rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Káva

Omrvinky zo stola

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, tisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na...
Milujete výstrelky čiernej dámy? Opäť zaviedla nový módny hit - cold brew coffee

Milujete výstrelky čiernej dámy? Opäť zaviedla nový módny hit - cold brew coffee

Ešte si pamätám časy, keď sa aeropress a frenchpress prebojovali medzi horúce novinky kávového sveta. Samozrejme ortodoxní kávičkári nenahradili nimi svoje obľúbené espreso, káva...
Nemožné na počkanie, nákup do 20 minút

Nemožné na počkanie, nákup do 20 minút

 ...taká bola predstava Holanďana Niklasa Östberga, keď položil základy spoločnosti Delivery Hero. Skrátka, doručiť čokoľvek k dverám zákazníka v čo najkratšom čase. Za...
Hotel Devín**** v Bratislave: druhý dych ikonickej kaviarne

Hotel Devín**** v Bratislave: druhý dych ikonickej kaviarne

Práve odbili tri hodiny, nuž najvyšší čas, aby sa rodinka obliekla do nedeľného. Mama si pripraví pekné šaty, otec nezabudne na viazanku a klobúk. No a deti... aj keď sa im možno...
	Znalec sa vyzná aj v grganí: niekde trapas, inde pochvala

Znalec sa vyzná aj v grganí: niekde trapas, inde pochvala

Keď vám ponúknu škótske vajce, nečakajte vaječný kalíšok. No a pri pozvánke na „genever" si nezačnite baliť kufre a príručku do frankofónneho Švajčiarska... Rozdielne pojmy a...
Jaroslav Petrouš: medzi baristami nemáme TV celebrity

Jaroslav Petrouš: medzi baristami nemáme TV celebrity

Niekto ho pozná ako vyučeného kuchára, iní zase ako svetovú špičku a paralympionika v hode diskom. Predovšetkým je však už vyše dvadsať rokov špecialistom okolo kávy, dokonca...
Drahá káva Kopi Luwak sa doluje z trusu cibetiek, pôvodcu koronavírusu SARS-CoV

Drahá káva Kopi Luwak sa doluje z trusu cibetiek, pôvodcu koronavírusu SARS-CoV

Káva nemusí byť najlepšia a najchutnejšia, aby sa umiestnila v rebríčku najdrahších. Už aj preto, že každému chutí iná. Kritérium vzácnosti a malej produkcie sa však dá zmerať...
Čo žienkam k sviatku? Nuž matky by pili...whisky(s)!

Čo žienkam k sviatku? Nuž matky by pili...whisky(s)!

Dámske a pánske pitie. Kedysi veľmi výrazná deliaca čiara sa pozvoľna vytratila; dnešné dámy si radi nalejú aj koňak alebo genever, zatiaľ čo páni siahajú po sladkých likéroch a...
Káva do štamperlíka

Káva do štamperlíka

Joseph Cartron – likér z burgundskej distilérky, založenej v roku 1882; používajú sa v ňom kávové zrná z Costa Ricy Kahlúa –likér s kukuričným sirupom, vanilkou,...
Dvestotri rokov kofeínu

Dvestotri rokov kofeínu

Prví, druhí, ba ani tisíci fanúšikovania kávy netušili, prečo ich tak povzbudzuje. Písal sa až rok 820, keď nemecký chemik Friedlieb Ferdinand Runge objavil a extrahoval kofeín....

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Sto odtieňov špargle

Keď vám v ktorejkoľvek končine sveta ponúknu stonky bielej či zelenej špargle ako nesmiernu špargľa 3vzácnosť a exotiku, môžete medzi rečou prehodiť: "Á, stará dobrá špargľa, ako veľmi mi pripomína domov..." V očiach zahraničných fajnšmekrov svitne obdiv a uznanie. Založenie "špargľovne", teda poľa so špargľou sa totiž už od 17. storočia považovalo za udalosť, ktorá sa čo do významu takmer vyrovnala založeniu vinice či chmeľnice. Pestovanie

 / Čítať viac

Omelety podľa Brehma

Na počiatku ležalo kdesi vajce a pod cieľovou páskou jeho životnej púte rozvoniavajú vajce 2 pxbkulinárske špecialitky. Praženica, škvarenina, jaječnica, stredoslovenský
pankúch, veľkonočná plnina z vajec, údeného mäsa a žemlí... Alebo volské oko „holé“ a volské oko hemendexové, vajíčko namäkko, natvrdo či na hniličku, miešané vajíčka na

 / Čítať viac

Vajce na pitie

Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred vaječný likér 4 psbniekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate do vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok