rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Reštaurácia

Hotel Panorama**** v Trenč. Tepliciach: koncept zdravia sa začína v kuchyni

Hotel Panorama**** v Trenč. Tepliciach: koncept zdravia sa začína v kuchyni

„Čo to vlastne mám na tanieri? S koľkými kalóriami, tukmi a cukrami? Odkiaľ pochádzajú suroviny? Pripravili ste mi jedlo zdravými technológiami?" šéfkuchár hotela Panorama****...
Podľa Gurmán Awards ´22 sa oplatí ochutnať 65 reštaurácií

Podľa Gurmán Awards ´22 sa oplatí ochutnať 65 reštaurácií

S najkvalitnejšou gastronómiou sa - podľa odborníkov – stretne hosť v Bratislave (alebo pri Bratislave) a Vysokých Tatrách, teda dvoch vlajkových lodiach slovenského turizmu. To,...
Zabudnite na bifteky, trendy objavujú prababičkovskú klasiku

Zabudnite na bifteky, trendy objavujú prababičkovskú klasiku

Akými trendmi sa riadi súčasná gastronómia? – to je otázka, ktorá obligátne padne v každom rozhovore s profesionálmi varešky. A odpoveď býva rôzna – raz košatá, inokedy skromná......
Hosťovo.sk servíruje: placky s medvedím cesnakom od Martina Kurhajca

Hosťovo.sk servíruje: placky s medvedím cesnakom od Martina Kurhajca

Konečne sa aj na stôl zniesla jar s jej typicky jarnými surovinami. Kuchári sa už nevedeli dočkať prvej prirodzene vypestovanej, alebo len tak v prírode vyrašenej zeleniny,...
Hosťovo.sk servíruje: jahňacie lýtko v špenátovom krupote od Miloša Szalaya

Hosťovo.sk servíruje: jahňacie lýtko v špenátovom krupote od Miloša Szalaya

V posledných desaťročiach ľudstvo vymyslelo pekných pár stravovacích štýlov. V jednom bode sa však zázračne stretávajú –v prospešnosti a dobrej kombinovateľnosti zeleniny. Je...
Svet fandí zeleninovým koláčom

Svet fandí zeleninovým koláčom

Namiesto orieškov kúsky mrkvičky, namiesto hrozienok za hrsť sekanej cibuľky, makovú plnku vymení podusený špenát a v úlohe šťavnatých jabĺčok sa ocitne, povedzme, biela či...
Začnime opäť „žiť“; dvere do sveta chutí otvára Zimný festival jedla

Začnime opäť „žiť“; dvere do sveta chutí otvára Zimný festival jedla

Slovensko obletela dobrá správa – od konca februára plánuje vláda zrušiť „nálepkovanie" hostí reštaurácií. K dobrému jedlu a pitiu sa tak môže dostať každý bez ohľadu na región,...
Yves Thuries: na rozdiel od našich pradedov si vychutnávajme kvalitu jedla

Yves Thuries: na rozdiel od našich pradedov si vychutnávajme kvalitu jedla

 .. radí jeden zo svetovo najznámejších a najuznávanejších cukrárov. Otvoril niekoľko desiatok vlastných čokoládových butikov vo Francúzsku a Japonsku, viedol reštauráciu s...
Panda s burgerom na tanieri

Panda s burgerom na tanieri

Dnes je doba burgerová. Aj mnohé známe mená špičkovej gastronómie sa dali na varenie a pečenie burgerov tých najrôznejších kombinácií, surovín, veľkostí. Nestorom tohto typu...
Hosťovo.sk servíruje: pikantné lievance so slaninkou od Antona Dubického

Hosťovo.sk servíruje: pikantné lievance so slaninkou od Antona Dubického

Zaspomínajme si ešte na časy, keď sme poznali také niečo ako hotelovú izbu, wellness, , večierky,  animáciu pre deti v rodinných rezortoch a samozrejme, hotelovú reštauráciu...

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

FIJET Slovakia: dobré slová o Slovensku

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré patrí do svetovej federácie – v tomto roku oslavujúcej 70 rokov - autorov, píšucich o cestovnom ruchu.

5. 12. 2024 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok