Vianoce, Silvester, Nový rok, Fašiangy, zima, tma, k tomu stereotyp home office-u, raz eufória, potom depresia... ruka nám samovoľne siahala za niečím vyprážaným, pikantným, sladším i mastnejším. Tu chutný voňavý koláčik a tam zase slané krekry...
Niet divu, že hádam každá kultúra hovorí o striedaní obdobia hojnosti a striedmosti, každá stravovacia teória a filozofia o jarnom detoxe, nech si už pod tým predstavia čokoľvek obmedzujúce – od úplnej hladovky cez preháňadlá a bylinkové čaje až po ovocné šťavy a
zázračné jedlá.
Ajurvéda ale napísala vlastné noty a cieľom jej jarnej očisty je odplavenie jedov z tela cez vylučovaciu sústavu, pokožku i pečeň. Avšak nielen „ťarchy navyše“ v podobe prilepeného nánosu, ktorý človek vidí a cíti, ale predovšetkým lepkavej, ťažkej a studenej hmoty vnútri v tele. Tieto nestrávené a nevylúčené zvyšky z jedla,
zvané Áma, plnia kanáliky, ktorými si bunky odoberajú z potravín potrebné živiny a vyháňajú nepotrebný odpad von. Áma sťažuje prácu tzv. ohňa trávenia Agni. Keď má telo dobre tráviť a z jedla si vziať všetko to dobré a prospešné, musí oheň stále horieť jasne, sucho a horúco ako dobre udržiavaný krb.
Aby sme však z tých ajurvédskych nôt detoxu nespievali falošne, rozdala 3-tisícročná indická „veda o živote“ každému z troch typov človeka - Vátá, Pitta a Kapha - inú partitúru.
Kým, napríklad, Váta s jej chúlostivým trávením smie jarnému odstraňovaniu škodlivých látok venovať kratší čas, Pitta a jej intenzívne, silné trávenie si môže dovoliť dlhšiu očistu a Kapha s
jej pomalým a ťažkým trávením vydrží ešte veľkorysejšiu. Pri každom type človeka a jeho energie (ale aj pri rôznych chorobách, situáciách...) horí totiž oheň trávenia Agni inak. Nejdeme ho uhasiť, nejdeme mu priložiť, jarná „generálka“ ho musí skrátka správne naladiť.
„Oheň trávenia však nenaštartujeme len prostredníctvom jedla a pitia, ale aj
regeneráciou celého tela. To bol aj dôvod, prečo sme tak veľmi chceli dopriať našim hosťom ajurvédske masáže,“ obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s. Ing. Tamara Šatanková sa splnenia plánov dočkala v polovici februára tohto roka. Na kalendári svietilo číslo 14, keď si prvý klient (či lepšie povedané klientka) doprial padha abhyanga v réžii masérky hotela Alexander****. Vďaka absolvovaniu náročného kurzu, zakončeného certifikátom, tam ku klasickej či bambusovej masáži a masáži
lávovými kameňmi pridali aj tie ajurvédske.
„Kvôli masáži chodidiel padha abhyanga si tu hostia podávajú pomyselné kľučky. Doteraz sme totiž žiadnu masáž tejto časti tela neponúkali. Pritom teplý bylinkový olej a masírovanie tzv. marma bodov neznamená len regeneráciu samotných chodidiel, na ktorých spočíva celá ťarcha nášho tela, ale aj odstraňovanie stresu a vyplavovanie negatívnych emócií, zlepšenie trávenia, rozprúdenie krvného obehu a metabolizmu,“ manažérka hotela Alexander**** v
Bardejovských Kúpeľoch Miriam Šothová si vychutnáva každú chvíľu, keď ju pracovné povinnosti zavedú do wellness. Už len tóny relaxačnej hudby, svetlo lámp a sviečok či vôňa tyčiniek pôsobia ako oživenie mysle...
Školená masérka sa však dokáže venovať obom koncom tela, teda nielen chodidlám ale aj hlave. Shiro Abhyanga – masáž hlavy totiž patrí v ajurvéde medzi trojicu NAJ. Vlažný olej vsiakne do pokožky a ku korienkom vlasov a hosť vstáva z lôžka ako znovuzrodený – bez migrény a bolesti hlavy, očí a uší, bez napätia
svalstva na krku a šiji, bez problémov s lymfou, bez svrbenia a porúch pamäte... a aj celkový stres, podráždenosť a nervozita ostanú za dverami. A to vďaka tomu, že práve povrch hlavy je plný bodov, ktorých dráhy vedú k očiste tela.
„Tieto dve masáže sa stali tou povestnou prvou lastovičkou ajurvédy v našom hoteli. Radi však hosťom ponúkneme a predstavíme aj ich pokračovanie,“ Miriam Šothová je aj s celým tímom hotela zvedavá, ako hostia novinky príjmu. Možno naozaj zistia, že vďaka jarnej očiste sú jedy preč, zmizne aj nejaké kilečko 
navyše, chuť na jedlo sa vráti do svojich najprirodzenejších koľají, telo cíti príval energie a myseľ už pracuje na plné obrátky. Čo by si hosť v lone kúpeľov mohol priať viac..?
Tri tipy jarnej očisty:
Dúšky teplej vody – pôsobia ako kúpeľ kanálikov, upchatých nestrávenou ámou a povzbudzujú aj svalové sťahy čriev. Každý deň nech začne pitím teplej prevarenej vody
s medom alebo citrónom, ktorý má tiež čistiace účinky a veľa minerálnych látok. Horúca voda v podobe niekoľkých dúškov každú pol hodinku v priebehu dňa otvára cestu na odplavenie nánosov.
Triphala & spol. – fenikel, kurkuma, kardamom, zázvor, klinčeky, škorica, čierne korenie ... jarný detox sa naozaj krúti okolo surovín, čo sa vážia na gramy, ale nesmú chýbať v žiadnom jedle. Korunuje ich triphala – starodávna zmes troch plodov – amalaki (indického egreša), harikati (vrcholiak myrobalanový) a vibhitaki (vrcholiak čierny), ktoré v podobe teplého nápoja s polovičkou čajovej lyžičky Triphaly pred spaním pomáha črevám vylúčiť všetko nepotrebné.
Jej veličenstvo zelenina – to platí počas jarnej očisty stonásobne. Na raňajky si môžete pripraviť dusenú zeleninu s koreninami a k hlavnému jedlu dňa – obedu Kičadí z basmati ryže s fazuľou mungo. Na večeru sa hodí čerstvá zeleninová polievka a môžete si dopriať aj pohár teplého mlieka. Kto nevydrží bez maškrty, nuž zopár ryžových keksov na olovrant nie je hriechom.
Soňa Hudecová ©