rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: šalát z quinoy a prsičiek od Petra Kecskesa

Niektoré leto ani na jeseň nekončí a niektoré už na jar začína. Ani si nevšimneme, že nastal deň rovnodennosti a pekne pokračujeme v posedeniach pri grile, jedení pod holým nebom, výletoch, piknikoch. Ľahké letné víno nenahradíme koňakom a šaláty nevymeníme za husacie stehno s kapustou. A tak sme sa aj v Hostovo.sk rozhodli pri tých šalátoch veru ostať. Samozrejme s tým, že telo si žiada jedlo, ktoré zároveň aj zasýti a uspokojí chuťové poháriky i žalúdok. No a tou veľmi mňamóznou voľbou sa stal Peťo Kecskes a jeho šalát z quinoy a grilovanej kuraciny. Majiteľa a p_kecskes - quinoa s kurazároveň šéfkuchára reštaurácie Riders Burgers Grill v Kalnej nad Hronom sme teda pozvali do našej virtuálnej kuchyne.

"Keď sa vraví o šaláte, ľudia si spravidla predstavia mix listov, uhorky, cibule, octového nálevu... Teda určite jedlo, ktoré je v našich zemepisných šírkach chápané ako taký zelený doplnok. Ale profesionál to vidí inak – šalát môže byť harmónia chutí mäsa, strukovín, rýb, ovocia, orieškov... a k tomu tých najrôznejších nálevov, dresingov. Dôležité je len to, aby to spolu ladilo a aby na kuchárovom stole ležali len tie najčerstvejšie, najchutnejšie suroviny,“ Peter sa netají vášňou pre takto ponímané šaláty, aj keď filozofiou a obsahom jeho gastronomického konceptu je predovšetkým mäso – steaky, burgery... „V našom food-trucku sme od začiatku pripravovali predovšetkým chutné burgery. No a keďže vyznávam filozofiu lokálnych surovín v ich prirodzenej sezóne, záujem hostí nielen z nášho mestečka stále rástol. Food-truck praskal vo švíkoch, a tak sme mohli... vlastne aj museli hosťom vyjsť v ústrety okienkovým predajom s terasou.“ Ten sa v lete zmenil na kamennú reštauráciu v americkom retro štýle, hostia si tu pochutnávali na povestných burgeroch v čerstvých žemliach od miestneho majstra pekára, ale aj na iných jedlách. Samozrejme, kým reštauráciu opäť covid nevrátil za okienko ... p_kecskés

No ale vráťme sa k sporáku. Quinou ako predstaviteľku health-friendly jedálnička nechcel Peter „zabiť“ žiadnou na trávenie ťažkou surovinou, do virtuálnej kuchyne si preto priniesol kuracie prsičká. Samozrejme, k tomu ďalšiu tašku, z ktorej postupne povyťahoval všetky potrebné ingrediencie.

Najprv dal variť semienka mrlíka čílskeho (kto doteraz nevedel, tak sa práve dozvedel botanické meno quinoy), scedil a schladil. Medzitým nakrájal mozzarellu na kocky, cherry paradajky dvoch farieb na polovice a nadrobno pažítku, bazalku a ligurček. Všetko vložil do misy, prisypal píniové oriešky, pridal olej, jablkový ocot, soľ, korenie a citlivo premiešal. Kuracie prsia osolil a dal grilovať. „Semienka sa stali doslova hitom moderného kulinárstva a výživy. Kuchári však oceňujú nielen obsah zdraviu prospešných látok, ale aj ich orieškovú chuť a vizuálny efekt v jedle,“ chválil quinou a medzitým stihol prsičká dochutiť drveným čiernym korením. Naservíroval na šalát a bolo. No tak, bolo... Podľa Petra nie je dôležité len to, čo leží na tanieri, ale aj okolo taniera – pekné prostredie, príjemná obsluha, čisto, poriadok, priateľská atmosféra... aby si pri stolovaní mohli prísť na svoje všetky zmysly. Takže z tašky vylovil pekný riad, šalát trpezlivo naaranžoval, zásteru rýchlo vymenil za sako a až potom nám dovolil pustiť sa do jedenia. K tomu nám na počesť „inkského zrna“ pustil z dvd El Condor Pasa...

Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok