rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Už prišiel Bardejovský med, pani magistra?

Hertník, Hervartov, Kríže, Mokroluh, Richvald, Rokytov, Šiba, Tarnov. Väčšine Slovákov tieto názvy obcí nič nehovoria. Ale keď k nim pridáme aj Bardejov, už sú „v obraze“. A tí zemepisne zdatnejší by to vedeli na mape ukázať aj podľa názvu pohoria – Čergov. V impozantných med tmavý pxbzmiešaných lesoch by sme našli buky, lipy, javory, hraby, brezy, ale aj smreky a jedle. A práve vďaka stromom získalo Slovensko posledný septembrový deň 2022 ďalšiu pečiatku – Chránené označenie pôvodu pre tzv. Bardejovský med alebo inak Med z Bardejova.jedľa 2 pxb

„Teda nielen stredoveké pamiatky, zápis v kultúrnom dedičstve Unesco, obľúbené kúpele kráľovnej Sissi, ale aj tento zvláštny hnedý, červenohnedý až čierny med preslávil náš región. A tak sme ho už pred siedmimi rokmi začali dávať ako darček obchodným partnerom,“ ekonomicko-obchodná riaditeľka spoločnosti Bardejovské kúpele Ing. Tamara Šatanková vysvetľuje, prečo Bardejovský med nikdy nechýba nielen v jej domácej špajzi, ale ani v skladoch kúpeľov či tamojšieho čergov bkštvorhviezdičkového hotela Alexander.

Včelári umiestňujú úle a med sa vytáča, stáča a skladuje výlučne remeselným spôsobom. A včely bývajú len v drevených (v žiadnom prípade nie plastových) stabilných alebo kočovných úľoch. Také sú požiadavky, ktoré podľa Európskej komisie musí Bardejovský med bardejovské kúpelespĺňať. Pre vzhľad, chuť i zloženie tohto medu je však najdôležitejšie to, že včielky medonosné nezbierajú nektár z kvetov, ale medovicu z jedlí a z lipy či zmiešanú medovicu. Na nej sa podieľajú nielenmed pxb „vycvičené“ robotnice, ale aj vošky. Sajú šťavu z konárikov a nestrávené zvyšky potom vylúčia z tela späť na konáriky - v podobe kvapiek. Včely tieto kvapky zbierajú a v úli premieňajú na med. No a práve čergovský región, resp. kataster ôsmich obcí a niektorých častí Bardejova sa odlišuje od iných mikroklimatickými podmienkami (vrátane tradícií a zručnosti včelárov) pre tvorbu tohto medu.

med plást pxb„Čistý medovicový med neobsahuje peľ, preto si ho môžu dopriať aj alergici a astmatici. A vôbec nenadsadím, ak ho nazvem prírodným liekom, hoci ho asi nepredáva žiadna magistra. Má toľko bioaktívnych látok, že sa môže použiť na hojenie rán alebo pri niektorých kožných problémoch. Obsahuje omnoho viac antioxidantov, polyfenolov, flavonoidov, karotenoidov, minerálnych látok či prírodných cukrov s probiotickými účinkami než medy z kvetov,“ podľa Ing. Tamary Šatankovej sa ako zariadenie, kde sa všetko krúti okolo zdravia, veľmi zaujímajú o stravovanie svojich hostí. O to viac, že práve choroby tráviacej sústavy a med palacinky pxbonkologické choroby patria k indikáciám, liečeným v Bardejovských kúpeľoch. Učia hostí, že medovicový med je dobrý pre tvorbu užitočných baktérií v tráviacej sústave, pomáha vstrebávať živiny do krvi, chráni telo pred voľnými radikálmi, skrátka pred disharmóniou v organizme človeka.

„Stačí aj jedna lyžička denne. Náš šéfkuchár Marek Švaromed kaše pxb však vie poradiť, ako Bardejovský med zahrnúť do jedla – do dezertov, gréckych jogurtov a islandských skyrov, šalátov, cereálií, kaší. Keďže obsahuje viac dextrínov, má jemnú, hodvábnu konzistenciu a omnoho pomalšie kryštalizuje, aj to skôr do kašovitej textúry.“

Samozrejme, zaradiť sa k takmer k 1600 európskym výrobkom či poľnohospodárskym produktom s niektorou z troch typov ochranných pečiatok EÚ, je veľká poklona. V kúpeľoch pri Čergove však vyznávajú tamojšiu medovú vieru najmä preto, že ten medovicový „liek“ aj mimoriadne chutí...

 

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 18004

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Ovocie pre Mr. Beana

V pohári krásny voňavý nápoj... len ústa priložiť k jeho okraju. V nápoji priezračný chladivý ľad, ovocie exotika pxb copylen vziať ozdobnú paličku a dobre ho v nápoji zamiešať. Na boku naaranžované ovocie, len ho zhltnúť ako malinu... Ale čo na to vraví bontón? Barmani si na nás vymysleli krásne dekorácie a nedali nám k nim návod na použitie. Vždy som si 

4. 9. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac

Viac nám chutí obrátený jablkový koláč alebo jeho príbeh?

tarte tatin pxbJedlo s príbehom. Odborníci z marketingu gastronómie či hotelierstva vedia, že omnoho lepšie sa predáva jedlo, potravina, nápoj, služba... ktoré majú svoj príbeh. Vychutnávanie totiž dostane ďalší rozmer. Hosť túži mať izbu, v ktorej spala kráľovná Sissi (alebo by si to bola

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok