Niektoré leto ani na jeseň nekončí a niektoré už na jar začína☺. Ani si nevšimneme, že nastal deň rovnodennosti a pekne pokračujeme v posedeniach pri grile, jedení pod holým nebom, výletoch, piknikoch. Ľahké letné víno nenahradíme koňakom a šaláty nevymeníme za husacie stehno s kapustou. A tak sme sa aj v Hostovo.sk rozhodli pri tých šalátoch veru ostať. Samozrejme s tým, že telo si žiada jedlo, ktoré zároveň aj zasýti a uspokojí chuťové poháriky i žalúdok. No a tou veľmi mňamóznou voľbou sa stal Peťo Kecskes a jeho šalát z quinoy a grilovanej kuraciny. Majiteľa a
zároveň šéfkuchára reštaurácie Riders Burgers Grill v Kalnej nad Hronom sme teda pozvali do našej virtuálnej kuchyne.
"Keď sa vraví o šaláte, ľudia si spravidla predstavia mix listov, uhorky, cibule, octového nálevu... Teda určite jedlo, ktoré je v našich zemepisných šírkach chápané ako taký zelený doplnok. Ale profesionál to vidí inak – šalát môže byť harmónia chutí mäsa, strukovín, rýb, ovocia, orieškov... a k tomu tých najrôznejších nálevov, dresingov. Dôležité je len to, aby to spolu ladilo a aby na kuchárovom stole ležali len tie najčerstvejšie, najchutnejšie suroviny,“ Peter sa netají vášňou pre takto ponímané šaláty, aj keď filozofiou a obsahom jeho gastronomického konceptu je predovšetkým mäso – steaky, burgery... „V našom food-trucku sme od začiatku pripravovali predovšetkým chutné burgery. No a keďže vyznávam filozofiu lokálnych surovín v ich prirodzenej sezóne, záujem hostí nielen z nášho mestečka stále rástol. Food-truck praskal vo švíkoch, a tak sme mohli... vlastne aj museli hosťom vyjsť v ústrety okienkovým predajom s terasou.“ Ten sa v lete zmenil na kamennú reštauráciu v americkom retro štýle, hostia si tu pochutnávali na povestných burgeroch v čerstvých žemliach od miestneho majstra pekára, ale aj na iných jedlách. Samozrejme, kým reštauráciu opäť covid nevrátil za okienko ☺...
No ale vráťme sa k sporáku. Quinou ako predstaviteľku health-friendly jedálnička nechcel Peter „zabiť“ žiadnou na trávenie ťažkou surovinou, do virtuálnej kuchyne si preto priniesol kuracie prsičká. Samozrejme, k tomu ďalšiu tašku, z ktorej postupne povyťahoval všetky potrebné ingrediencie.
Najprv dal variť semienka mrlíka čílskeho (kto doteraz nevedel, tak sa práve dozvedel botanické meno quinoy), scedil a schladil. Medzitým nakrájal mozzarellu na kocky, cherry paradajky dvoch farieb na polovice a nadrobno pažítku, bazalku a ligurček. Všetko vložil do misy, prisypal píniové oriešky, pridal olej, jablkový ocot, soľ, korenie a citlivo premiešal. Kuracie prsia osolil a dal grilovať. „Semienka sa stali doslova hitom moderného kulinárstva a výživy. Kuchári však oceňujú nielen obsah zdraviu prospešných látok, ale aj ich orieškovú chuť a vizuálny efekt v jedle,“ chválil quinou a medzitým stihol prsičká dochutiť drveným čiernym korením. Naservíroval na šalát a bolo. No tak, bolo... Podľa Petra nie je dôležité len to, čo leží na tanieri, ale aj okolo taniera – pekné prostredie, príjemná obsluha, čisto, poriadok, priateľská atmosféra... aby si pri stolovaní mohli prísť na svoje všetky zmysly. Takže z tašky vylovil pekný riad, šalát trpezlivo naaranžoval, zásteru rýchlo vymenil za sako a až potom nám dovolil pustiť sa do jedenia. K tomu nám na počesť „inkského zrna“ pustil z dvd El Condor Pasa...
Soňa Hudecová ©