rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: placky s medvedím cesnakom od Martina Kurhajca

Konečne sa aj na stôl zniesla jar s jej typicky jarnými surovinami. Kuchári sa už nevedeli dočkať prvej prirodzene vypestovanej, alebo len tak v prírode vyrašenej zeleniny, jedlých byliniek, m_kurhajec - jarné plackykvietkov. Prinášajú stovky možností, ako doplniť jedálniček o krásne farby a sviežu chuť. A nie je to vec veľkých peňazí, ba ani času, skôr sa cení nápad a vtip. Nuž a kvôli nim sme do našej virtuálnej kuchyne pozvali Martina Kurhajca.

Čo by žabkou dohodil od Štrbského plesa, vedie svoju reštauráciu Al lago, resp. celú gastronómiu hotela Solisko****. Spolu s manželkou Katkou ho majú v prenájme už niekoľko rokov. „Zbierali sme síce skúsenosti v Anglicku, ale v talianskych reštauráciách. A tak je pre mňa stredozemská zásada číslo jedna – čerstvosť a lokálnosť surovín – priam biblickým prikázaním. Nuž aj preto sa nikdy neviem dočkať jari,“ hovorí Martin Kurhajec a hneď vybalí z tašky asi 100 g medvedieho cesnaku. V jeho zemiakových plackách so šalátikom hrá totiž podstatnú úlohu. Ale nielen tam. Práve teraz v máji totiž vyhlásili v hoteli  Dni medvedieho cesnaku. „V špeciálnej ponuke tu nájde hosť okrem placiek aj krémovú polievku z medvedieho cesnaku s lístkovou tyčinkou so syrom Parmezán a s pestom z medvedieho cesnaku. Okrem toho chrbát tresky tmavej so smotanovo-cesnakovou omáčkou a baby zemiakmi pečenými s medvedím cesnakom, tortelloni  plnené lososom na omáčke z medvedieho cesnaku a na grile zaúdene supreme z kukuričného kuriatka s omáčkou z medvedieho cesnaku a s kroketami.“

V našej virtuálnej kuchyni si teda zopár lístkov rozmixoval s väčším množstvom olivového oleja. Potom vzal druhú časť lístkov, pridal parmezán, prikvapkal olivový olej a rozmixoval do pesta. Očistil pár zemiakov a nastrúhal ich. Pridal vajce, hladkú múku, časť pesta z medvedieho cesnaku, osolil a dochutil korením. Z cestíčka upiekol placky.

Pritom vraví o tom, že v Al lago si zakladajú na čerstvých surovinách bez ohľadu na to, či ide o jedlá mediteránskeho pôvodu, argentínskem_kurhajec steaky alebo slovenskú hubovú polievku na kyslo.. „Nesnažíme sa o etnografickú čistotu jedál. Ide nám len o kvalitu. Veď keď sú chutné, nuž čerta záleží na tom, odkiaľ pochádzajú...“

Medzitým už kyslú smotanu dochucuje soľou, korením, bielym vínom a zvyškom pesta. Očistí zmes listových šalátov, rukoly a polníčka a poukladá ich na tanier. Pridá narezané cherry paradajky a dochutí cesnakovým olejom. Na vrch uloží ešte teplé čerstvé placky a preleje dresingom.

Vrhneme sa na dobrotu, kým je príjemne teplá a kým neslintáme od hladu a vôní ako bernardín. Po niekoľkých hltoch mrkneme na hodinky. No namôjdušu, Martinovi netrvala príprava jarnej delikatesy dlhšie než polhodinku...

Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Polievka pre madam Célestine

Poznáte palacinkovú polievku? Nie... A čo takto celestínsku alebo aspoň celestínske rezance? rezance celestínske pxbAha, to už sme bližšie. Určite vám ich núkali v niektorej lepšej reštaurácii, možno ste ich jedli na nejakej oslave, svadbe, servírovanej recepcii...
Aj celestínske rezance dokazujú, ako veľmi záleží na kulinárskom marketingu, na imidži,

1. 3. 2024 / Čítať viac

Vajce na pitie

Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred vaječný likér 4 psbniekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate do vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami

 / Čítať viac

Jarný syrek – zásnuby vajec a mlieka

Veľkonočná hrudka, veľkonočný syrek, žolti sirek... Nuž nech tomu Slováci na východe krajiny m_poloha vn syrekhovoria akokoľvek, výsledkom čarovania v kuchyni je nadýchaný bochník, ktorý sa podľa zvykov môže servírovať už na Bielu sobotu, no a potom hocikedy. Podobnú dobrotu však pripravujú aj za našou východnou hranicou.

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Pri duriane čakajte chuť mandlí a pach žumpy

Pravidlá diplomatických kruhov zakazujú na pracovných stretnutiach či recepciách podávať durian 2 pxbjedlá s cesnakom. A to je teda slabučký odvar proti tomu, ako by diplomatov zaskočili delikatesy s durianom. Tento veľký plod slezovitých stromov juhovýchodnej Ázie

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok