Hertník, Hervartov, Kríže, Mokroluh, Richvald, Rokytov, Šiba, Tarnov. Väčšine Slovákov tieto názvy obcí nič nehovoria. Ale keď k nim pridáme aj Bardejov, už sú „v obraze“. A tí zemepisne zdatnejší by to vedeli na mape ukázať aj podľa názvu pohoria – Čergov. V impozantných
zmiešaných lesoch by sme našli buky, lipy, javory, hraby, brezy, ale aj smreky a jedle. A práve vďaka stromom získalo Slovensko posledný septembrový deň 2022 ďalšiu pečiatku – Chránené označenie pôvodu pre tzv. Bardejovský med alebo inak Med z Bardejova.
„Teda nielen stredoveké pamiatky, zápis v kultúrnom dedičstve Unesco, obľúbené kúpele kráľovnej Sissi, ale aj tento zvláštny hnedý, červenohnedý až čierny med preslávil náš región. A tak sme ho už pred siedmimi rokmi začali dávať ako darček obchodným partnerom,“ ekonomicko-obchodná riaditeľka spoločnosti Bardejovské kúpele Ing. Tamara Šatanková vysvetľuje, prečo Bardejovský med nikdy nechýba nielen v jej domácej špajzi, ale ani v skladoch kúpeľov či tamojšieho
štvorhviezdičkového hotela Alexander.
Včelári umiestňujú úle a med sa vytáča, stáča a skladuje výlučne remeselným spôsobom. A včely bývajú len v drevených (v žiadnom prípade nie plastových) stabilných alebo kočovných úľoch. Také sú požiadavky, ktoré podľa Európskej komisie musí Bardejovský med
spĺňať. Pre vzhľad, chuť i zloženie tohto medu je však najdôležitejšie to, že včielky medonosné nezbierajú nektár z kvetov, ale medovicu z jedlí a z lipy či zmiešanú medovicu. Na nej sa podieľajú nielen
„vycvičené“ robotnice, ale aj vošky. Sajú šťavu z konárikov a nestrávené zvyšky potom vylúčia z tela späť na konáriky - v podobe kvapiek. Včely tieto kvapky zbierajú a v úli premieňajú na med. No a práve čergovský región, resp. kataster ôsmich obcí a niektorých častí Bardejova sa odlišuje od iných mikroklimatickými podmienkami (vrátane tradícií a zručnosti včelárov) pre tvorbu tohto medu.
„Čistý medovicový med neobsahuje peľ, preto si ho môžu dopriať aj alergici a astmatici. A vôbec nenadsadím, ak ho nazvem prírodným liekom, hoci ho asi nepredáva žiadna magistra. Má toľko bioaktívnych látok, že sa môže použiť na hojenie rán alebo pri niektorých kožných problémoch. Obsahuje omnoho viac antioxidantov, polyfenolov, flavonoidov, karotenoidov, minerálnych látok či prírodných cukrov s probiotickými účinkami než medy z kvetov,“ podľa Ing. Tamary Šatankovej sa ako zariadenie, kde sa všetko krúti okolo zdravia, veľmi zaujímajú o stravovanie svojich hostí. O to viac, že práve choroby tráviacej sústavy a
onkologické choroby patria k indikáciám, liečeným v Bardejovských kúpeľoch. Učia hostí, že medovicový med je dobrý pre tvorbu užitočných baktérií v tráviacej sústave, pomáha vstrebávať živiny do krvi, chráni telo pred voľnými radikálmi, skrátka pred disharmóniou v organizme človeka.
„Stačí aj jedna lyžička denne. Náš šéfkuchár Marek Švaro
však vie poradiť, ako Bardejovský med zahrnúť do jedla – do dezertov, gréckych jogurtov a islandských skyrov, šalátov, cereálií, kaší. Keďže obsahuje viac dextrínov, má jemnú, hodvábnu konzistenciu a omnoho pomalšie kryštalizuje, aj to skôr do kašovitej textúry.“
Samozrejme, zaradiť sa k takmer k 1600 európskym výrobkom či poľnohospodárskym produktom s niektorou z troch typov ochranných pečiatok EÚ, je veľká poklona. V kúpeľoch pri Čergove však vyznávajú tamojšiu medovú vieru najmä preto, že ten medovicový „liek“ aj mimoriadne chutí...
Soňa Hudecová ©
návštevy: 18004