Šalát (ktorý však aj zasýti), chudšie mäsá, bezmäsité špeciality, cestoviny s nevšednou gastronomickou myšlienkou (nielen dookola sa opakujúce kombinácie s paradajkami alebo konzervovanými šampiňónmi), osviežujúce polievky. No a samozrejme kvalitné rybky. Hostia
reštaurácií si už od prvých dní horúceho júna žiadajú ľahšie, letnejšie jedlá a nápoje. Letná sezóna sa v tomto rok začala omnoho skôr.
Mimochodom, mäsko z vôd ... Ostáva síce na chvoste slovenského gastronomického záujmu, netreba však vždy iba viniť svojho hosťa. Ryba, za ktorou sa v kuchyni len tak zapráši, musí byť totiž nielen čerstvá, resp. šetrne chladená, ale aj pekne vyzerajúca a chutná. Nie všetky kuchárske technologické postupy sú fish-friendly a výsledkom môže byť nudné, nezáživné jedlo bez chuti, ktoré si už druhý raz hosť neobjedná. A ešte poradí aj iným: „Rybu si tam nedávajte..!“
V kuchyni Štefana Benďáka, najmä tej profesionálnej reštauračnej, to našťastie vždy vyzeralo inak. Určite aj preto, že má za sebou bohaté skúsenosti s rybami i morskými plodmi. Kedysi totiž viedol kuchyňu bratislavského gastrodomu LemonTree. A to práve v čase, keď získavala certifikát Thajského veľvyslanectva. Nuž a thajská gastronómia mäso vody miluje...
„Nemusia to byť žiadne exotické druhy. Práve naopak, uprednostňujem tunajšie ryby. Rozumejú si s jedálničkom strednej Európy, na ktorom sme vyrástli a ktorý nám vštepil
naše celkové chuťové preferencie,“ rozhovoril sa Štefan hneď po tom, čo vstúpil do našej virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk. Tiahol sa za ním mierny rybací odér, z ktorého sa napokon vykľulo veľmi jednoduché, ale mimoriadne chutné jedlo – obložený pstruh. Celého pstruha očistil a osušil, osolil a dochutil korením. Opiekol z každej strany dve minúty a na 10 minút ešte vložil do rúry. Na zvyšnom oleji opražil na hrubšie kúsky nakrájanú cibuľu a cesnak, pridal nakrájanú paradajku a papriku, dochutil a podusil päť minút. Pstruha roztvoril, obložil zeleninovou zmesou a dozdobil lístočkami petržlenovej vňate.
Pstruh mal len jednu chybu. Nejako sa nám nechcelo vziať príbor a pustiť sa do jedenia. Radšej by sme ho boli donekonečna obdivovali a napokon vložili do vitríny medzi umelecké dielka...
Soňa Hudecová ©