rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Psíček a mačička varia soté

„Nedávaj si soté. Najčastejšie to býva „prehľad týždňa“, najľahšia cesta ako sa zbaviť zvyškov v kuchyni,“ radili mi služobne starší kolegovia - hodnotitelia, keď som začínala kariéru mystery shopping, „navyše soté je jedlo pre kuchtíka, nie pre šéfkuchára. Neukáže soté stroganov pxb hv ňom žiadnu zručnosť, originalitu, tvorivosť, ktorú máme zhodnotiť a posúdiť.“

Nuž odvtedy neberiem soté vážne a nikdy si ho v bežnej reštaurácii – pre istotu - neobjednám. Pritom viem, že soté ako typ jedla je v tom vlastne nevinne. Dodržiava totiž iba zásadu mäsa, nakrájaného na kúsky a spolu s inými surovinami zmiešaného na panvici, opečeného na malom množstve tuku, všeličím dochuteného... O zvyškoch sa v jeho rodnom liste nič nehovorí.

Prebojovalo sa dokonca do pomyselného zlatého fondu svetovej gastronómie; prostredníctvom soté Stroganov, o ktorého pôvod sa sporí Rusko s Francúzskom. V krajine galského kohúta pripisujú jeho zrod svojim kuchárom, ktorí varili pre bohatú šľachtickú rodinu Stroganovcov. Dokonca v Petrohrade žijúci francúzsky šéfkuchár Charles Brière sa s týmtosoté mlyn u anas jedlom - ako vlastným vynálezom - zúčastnil v roku 1891 na kulinárskej súťaži. Pritom už dvadsať rokov predtým uviedla soté Stroganov ruská gastronomická „biblia pre manželky“ – išlo o kocky hovädzieho mäsa, opečené na masle, podusené v omáčke z horčice, vývaru, zápražky a kyslej smotany. Recept vychádzal zo staroruských jedál.

Muselo chutiť aj profesionálom, pretože sa v roku 1909 objavila verzia s paradajkovou omáčkou, neskôr sa namiesto kociek krájali z mäsa rezance a pridávala cibuľa. Jedlo sa rozšírilo aj v Číne, v Hong Kongu ho ochutnávali americkí vojaci – aj keď bez smotany a s ryžou namiesto pôvodných ruských zemiakových hranolčekov . Takto sa potom dostalo aj do „nového sveta“..soté pxb

Ešte len v tej chvíli sa rodostrom soté Stroganov–Stroganoff začal rozrastať. V Amerike pribudli huby a rezancové hniezda, v Británii biele víno, Brazília nahradila hovädzinu kuracím mäsom či krevetami, Švédsko klobásou rovnako ako vo Fínsku, kde ale do jedla pridali aj kyslé uhorky...

Do dnešného dňa pribúdajú ďalšie a ďalšie verzie soté Stroganov – s inou hlavnou surovinou, s inou zeleninou, s inak ochutenou omáčkou... A čo už potom soté bez prívlastku? Je skrátka jedlom bez hraníc. Kuchári tam môžu dať naozaj všetko, čo im diktuje fantázia a cit pre hospodárnosť. Skrátka, dôveruj, ale preveruj (každé soté)..!

Soňa Hudecová ©

návštevy: 32008


späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

FIJET Slovakia: Slovensko nevyužilo poctu z Unesco

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré 

13. 2. 2025 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok