rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Jedlo

Hosťovo.sk servíruje: jahňacie lýtko v špenátovom krupote od Miloša Szalaya

Hosťovo.sk servíruje: jahňacie lýtko v špenátovom krupote od Miloša Szalaya

V posledných desaťročiach ľudstvo vymyslelo pekných pár stravovacích štýlov. V jednom bode sa však zázračne stretávajú –v prospešnosti a dobrej kombinovateľnosti zeleniny. Je...
Svet fandí zeleninovým koláčom

Svet fandí zeleninovým koláčom

Namiesto orieškov kúsky mrkvičky, namiesto hrozienok za hrsť sekanej cibuľky, makovú plnku vymení podusený špenát a v úlohe šťavnatých jabĺčok sa ocitne, povedzme, biela či...
Bitka o boršč; prišiel z Ukrajiny či z Ruska?

Bitka o boršč; prišiel z Ukrajiny či z Ruska?

Aj v časoch mierových sa vedú spory o pôvode jedál, najmä tých najobľúbenejších (a vyhráva vždy ten, kto má lepší gastroimidž). Niet teda divu, keď vášne planú tam, kde už...
Začnime opäť „žiť“; dvere do sveta chutí otvára Zimný festival jedla

Začnime opäť „žiť“; dvere do sveta chutí otvára Zimný festival jedla

Slovensko obletela dobrá správa – od konca februára plánuje vláda zrušiť „nálepkovanie" hostí reštaurácií. K dobrému jedlu a pitiu sa tak môže dostať každý bez ohľadu na región,...
Zajedzte si lásky  a... mäska z mora

Zajedzte si lásky a... mäska z mora

Bohyňa lásky Afrodita vraj povstala z morskej peny, ktorá sa vytvorila okolo Uranových genitálií. A tak aj tie najdávnejšie ľudské národy a kultúry verili, že jedlá "z mora" sú...
Panda s burgerom na tanieri

Panda s burgerom na tanieri

Dnes je doba burgerová. Aj mnohé známe mená špičkovej gastronómie sa dali na varenie a pečenie burgerov tých najrôznejších kombinácií, surovín, veľkostí. Nestorom tohto typu...
Šiškiáda zo sveta

Šiškiáda zo sveta

Aj keď sa šišky, pampúchy, koblihy, krapne, fánky, triesky, dolky, božie milosti a kreple považujú za fašiangové koláčiky, na Slovensku sú obľúbené po celý rok. Vo svete by vám...
Hosťovo.sk servíruje: pikantné lievance so slaninkou od Antona Dubického

Hosťovo.sk servíruje: pikantné lievance so slaninkou od Antona Dubického

Zaspomínajme si ešte na časy, keď sme poznali také niečo ako hotelovú izbu, wellness, , večierky,  animáciu pre deti v rodinných rezortoch a samozrejme, hotelovú reštauráciu...
Collin Brown: hľadajte reštaurácie, z ktorých sa šíri jasná správa

Collin Brown: hľadajte reštaurácie, z ktorých sa šíri jasná správa

Vo sférach profesionálnej gastronómie je vo svete známym menom. Po 25-ročných skúsenostiach si totiž otvoril vlastnú reštauráciu v Londýne pod názvom Chef Collin Brown – a to aj...
Hosťovo.sk servíruje: pikantné krídelká na burskej pene od Jara Cabúka

Hosťovo.sk servíruje: pikantné krídelká na burskej pene od Jara Cabúka

Vermút, borovička, hriatô, koktaily... to všetko tu už bolo. Na Silvestra, na Nový rok, na Troch kráľov, na Valentína či Fašiangový karneval... Ako však slávnostne „nalievať" tak...

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

FIJET Slovakia: Slovensko nevyužilo poctu z Unesco

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré 

13. 2. 2025 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok