rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Reštaurácia

Staré časy v Marianke: v „splnenom sne“ sa varí srdcom

Staré časy v Marianke: v „splnenom sne“ sa varí srdcom

Jasné, každý kuchár varí rukami. No a potom, samozrejme, aj hlavou, keď premýšľa. A očami, keď posudzuje suroviny i hotové jedlo. Ušami, keď počúva rady a inšpirácie od kolegov i...
Hosťovo.sk servíruje: obložený pstruh od Štefana Benďáka

Hosťovo.sk servíruje: obložený pstruh od Štefana Benďáka

Šalát (ktorý však aj zasýti), chudšie mäsá, bezmäsité špeciality, cestoviny s nevšednou gastro myšlienkou (nielen dookola sa opakujúce kombinácie s paradajkami alebo...
Hotel Borovica**** na Štrbskom plese: kuchár na scénu, prosím!

Hotel Borovica**** na Štrbskom plese: kuchár na scénu, prosím!

Turistika, cyklistika, športy, horský vzduch, výlety, romantika, skúmanie fauny a flóry... No a samozrejme rozmaznávanie duše aj tela zvané wellness, presne ako to sľubuje...
Josean Martinez Alija: u dobrého kuchára vidím, že mu chutí jesť

Josean Martinez Alija: u dobrého kuchára vidím, že mu chutí jesť

„V profesionálnej gastronómii si veľmi cením slobodné hľadanie doteraz neobjaveného; bez hraníc, bez obmedzení.. Inovatívne kulinárske myslenie je podľa mňa aj dôvodom, prečo sa...
Hotel Panorama**** v Trenč. Tepliciach: koncept zdravia sa začína v kuchyni

Hotel Panorama**** v Trenč. Tepliciach: koncept zdravia sa začína v kuchyni

„Čo to vlastne mám na tanieri? S koľkými kalóriami, tukmi a cukrami? Odkiaľ pochádzajú suroviny? Pripravili ste mi jedlo zdravými technológiami?" šéfkuchár hotela Panorama****...
Podľa Gurmán Awards ´22 sa oplatí ochutnať 65 reštaurácií

Podľa Gurmán Awards ´22 sa oplatí ochutnať 65 reštaurácií

S najkvalitnejšou gastronómiou sa - podľa odborníkov – stretne hosť v Bratislave (alebo pri Bratislave) a Vysokých Tatrách, teda dvoch vlajkových lodiach slovenského turizmu. To,...
Zabudnite na bifteky, trendy objavujú prababičkovskú klasiku

Zabudnite na bifteky, trendy objavujú prababičkovskú klasiku

Akými trendmi sa riadi súčasná gastronómia? – to je otázka, ktorá obligátne padne v každom rozhovore s profesionálmi varešky. A odpoveď býva rôzna – raz košatá, inokedy skromná......
Hosťovo.sk servíruje: placky s medvedím cesnakom od Martina Kurhajca

Hosťovo.sk servíruje: placky s medvedím cesnakom od Martina Kurhajca

Konečne sa aj na stôl zniesla jar s jej typicky jarnými surovinami. Kuchári sa už nevedeli dočkať prvej prirodzene vypestovanej, alebo len tak v prírode vyrašenej zeleniny,...
Hosťovo.sk servíruje: jahňacie lýtko v špenátovom krupote od Miloša Szalaya

Hosťovo.sk servíruje: jahňacie lýtko v špenátovom krupote od Miloša Szalaya

V posledných desaťročiach ľudstvo vymyslelo pekných pár stravovacích štýlov. V jednom bode sa však zázračne stretávajú –v prospešnosti a dobrej kombinovateľnosti zeleniny. Je...
Svet fandí zeleninovým koláčom

Svet fandí zeleninovým koláčom

Namiesto orieškov kúsky mrkvičky, namiesto hrozienok za hrsť sekanej cibuľky, makovú plnku vymení podusený špenát a v úlohe šťavnatých jabĺčok sa ocitne, povedzme, biela či...

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok