rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Ajurvédska jarná očista hrá podľa vlastných nôt

Vianoce, Silvester, Nový rok, Fašiangy, zima, tma, k tomu stereotyp home office-u, raz eufória, potom depresia... ruka nám samovoľne siahala za niečím vyprážaným, pikantným, sladším i mastnejším. Tu chutný voňavý koláčik a tam zase slané krekry...

Niet divu, že hádam každá kultúra hovorí o striedaní obdobia hojnosti a striedmosti, každá stravovacia teória a filozofia o jarnom detoxe, nech si už pod tým predstavia čokoľvek obmedzujúce – od úplnej hladovky cez preháňadlá a bylinkové čaje až po ovocné šťavy a ryža pxbzázračné jedlá.

Ajurvéda ale napísala vlastné noty a cieľom jej jarnej očisty je odplavenie jedov z tela cez vylučovaciu sústavu, pokožku i pečeň. Avšak nielen „ťarchy navyše“ v podobe prilepeného nánosu, ktorý človek vidí a cíti, ale predovšetkým lepkavej, ťažkej a studenej hmoty vnútri v tele. Tieto nestrávené a nevylúčené zvyšky z jedla, ajurvéda detox pxbzvané Áma, plnia kanáliky, ktorými si bunky odoberajú z potravín potrebné živiny a vyháňajú nepotrebný odpad von. Áma sťažuje prácu tzv. ohňa trávenia Agni. Keď má telo dobre tráviť a z jedla si vziať všetko to dobré a prospešné, musí oheň stále horieť jasne, sucho a horúco ako dobre udržiavaný krb.
Aby sme však z tých ajurvédskych nôt detoxu nespievali falošne, rozdala 3-tisícročná indická „veda o živote“ každému z troch typov človeka - Vátá, Pitta a Kapha - inú partitúru.

Kým, napríklad, Váta s jej chúlostivým trávením smie jarnému odstraňovaniu škodlivých látok venovať kratší čas, Pitta a jej intenzívne, silné trávenie si môže dovoliť dlhšiu očistu a Kapha smasáž ilu 4 pxb jej pomalým a ťažkým trávením vydrží ešte veľkorysejšiu. Pri každom type človeka a jeho energie (ale aj pri rôznych chorobách, situáciách...) horí totiž oheň trávenia Agni inak. Nejdeme ho uhasiť, nejdeme mu priložiť, jarná „generálka“ ho musí skrátka správne naladiť.

„Oheň trávenia však nenaštartujeme len prostredníctvom jedla a pitia, ale aj ajurvéda budharegeneráciou celého tela. To bol aj dôvod, prečo sme tak veľmi chceli dopriať našim hosťom ajurvédske masáže,“ obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s. Ing. Tamara Šatanková sa splnenia plánov dočkala v polovici februára tohto roka. Na kalendári svietilo číslo 14, keď si prvý klient (či lepšie povedané klientka) doprial padha abhyanga v réžii masérky hotela Alexander****. Vďaka absolvovaniu náročného kurzu, zakončeného certifikátom, tam ku klasickej či bambusovej masáži a masážimasáž chodidlová pxb lávovými kameňmi pridali aj tie ajurvédske.

„Kvôli masáži chodidiel padha abhyanga si tu hostia podávajú pomyselné kľučky. Doteraz sme totiž žiadnu masáž tejto časti tela neponúkali. Pritom teplý bylinkový olej a masírovanie tzv. marma bodov neznamená len regeneráciu samotných chodidiel, na ktorých spočíva celá ťarcha nášho tela, ale aj odstraňovanie stresu a vyplavovanie negatívnych emócií, zlepšenie trávenia, rozprúdenie krvného obehu a metabolizmu,“ manažérka hotela Alexander**** v masáž ilu 3Bardejovských Kúpeľoch Miriam Šothová si vychutnáva každú chvíľu, keď ju pracovné povinnosti zavedú do wellness. Už len tóny relaxačnej hudby, svetlo lámp a sviečok či vôňa tyčiniek pôsobia ako oživenie mysle...

Školená masérka sa však dokáže venovať obom koncom tela, teda nielen chodidlám ale aj hlave. Shiro Abhyanga – masáž hlavy totiž patrí v ajurvéde medzi trojicu NAJ. Vlažný olej vsiakne do pokožky a ku korienkom vlasov a hosť vstáva z lôžka ako znovuzrodený – bez migrény a bolesti hlavy, očí a uší, bez napätiaajurvéda pxb svalstva na krku a šiji, bez problémov s lymfou, bez svrbenia a porúch pamäte... a aj celkový stres, podráždenosť a nervozita ostanú za dverami. A to vďaka tomu, že práve povrch hlavy je plný bodov, ktorých dráhy vedú k očiste tela.

„Tieto dve masáže sa stali tou povestnou prvou lastovičkou ajurvédy v našom hoteli. Radi však hosťom ponúkneme a predstavíme aj ich pokračovanie,“ Miriam Šothová je aj s celým tímom hotela zvedavá, ako hostia novinky príjmu. Možno naozaj zistia, že vďaka jarnej očiste sú jedy preč, zmizne aj nejaké kilečko masáž 5 pxbalexander ext hnavyše, chuť na jedlo sa vráti do svojich najprirodzenejších koľají, telo cíti príval energie a myseľ už pracuje na plné obrátky. Čo by si hosť v lone kúpeľov mohol priať viac..?

Tri tipy jarnej očisty:
Dúšky teplej vody – pôsobia ako kúpeľ kanálikov, upchatých nestrávenou ámou a povzbudzujú aj svalové sťahy čriev. Každý deň nech začne pitím teplej prevarenej vodyvoda reštika pxb s medom alebo citrónom, ktorý má tiež čistiace účinky a veľa minerálnych látok. Horúca voda v podobe niekoľkých dúškov každú pol hodinku v priebehu dňa otvára cestu na odplavenie nánosov.

Triphala & spol. – fenikel, kurkuma, kardamom, zázvor, klinčeky, škorica, čierne korenie ... jarný detox sa naozaj krúti okolo surovín, čo sa vážia na gramy, ale nesmú chýbať v žiadnom jedle. Korunuje ich triphala – starodávna zmes troch plodov – amalaki (indického egreša), harikati (vrcholiak myrobalanový) a vibhitaki (vrcholiak čierny), ktoré v podobe teplého nápoja s polovičkou čajovej lyžičky Triphaly pred spaním pomáha črevám vylúčiť všetko nepotrebné.zelenina hľuza m_kovalčík

Jej veličenstvo zelenina – to platí počas jarnej očisty stonásobne. Na raňajky si môžete pripraviť dusenú zeleninu s koreninami a k hlavnému jedlu dňa – obedu Kičadí z basmati ryže s fazuľou mungo. Na večeru sa hodí čerstvá zeleninová polievka a môžete si dopriať aj pohár teplého mlieka. Kto nevydrží bez maškrty, nuž zopár ryžových keksov na olovrant nie je hriechom.

Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok