rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Ajurvédska jarná očista hrá podľa vlastných nôt

Vianoce, Silvester, Nový rok, Fašiangy, zima, tma, k tomu stereotyp home office-u, raz eufória, potom depresia... ruka nám samovoľne siahala za niečím vyprážaným, pikantným, sladším i mastnejším. Tu chutný voňavý koláčik a tam zase slané krekry...

Niet divu, že hádam každá kultúra hovorí o striedaní obdobia hojnosti a striedmosti, každá stravovacia teória a filozofia o jarnom detoxe, nech si už pod tým predstavia čokoľvek obmedzujúce – od úplnej hladovky cez preháňadlá a bylinkové čaje až po ovocné šťavy a ryža pxbzázračné jedlá.

Ajurvéda ale napísala vlastné noty a cieľom jej jarnej očisty je odplavenie jedov z tela cez vylučovaciu sústavu, pokožku i pečeň. Avšak nielen „ťarchy navyše“ v podobe prilepeného nánosu, ktorý človek vidí a cíti, ale predovšetkým lepkavej, ťažkej a studenej hmoty vnútri v tele. Tieto nestrávené a nevylúčené zvyšky z jedla, ajurvéda detox pxbzvané Áma, plnia kanáliky, ktorými si bunky odoberajú z potravín potrebné živiny a vyháňajú nepotrebný odpad von. Áma sťažuje prácu tzv. ohňa trávenia Agni. Keď má telo dobre tráviť a z jedla si vziať všetko to dobré a prospešné, musí oheň stále horieť jasne, sucho a horúco ako dobre udržiavaný krb.
Aby sme však z tých ajurvédskych nôt detoxu nespievali falošne, rozdala 3-tisícročná indická „veda o živote“ každému z troch typov človeka - Vátá, Pitta a Kapha - inú partitúru.

Kým, napríklad, Váta s jej chúlostivým trávením smie jarnému odstraňovaniu škodlivých látok venovať kratší čas, Pitta a jej intenzívne, silné trávenie si môže dovoliť dlhšiu očistu a Kapha smasáž ilu 4 pxb jej pomalým a ťažkým trávením vydrží ešte veľkorysejšiu. Pri každom type človeka a jeho energie (ale aj pri rôznych chorobách, situáciách...) horí totiž oheň trávenia Agni inak. Nejdeme ho uhasiť, nejdeme mu priložiť, jarná „generálka“ ho musí skrátka správne naladiť.

„Oheň trávenia však nenaštartujeme len prostredníctvom jedla a pitia, ale aj ajurvéda budharegeneráciou celého tela. To bol aj dôvod, prečo sme tak veľmi chceli dopriať našim hosťom ajurvédske masáže,“ obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s. Ing. Tamara Šatanková sa splnenia plánov dočkala v polovici februára tohto roka. Na kalendári svietilo číslo 14, keď si prvý klient (či lepšie povedané klientka) doprial padha abhyanga v réžii masérky hotela Alexander****. Vďaka absolvovaniu náročného kurzu, zakončeného certifikátom, tam ku klasickej či bambusovej masáži a masážimasáž chodidlová pxb lávovými kameňmi pridali aj tie ajurvédske.

„Kvôli masáži chodidiel padha abhyanga si tu hostia podávajú pomyselné kľučky. Doteraz sme totiž žiadnu masáž tejto časti tela neponúkali. Pritom teplý bylinkový olej a masírovanie tzv. marma bodov neznamená len regeneráciu samotných chodidiel, na ktorých spočíva celá ťarcha nášho tela, ale aj odstraňovanie stresu a vyplavovanie negatívnych emócií, zlepšenie trávenia, rozprúdenie krvného obehu a metabolizmu,“ manažérka hotela Alexander**** v masáž ilu 3Bardejovských Kúpeľoch Miriam Šothová si vychutnáva každú chvíľu, keď ju pracovné povinnosti zavedú do wellness. Už len tóny relaxačnej hudby, svetlo lámp a sviečok či vôňa tyčiniek pôsobia ako oživenie mysle...

Školená masérka sa však dokáže venovať obom koncom tela, teda nielen chodidlám ale aj hlave. Shiro Abhyanga – masáž hlavy totiž patrí v ajurvéde medzi trojicu NAJ. Vlažný olej vsiakne do pokožky a ku korienkom vlasov a hosť vstáva z lôžka ako znovuzrodený – bez migrény a bolesti hlavy, očí a uší, bez napätiaajurvéda pxb svalstva na krku a šiji, bez problémov s lymfou, bez svrbenia a porúch pamäte... a aj celkový stres, podráždenosť a nervozita ostanú za dverami. A to vďaka tomu, že práve povrch hlavy je plný bodov, ktorých dráhy vedú k očiste tela.

„Tieto dve masáže sa stali tou povestnou prvou lastovičkou ajurvédy v našom hoteli. Radi však hosťom ponúkneme a predstavíme aj ich pokračovanie,“ Miriam Šothová je aj s celým tímom hotela zvedavá, ako hostia novinky príjmu. Možno naozaj zistia, že vďaka jarnej očiste sú jedy preč, zmizne aj nejaké kilečko masáž 5 pxbalexander ext hnavyše, chuť na jedlo sa vráti do svojich najprirodzenejších koľají, telo cíti príval energie a myseľ už pracuje na plné obrátky. Čo by si hosť v lone kúpeľov mohol priať viac..?

Tri tipy jarnej očisty:
Dúšky teplej vody – pôsobia ako kúpeľ kanálikov, upchatých nestrávenou ámou a povzbudzujú aj svalové sťahy čriev. Každý deň nech začne pitím teplej prevarenej vodyvoda reštika pxb s medom alebo citrónom, ktorý má tiež čistiace účinky a veľa minerálnych látok. Horúca voda v podobe niekoľkých dúškov každú pol hodinku v priebehu dňa otvára cestu na odplavenie nánosov.

Triphala & spol. – fenikel, kurkuma, kardamom, zázvor, klinčeky, škorica, čierne korenie ... jarný detox sa naozaj krúti okolo surovín, čo sa vážia na gramy, ale nesmú chýbať v žiadnom jedle. Korunuje ich triphala – starodávna zmes troch plodov – amalaki (indického egreša), harikati (vrcholiak myrobalanový) a vibhitaki (vrcholiak čierny), ktoré v podobe teplého nápoja s polovičkou čajovej lyžičky Triphaly pred spaním pomáha črevám vylúčiť všetko nepotrebné.zelenina hľuza m_kovalčík

Jej veličenstvo zelenina – to platí počas jarnej očisty stonásobne. Na raňajky si môžete pripraviť dusenú zeleninu s koreninami a k hlavnému jedlu dňa – obedu Kičadí z basmati ryže s fazuľou mungo. Na večeru sa hodí čerstvá zeleninová polievka a môžete si dopriať aj pohár teplého mlieka. Kto nevydrží bez maškrty, nuž zopár ryžových keksov na olovrant nie je hriechom.

Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

FIJET Slovakia: Slovensko nevyužilo poctu z Unesco

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré 

13. 2. 2025 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok