rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Nápojová demokracia dovoľuje piť borovičku aj ako aperitív

Somelieri odporúčajú pred jedlom pohár suchého sektu, niekto si však naleje sladký vermút. Gastronomické tradície velia brandy ako „nachttrunk“, Slováci siahnu po slivovici. Kto má nápojovú pravdu?

Ani historici kulinárstva nevedia, kedy sa začalo hovoriť o aperitíve a digestíve. Jedno je však isté, aperitív by mal povzbudiť chuťové poháriky a vyprovokovať pocit hladu. Digestív zase podporuje tvorbu pepsínu a činnosť žlčníka i slinivky.

Ktorý alkohol lepšie plní aperitívovú a ktorý digestívovú úlohu, v tom sa barmani, gurmáni ani drink moerscchy pxblekári nezhodujú. Dokonca nie sú jednotní ani v zákaze silnej liehoviny na začiatku stolovania. Názor proti? Bráni totiž vychutnať si jemnejšie pitie, podávané k ostatným chodom. Na Slovensku sa však často volí ako aperitív pálenka, vodka, gin, borovička alebo dokonca chuťovo plné hriatô. „Gastronómia je čisto subjektívna záležitosť a je na každom človeku, čo si z nej vyberie. Bez ohľadu na to, čo diktuje móda a označuje sa za „in“,“ nikdy sa netajil svojim názorom nestor českej barovej scény Alex Mikšovic., ktorý často p viedol riadené degustácie aj na Slovensku.

Iné nápojové zvyky však panujú nielen u nás. Väčšina sveta nalieva šampanské (alebo sekt) pred jedlom, zatiaľ čo v krajine svojho pôvodu ním uzatvárajú hostinu. Portské sa považuje za dobrý nápoj k dezertom, podľa niektorých odborníkov je to barbarstvo. Chuťovo silné fortifikované víno k chuťovo silnej sladkosti - zabíja vraj jedno i druhé. Odborníci však radia...

Pred jedlom
campari, cynat, cherry brandy, pernod, prosecco, rakia, ražná pálenka, suchý vermút, suchý sekt,

Po jedle:
Aquavit, armaňak, brandy, grappa, likéry krémové i ovocné, ovocné pálenky, sambucca (často servírovaná s kávovými zrnami), tequila

Pred aj po jedle:
Angostura, aperol, cachaca, calvados, fernet, gin, medovina, ouzo, pivo, portské a sherry, rum, ryžová pálenka, sekty, unicum, víno, vodka, whisky

Soňa Hudecová ©
ilustr. foto moeschby

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Jeden pomaranč sa zaľúbil raz...

 ... do Darinky mandarínky... a viete, čo sa z toho zrodilo? Nuž predsa bábätko tangor... citrusy vian pxbKrížením citrusov sa rozrástla táto kyslo-sladko-trplá rodina takmer na dve stovky druhov. Nuž a keby sme mali k zime priradiť vôňu, určite to vyhrajú citrusy, najmä tie oranžové.
O tejto farbe sa v psychologických kruhoch traduje, že pôsobí ako balzam na obličky, slezinu

 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Chanuka vonia plackami a šiškami

Vo štvrtok 7. decembra postavili Židia do okna deväťramenný svietnik chanukiju, do stredu chanuka svietnik 3 h pxbvložili horiacu sviečku-šámes a jej pomocou zapálili prvú v poradí. Začal sa totiž možno najkrajší židovský sviatok – osemdňová Chanuka, aj keď patrí medzi mladšie sviatky a štátne voľno v Izraeli platí len pre prvý a posledný deň.

 / Čítať viac

Hosťovo.sk servíruje: kapor v lieskovcoch od Ivana Štefulu

Vianoce bez ryby? Nemožné! – vraví si každý tradíciami odchovaný našinec. Aj tí, čo nemú tvár i_štefula kaporz vôd príliš nemusia, to pri slávnostnom stole nejako pretrpia. Veď jedna podkovička nikoho nezabije (pravda, ak dá človek pozor na kosti ☺). Nuž a aj trend sezónnosti a lokálnosti velí radšej sladkovodné než morské či oceánske. Aby Štedrý večer voňal tradíciou a zároveň priniesol aj niečo 

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok