Na nohy bagandže, do vrecka nožík a na chrbát plecniačik. Skrátka, na jeseň ideme na lieskovce a vlašské orechy. Bude z nich však nielen chutný koláč, miska k vínu či pekne vytvarovaný puding, ale aj náhrada drahších surovín. Do covid-krízy (keď príjmy klesajú a ceny stúpajú) ako stvorené...
Orechy obsahujú veľa bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a nenasýtených mastných kyselín. To využívali aj naši prapradedovia a najmä praprababky. V Kronike Slovenska I sa totiž dočítame o ich vynaliezavosti. Na jar 1816 zaplavila mnohé miesta Slovenska nebývalá povodeň a, napríklad, väčšina dobytka, pripraveného na jarmok do Topoľčian zahynula v rozvodnenej rieke Nitra. Chovatelia postupne odhadli škody na toľko mäsa, že by stačilo na celoročné zásobenie monarchie. Podobne to vyzeralo aj s úrodou, a tak Týdenník z 8. marca 1816 radí všetkým, čo nemajú dosť peňazí na drahú masť: do čistého plátenka zabaľte lieskovce alebo jadrá orechov a ponorte do variacej sa polievky alebo kaše.
Ktovie, či už vtedy existovali botanické a lekárske tabuľky, udávajúce obsah tuku v orechoch... Podľa tých dnešných, 100 g lieskovcov dá do jedla až 36 g tuku, vlašské orechy dokonca 51,5 g. Pochopiteľne, najviac by sme si pomohli pekanovými orechmi (s obsahom tuku 71,2 g), para orechmi (61,5 g), pistáciami (54 g), mandľami (53,5 g), píniovými orieškami (47,4 g) alebo arašidmi (49 g), ktoré však nepatria vôbec medzi orechy ale strukoviny. Márne by ste sa však snažili omastiť jedlo pomocou ďalšej jesennej pochúťky - gaštanmi. Desaťdekové vrecúško dodá totiž telu len 2,7 g tuku.
Návrh na využitie "masti" z orechov a lieskovcov sa v spomínanom Týdenníku viaže na veľmi lacný a výdatný recept:3 diely zemiakov, diel hrachu alebo bôbu, krúp či kukurice, diel mrkvy, diel repy (namiesto mrkvy a repy možno použiť suché slivky alebo jablká), diel chleba, trochu soli, a "dostatečná míra vody". Jedlo varíme približne poltreťa hodiny, pričom plátenko s orechami ponoríme dnu. Často miešame. "Kaše tato jest zdravá a hodně sytí aj bez chleba" píše neznámy autor receptu. Netuší, že o dve storočia neskôr si budú jeho prapravnuci lámať hlavu nad tým, ako nahradiť drahú mrkvu či sušené slivky a ako prekabátiť vodné a stočné...
Soňa Hudecová ©