rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či dokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú pistácie koláčiknavštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde o žiadnu novinku, pistáciová chuť sa dnes stala hitom. Pritom dvere do svetovej potravinovej módy neotvoril ani samotný tvorcapistácie zmrz pxb dubajskej čokolády ale TikTok.

Pred štyrmi rokmi si Sarah Hamoudou s egytskými a britskými koreňmi otvorila v Dubaji čokoládovňu Fix Dessert Chocolatier. Nuž a keďže dobrý podnikateľ sa snaží odlíšiť, sústredila sa na čokolády s nezvyčajnými plnkami z nezvyčajných surovín. V jednej z nich spojila pistáciovú a sezamovú pastu s kanafehom – arabským dezertom z cukrového sirupu, jemného syra a tenučkých rezancov kadaif. Keďže ju vyrábala a predávala zopár rôčkov, tak si čokoláda Can't Get Knafeh of It (na obr. vľavo) preukázateľne ale nenápadne našla svoje miesto na tamojšom trhu. Až kým ju vlani nespropagovala na TikToku „foodinfluencerka“ Maria Vehera. Video malo milión pozretí a ošiaľ pistácie čoko výrobca hbol na svete.

Najprv na strane spotrebiteľov, ktorí ju kupovali v Dubaji a hľadali aj na internete a dokonca dedičný princ Hamdan bin Mohammed Al Maktoum si nechal vyrábať čokoládu s vlastným logom. Výrobcovia a obchodníci využili pistáciovú vlnu a začali vyrábať a predávať... Nuž a keďže medzi členov Medzinárodnej dohody o ochrane označenia pôvodu Spojené arabské emiráty nepatria, pre lepší marketing použili výraz Dubajská čokoláda. Čo vraj teda nemá hovoriť o pôvodepistácie makrónka pxb samotnej čokolády, ale o pôvode nápadu na plnku. A hneď si dali žiadosť o zaregistrovanie ochrannej známky. Už koncom roka 2024 evidovali európske patentové inštitúcie vyše tri desiatky žiadostí. Mimochodom, aj v Nemecku, kde ich je hádam najviac, sa súdne spory riešia rôzne; jeden súd zakázal používanie názvu Dubajská čokoláda, iný ho zase povolil.

Klamanie spotrebiteľa? Nuž nie je to len o tom pôvode, či čokoládupistácie koláčiky vyrobili v Turecku, Švajčiarsku alebo Spojených arabských emirátoch. Pretože aj v tých arabských použili namiesto kakaového masla palmový olej a umelé farbivá a kontrolné inštitúcie v nich našli aj rôzne nečistoty.

Samozrejme, na dubajskej vlne sa nesú mnohé ďalšie sladkosti, ktoré vôbec nemusia mať problém s kvalitou. Ponúkajú ich nielen malé pekárne, ale aj obchodné reťazce (na obr. vpravo koláčiky z Lidla) a pistáciový croissant si môžete kúpiť dokonca aj na pumpách OMV. A pritom si myslieť, že ste v Dubaji ☺. Ale pozor, v arabských končinách býva pre nás prisladko a pridraho...

Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok