rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Reštaurácia

Hosťovo.sk servíruje: slivkový chrumkáč od Janka Dudáša

Hosťovo.sk servíruje: slivkový chrumkáč od Janka Dudáša

Cesto je môj najväčší nepriateľ – väčšina kuchárov sa hlási k tomuto obligátnemu zvolaniu. Na celej slovenskej scéne sa nájde len zopár majstrov varešky, čo sa našli aj v sladkej...
V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma tisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich...
Oliva, oliva, olivový koreň, za toho (kuchára) nepôjdem, čo ma není hoden

Oliva, oliva, olivový koreň, za toho (kuchára) nepôjdem, čo ma není hoden

Pred dvadsiatimi rokmi sa iba pár Slovákov netvárilo pri slove oliva znechutene. A to napriek tomu, že sa tento strom pestoval v Perzii, severnej Afrike a Palestíne už pred...
Zemiaky vo svete

Zemiaky vo svete

Asperges – alebo inak dánske špargľové zemiaky majú podlhovastý tvar a peknú žltú dužinu Bintje – holandská odroda sa často používa na hranolčeky a chipsy. Criolla ...
Stanislav Cibuľa, Škola baristu: vyššími nárokmi by hosť pomohol aj kultúre kávy!

Stanislav Cibuľa, Škola baristu: vyššími nárokmi by hosť pomohol aj kultúre kávy!

 Niekde v bezpečí kuchyne, zašitý za hrncami... tak si žiačik odboru kuchár-čašník na zvolenskej hotelovej škole predstavoval svoju profesionálnu budúcnosť. „Bol som...
Vincentka: prvá pomoc po dlhej návšteve baru

Vincentka: prvá pomoc po dlhej návšteve baru

 V bare (ale možno aj pri hotelových raňajkách) by už okrem fliaš s alkoholom či sirupov a byliniek do koktailov nemala chýbať ani Vincentka. Pomáha totiž regenerovať...
Dobrým burčiakom lejete do hrdla aj zdraviu prospešné látky

Dobrým burčiakom lejete do hrdla aj zdraviu prospešné látky

 Prekročte Temžu a tam budú na jeseň vravieť iba o mladom víne alebo o mušte. V Španielsku zase radšej čakajú, kým sa celkom nevyčíri to ich slávne sherry. Vo Francúzsku sa...
Hosťovo. sk servíruje: sviečkovica s ovocným čatní od Tibora Samaranského

Hosťovo. sk servíruje: sviečkovica s ovocným čatní od Tibora Samaranského

Podľa dobrých šéfkuchárov netreba chuť kvalitnej sviečkovice prebíjať žiadnou omáčkou a zložitou prílohou. To ale neznamená zákaz zapojiť fantáziu a hosťa prekvapiť zaujímavým...
manželia Kurhajovci, Solisko**** Štrbské Pleso: hosť v strese pokazí radosť všetkým

manželia Kurhajovci, Solisko**** Štrbské Pleso: hosť v strese pokazí radosť všetkým

 „Každý v hotelovom biznise pozná niekoľko kategórii nespokojných hostí. Ale len jednu by som nazvala "zlým hosťom". Sú to klienti, ktorí si naozaj cielene prídu vybiť svoju...
Sous-vide: novinka oslávila päťdesiatku

Sous-vide: novinka oslávila päťdesiatku

Paul Bocuse, Thomas Keller, Charlie Trotter a ďalšie známe mená. Spája ich nielen povesť kulinárskych majstrov, ale aj používanie metódy sous-vide. Ide o technológiu varenia, pri...

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok