rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: kakaové bábovčičky s ovocím od Martina Kurhajca

Sú krajiny, kde hostia bežne chodievajú do reštaurácie už s batoľatami. Deťom tam venujú stálu pozornosť – jedálnym lístkom, hračkami, atmosférou. Slovenské dievčatká a chlapci nech ostanú radšej doma; postarajú sa o nich naozaj len niekde. Dokonca aj v drahých reštauráciách je pre niektorých kuchárov problém, aby mimo lístka pripravili porciu detskejšieho jedla než je jahňací hrebienok v pikantnej bylinkovej kruste alebo krevety na mandľovo-cviklovom ragú. m_kurhajec - bábvčičkyHoci aj tanier jednoduchých palaciniek. Kdeže... veď to sa neznesie s óóóbrovskýýým chefovským egom...

Šéfkuchára Martina Kurhajca z hotela Solisko**** na Štrbskom Plese a jeho reštaurácie Al lago sme pozvali do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk práve preto, že tam nič nie je problém, tobôž v súvislosti s deťmi. Možno je to aj tým, že manželia Kurhajovci, ktorý majú hotel už dlho v prenájme, naberali skúsenosti v Taliansku. Nuž a vieme, aký je extrémne dobrý, nežný a obetavý vzťah Talianov k deťom... Alebo to bude aj tým, že si Martin vybral cukrársku profesiu (a na sladko začínal aj v rodnej Bratislave), čo je kulinárska kapitola deťom mimoriadne blízka.

„Hotel Solisko bol pôvodne detským liečebným domom,“ spomína Martin ďalšiu súvislosť s deťmi. No a samozrejme k tomu patrí aj osobná skúsenosť s vlastnou dcérkou... Takže si s manželkou Katarínou Kaňovou na vlastnej koži vždy vedeli ľahko overiť, čo deti ako hostia potrebujú, čo chcú, čo im chutí, ako sa zabavia. Niektoré sú doslova labužníkmi, iné treba viac zaujať atmosférou, maľovankami, detským kútikom... a potom sú ochotné vziať aj lyžicu do ruky. Ale… Deťúrence všetkých jazýčkov, spojte sa! – to platí v prípade kakaových bábovčičiek s ovocím pre spontánnych i menej nadšených jedákov. Rovnako ako aj pri MDD-zábavkách, keď sa deťúrence učia variť a piecť. Takže práve kvôli týmto chutným koláčikom sa teraz Martin zvŕta na parkete virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk.

Na začiatku vyšľahal tri vajcia spolu so 150 g cukru do peny. Pridal balíček vanilkového cukru, 300 g múky, 50 g kakaa, kypriaci prášok, 100 g rozpusteného masla a 120 ml mlieka. Všetko spolu dobre vyšľahal a vlial do vymastených a múkou vysypaných silikónových foriem. Nastavil rúru na 170°C a potom sme sa mohli porozprávať ďalšiu trištvrtehodinku, kým sa bábovčičky piekli.

m_kurhajec „Deti chcú jednoduchý tanier, pritom na pohľad lákavý. Pre kuchárov, ktorí nemajú skúsenosti s detským hosťom, to môže znieť ako rébus. Dá sa však nájsť veľa jedál, ktoré vyhovujú dospelému i detskému jazýčku, aby to bolo pre kuchyňu zvládnuteľné a efektívne. Hoci aj kávovo-smotanové tiramisu, ktoré u nás „letí“ každý rok. Malí hostia sa tešia na spojenie s ovocím, ich rodičia radi experimentujú – vlani napríklad bazalkovou a levanduľovou verziou,“ nestačili sme si ani predstaviť takúto dobrotu a už Martin vyťahoval bábovčičky z rúry. Pritom vyratúval desiatky zdobení, poliev, krémov, toppingov... ktorými sa dajú ozvláštniť a ponúknuť vždy v podobe iného dezertu po obede, na desiatu, k olovrantu... A nám vôbec nevadilo, že sme neokúsili verziu s koňakovým krémom či pekanovo-píniovou polevou, ale takú typicky detičkovskú – poprášené cukrom a ozdobené čerstvým lesným ovocím. Mimochodom, v lete sú čučoriedky a černice pravé Made in Vysoké Tatry.

Soňa Hudecová ©


späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok