rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Tak vyzerá chuť piva

Na prvý pohľad výstava impresionistických či kubistických obrazov. Aj na druhý, tretí...kaltenecker-kaltenecker možno aj na dvanásty. Až kým si návštevník nevšimne logo pivovaru Kaltenecker, ktoré výstavu sprevádza. A samozrejme, kým si neprečíta sprievodné texty. Z nich sa totiž dozvie, že ide o kaltenecker atlantisojedinelý experiment - fotografie piva pod mikroskopom tak, ako ich zvečnil americký fotograf Justin Zoll.

Fajnšmekri piva vedia, že každý špeciál chutí celkom inak, pretože sa vyrába z iného chmeľu a sladu, z iných pridaných surovín, inou technológiou kvasenia... ale fotky zmrazených kvapiek špeciálov Atlantis, Autumn, Brokát, Fiesta, Hellboy, Husár, Jam Session, Kaltenecker, Kangaroo, Tokaj, Weizen či Yakima to dokazujú už na kaltenecker autumnprvý pohľad. A tak si ich môže – aj podľa krstného otca jednej z fotografií herec a bývalý riaditeľ Divadla A. Bagara v Nitre Ján Greššo - vlastne vychutnať aj abstinent.

„Fotografa, ktorý by to zvládol, sa nám podarilo nájsť až za oceánom. Na Slovensku podobnou technológiou disponuje len SAV, ale potrebovali sme skombinovať mikroskop s kvalitnýmpivo rôzne pxb fotoaparátom. Preto sme sa rozhodli poslať dvanásť pív do štúdia v New Yorku,“ umelecký riaditeľ agentúry Effe Hellvis Klučka takto vysvetľuje spojenie slovenského piva a práce amerického fotografa, ktorý sa špecializuje na tvorbu makrosnímok.

Rožňavský pivovar Kaltenecker sa „pohybuje“ na kaltenecker-yakimamalopivovarníckej scéne už dvadsať rokov. Za ten čas sa v jeho varniach vystriedali desiatky špeciálov, ktoré získail aj mnohé domáce a medzinárodné ocenenia. „V súčasnosti varíme a ponúkame až pätnásť pivných špeciálov, čo je najpestrejšia ponuka pivovaru na Slovensku. Originálne ingrediencie ako austrálske či americké chmele, karamelové slady, plody broskyne, chmelenie za studenia.., to všetko vytvára iný pohľad cez mikroskop a je vďačné aj pre objektív fotografa,“ riaditeľ pivovaru Ing. arch. Jurajkaltenecker brokát 1 Husár sa teší, že Janko Greššo, ale aj Marián Labuda ml., najlepšia slovenská bluesová speváčka Zuzana Suchánková, bubeník a majiteľ známej creperie Chez Amelie Fréderic Miskiewicz, režisér Nikita Slovák, spisovateľka Andrea Coddington, tanečníčka Terezka Vlčeková, šéfredaktorka časopisu Gastro Viera Dudášová, lekárka Soňa Ostrovská, športový novinár Jozef Korbel, jogínka Ivana Straková a motorkár Ptrik Cvengroš sa stali krstnými mamami a otcami jednotlivých pivných špeciálov a ich fotografií.

Výstava odštartovala v bratislavskej Eurovei (do 29. júla) a potom poputuje aj do ďalších miest Slovenska.

Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Polievka pre madam Célestine

Poznáte palacinkovú polievku? Nie... A čo takto celestínsku alebo aspoň celestínske rezance? rezance celestínske pxbAha, to už sme bližšie. Určite vám ich núkali v niektorej lepšej reštaurácii, možno ste ich jedli na nejakej oslave, svadbe, servírovanej recepcii...
Aj celestínske rezance dokazujú, ako veľmi záleží na kulinárskom marketingu, na imidži,

1. 3. 2024 / Čítať viac

Vajce na pitie

Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred vaječný likér 4 psbniekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate do vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami

 / Čítať viac

Jarný syrek – zásnuby vajec a mlieka

Veľkonočná hrudka, veľkonočný syrek, žolti sirek... Nuž nech tomu Slováci na východe krajiny m_poloha vn syrekhovoria akokoľvek, výsledkom čarovania v kuchyni je nadýchaný bochník, ktorý sa podľa zvykov môže servírovať už na Bielu sobotu, no a potom hocikedy. Podobnú dobrotu však pripravujú aj za našou východnou hranicou.

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Pri duriane čakajte chuť mandlí a pach žumpy

Pravidlá diplomatických kruhov zakazujú na pracovných stretnutiach či recepciách podávať durian 2 pxbjedlá s cesnakom. A to je teda slabučký odvar proti tomu, ako by diplomatov zaskočili delikatesy s durianom. Tento veľký plod slezovitých stromov juhovýchodnej Ázie

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok