rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Jedlo

Jeme „veľkou lyžicou“; čo radia trendy?

Jeme „veľkou lyžicou“; čo radia trendy?

Kto by sa netešil, že bude jesť „veľkou lyžicou"? Zasadne k stolu ako narodeninový hosť, ako gratulant jubilanta, vinšovník novorodenca, novomanželov, zlatých a možno aj...
Hotel Mikado v Nitre:

Hotel Mikado v Nitre: "voda" na stole

Už roky rokúce sa vraví o tom, že Slovensko servíruje „vodu na stole" omnoho zriedkavejšie, než by odporúčali lekári, odborníci od výživy či z kuchyne. Samozrejme, nejde o džbány...
Pinsa: mladá sestra pizze

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.   Hľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však...
Pesto na sto spôsobov (aj a la Pellegrini)

Pesto na sto spôsobov (aj a la Pellegrini)

Nejeden šéfkuchár a gurmán (čo pojedol všetku gastronomickú múdrosť sveta) by sa do krvi bili o to, že pesto sa odjakživa pripravuje z bazalkových listov, píniových orieškov,...
Ako orieškujú slovenskí šéfkuchári

Ako orieškujú slovenskí šéfkuchári

Gaštanové pyré, bratislavské orechové rožteky, trdelník a štrúdle ... Slovensko má niekoľko orechových stálic, ktoré od čias našich praprababičiek svietia na gastronomickom...
Ovocie pre Mr. Beana

Ovocie pre Mr. Beana

V pohári krásny voňavý nápoj... len ústa priložiť k jeho okraju. V nápoji priezračný chladivý ľad, len vziať ozdobnú paličku a dobre ho v nápoji zamiešať. Na boku naaranžované...
POHODA s čapovanou treskou...

POHODA s čapovanou treskou...

 ... po roku opäť v Mňambasáde Ryba Košice Obľúbená pochúťka Slovákov - treskoslovenská treska od RYBA Košice, uvedie festivalových nadšencov do pohody (aj do Pohody)...
Veľhory do postele, prosím!

Veľhory do postele, prosím!

Pohodlie, luxus, oddych. A začať treba hneď, keď sa slnko začne kotúľať na oblohu - raňajkami do postele. Niet hotela štyroch hviezdičiek, ktorý by takúto službu neponúkal. V...
Lepší  vrabec na tanieri...

Lepší vrabec na tanieri...

Lepší vrabec v hrsti ako holub na streche – presne takto to vravievali pradedovia a prababičky v mnohých krajinách. Prípadne... lepší vrabec v hrsti než zajac v chrastí....
Sto odtieňov špargle

Sto odtieňov špargle

Keď vám v ktorejkoľvek končine sveta ponúknu stonky bielej či zelenej špargle ako nesmiernu vzácnosť a exotiku, môžete medzi rečou prehodiť: "Á, stará dobrá špargľa, ako veľmi mi...
1

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

FIJET Slovakia: dobré slová o Slovensku

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré patrí do svetovej federácie – v tomto roku oslavujúcej 70 rokov - autorov, píšucich o cestovnom ruchu.

5. 12. 2024 / Čítať viac

Do gastronomického neba letí Slovensko na husacích krídlach

Bryndzové halušky, kapustnica, slivkové gule. Mňam. Do gastronomického neba sme však solisko - husacina 3 hvzlietli na krídlach husí (a ch sesterníc kačíc). O kombinácii s kapustou a lokšou vravia často aj zahraniční hostia ako o chutnejšej, než je slávna pomoranská hus s gaštanmi, nantská kačica s pomarančmi alebo pekinská chrumkavá cao fia v škrobovej múčke.

10. 10. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok