rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či dokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú pistácie koláčiknavštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde o žiadnu novinku, pistáciová chuť sa dnes stala hitom. Pritom dvere do svetovej potravinovej módy neotvoril ani samotný tvorcapistácie zmrz pxb dubajskej čokolády ale TikTok.

Pred štyrmi rokmi si Sarah Hamoudou s egytskými a britskými koreňmi otvorila v Dubaji čokoládovňu Fix Dessert Chocolatier. Nuž a keďže dobrý podnikateľ sa snaží odlíšiť, sústredila sa na čokolády s nezvyčajnými plnkami z nezvyčajných surovín. V jednej z nich spojila pistáciovú a sezamovú pastu s kanafehom – arabským dezertom z cukrového sirupu, jemného syra a tenučkých rezancov kadaif. Keďže ju vyrábala a predávala zopár rôčkov, tak si čokoláda Can't Get Knafeh of It (na obr. vľavo) preukázateľne ale nenápadne našla svoje miesto na tamojšom trhu. Až kým ju vlani nespropagovala na TikToku „foodinfluencerka“ Maria Vehera. Video malo milión pozretí a ošiaľ pistácie čoko výrobca hbol na svete.

Najprv na strane spotrebiteľov, ktorí ju kupovali v Dubaji a hľadali aj na internete a dokonca dedičný princ Hamdan bin Mohammed Al Maktoum si nechal vyrábať čokoládu s vlastným logom. Výrobcovia a obchodníci využili pistáciovú vlnu a začali vyrábať a predávať... Nuž a keďže medzi členov Medzinárodnej dohody o ochrane označenia pôvodu Spojené arabské emiráty nepatria, pre lepší marketing použili výraz Dubajská čokoláda. Čo vraj teda nemá hovoriť o pôvodepistácie makrónka pxb samotnej čokolády, ale o pôvode nápadu na plnku. A hneď si dali žiadosť o zaregistrovanie ochrannej známky. Už koncom roka 2024 evidovali európske patentové inštitúcie vyše tri desiatky žiadostí. Mimochodom, aj v Nemecku, kde ich je hádam najviac, sa súdne spory riešia rôzne; jeden súd zakázal používanie názvu Dubajská čokoláda, iný ho zase povolil.

Klamanie spotrebiteľa? Nuž nie je to len o tom pôvode, či čokoládupistácie koláčiky vyrobili v Turecku, Švajčiarsku alebo Spojených arabských emirátoch. Pretože aj v tých arabských použili namiesto kakaového masla palmový olej a umelé farbivá a kontrolné inštitúcie v nich našli aj rôzne nečistoty.

Samozrejme, na dubajskej vlne sa nesú mnohé ďalšie sladkosti, ktoré vôbec nemusia mať problém s kvalitou. Ponúkajú ich nielen malé pekárne, ale aj obchodné reťazce (na obr. vpravo koláčiky z Lidla) a pistáciový croissant si môžete kúpiť dokonca aj na pumpách OMV. A pritom si myslieť, že ste v Dubaji ☺. Ale pozor, v arabských končinách býva pre nás prisladko a pridraho...

Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

FIJET Slovakia: Slovensko nevyužilo poctu z Unesco

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré 

13. 2. 2025 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok