dobre cítil, že spontánne zvolal: ,,Tu žiť a zomrieť“. Kúpele – a určite aj tamojšie polievky - si vychutnávali rôzne ,,pomazané“ hlavy. Čas tu trávil aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II., Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona i poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska.

Polievky a zdravie. Tanier tekutého jedla patrí medzi tajomstvá medzi nebom a zemou. Ani odborníci nevedia, prečo má, napríklad, slepačí vývar také liečivé účinky. Prečo napomáha hojeniu, bojuje proti zápalu, posilňuje imunitu, odstraňuje stres a nervozitu. Čo však určite vieme, že polievky naštartujú trávenie, hladkajú sliznicu čreva a dodávajú telu vitamíny, minerály, vlákninu a ďalšie bardejovské kúpele min voda hbardejovské kúpele min voda hprospešné látky podľa surovím, z ktorých  sú pripravené.

„Samozrejme, hydratujú organizmus, čo oceníme najmä v lete, a pomáhajú aj pri znižovaní či udržiavaní hmotnosti. Skôr navodzujú pocit nasýtenia a naopak, znižujú pocit hladu,“ Marek Švaro nezaprie, že kraľuje hotelovej kuchyni v srdci kúpeľov, kde sa výživa, zdravé stravovanie či dietetické obmedzenia stali jednou z hlavných tém dňa. Nuž a v nich sa teda reč často točí práve okolo jedla tisícich kvapiek...

Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Hosťovo.sk servíruje: pražma s ratatouille od Tomáša Zemanoviča

Leto, oddych, voda. Takto si mnohí predstavujú dovolenku v júli a auguste. Niekto zamieri k t_zemanovič pražma hjazeru, iný splavovať rieku, ďalší na rybačku k fjordom. Ale mnohým učarovalo more. Nielen kvôli vodným športom, energii a atmosfére tohto atraktívneho živlu či upokojujúcemu pohľadu na kilometre vodnej hladiny, ale aj pre tých sto chutí a vôní prímorskej gastronómie.

26. 6. 2025 / Čítať viac

FIJET Slovakia: Slovensko nevyužilo poctu z Unesco

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré 

13. 2. 2025 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok