Sú krajiny, kde hostia bežne chodievajú do reštaurácie už s batoľatami. Deťom tam venujú stálu pozornosť – jedálnym lístkom, hračkami, atmosférou. Slovenské dievčatká a chlapci nech ostanú radšej doma; postarajú sa o nich naozaj len niekde. Dokonca aj v drahých reštauráciách je pre niektorých kuchárov problém, aby mimo lístka pripravili porciu detskejšieho jedla než je jahňací hrebienok v pikantnej bylinkovej kruste alebo krevety na mandľovo-cviklovom ragú.
Hoci aj tanier jednoduchých palaciniek. Kdeže... veď to sa neznesie s óóóbrovskýýým chefovským egom...
Šéfkuchára Martina Kurhajca z hotela Solisko**** na Štrbskom Plese a jeho reštaurácie Al lago sme pozvali do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk práve preto, že tam nič nie je problém, tobôž v súvislosti s deťmi. Možno je to aj tým, že manželia Kurhajovci, ktorý majú hotel už dlho v prenájme, naberali skúsenosti v Taliansku. Nuž a vieme, aký je extrémne dobrý, nežný a obetavý vzťah Talianov k deťom... Alebo to bude aj tým, že si Martin vybral cukrársku profesiu (a na sladko začínal aj v rodnej Bratislave), čo je kulinárska kapitola deťom mimoriadne blízka.
„Hotel Solisko bol pôvodne detským liečebným domom,“ spomína Martin ďalšiu súvislosť s deťmi. No a samozrejme k tomu patrí aj osobná skúsenosť s vlastnou dcérkou... Takže si s manželkou Katarínou Kaňovou na vlastnej koži vždy vedeli ľahko overiť, čo deti ako hostia potrebujú, čo chcú, čo im chutí, ako sa zabavia. Niektoré sú doslova labužníkmi, iné treba viac zaujať atmosférou, maľovankami, detským kútikom... a potom sú ochotné vziať aj lyžicu do ruky☺. Ale… Deťúrence všetkých jazýčkov, spojte sa! – to platí v prípade kakaových bábovčičiek s ovocím pre spontánnych i menej nadšených jedákov. Rovnako ako aj pri MDD-zábavkách, keď sa deťúrence učia variť a piecť. Takže práve kvôli týmto chutným koláčikom sa teraz Martin zvŕta na parkete virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk.
Na začiatku vyšľahal tri vajcia spolu so 150 g cukru do peny. Pridal balíček vanilkového cukru, 300 g múky, 50 g kakaa, kypriaci prášok, 100 g rozpusteného masla a 120 ml mlieka. Všetko spolu dobre vyšľahal a vlial do vymastených a múkou vysypaných silikónových foriem. Nastavil rúru na 170°C a potom sme sa mohli porozprávať ďalšiu trištvrtehodinku, kým sa bábovčičky piekli.
„Deti chcú jednoduchý tanier, pritom na pohľad lákavý. Pre kuchárov, ktorí nemajú skúsenosti s detským hosťom, to môže znieť ako rébus. Dá sa však nájsť veľa jedál, ktoré vyhovujú dospelému i detskému jazýčku, aby to bolo pre kuchyňu zvládnuteľné a efektívne. Hoci aj kávovo-smotanové tiramisu, ktoré u nás „letí“ každý rok. Malí hostia sa tešia na spojenie s ovocím, ich rodičia radi experimentujú – vlani napríklad bazalkovou a levanduľovou verziou,“ nestačili sme si ani predstaviť takúto dobrotu a už Martin vyťahoval bábovčičky z rúry. Pritom vyratúval desiatky zdobení, poliev, krémov, toppingov... ktorými sa dajú ozvláštniť a ponúknuť vždy v podobe iného dezertu po obede, na desiatu, k olovrantu... A nám vôbec nevadilo, že sme neokúsili verziu s koňakovým krémom či pekanovo-píniovou polevou, ale takú typicky detičkovskú – poprášené cukrom a ozdobené čerstvým lesným ovocím. Mimochodom, v lete sú čučoriedky a černice pravé Made in Vysoké Tatry.
Soňa Hudecová ©