rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Jedlo

Hosťovo.sk servíruje: pohánka so slivkami od Romana Pekného

Hosťovo.sk servíruje: pohánka so slivkami od Romana Pekného

Najbelším miestom na mape slovenskej profesionálnej gastronómie je samotná slovenská kuchyňa. Ostáva v nej stále čo objavovať, či už ide o jedlá alebo o zabudnuté suroviny....
Hosťovosk servíruje: kačacie žalúdky v tekvicovom kréme od Michala Kružica

Hosťovosk servíruje: kačacie žalúdky v tekvicovom kréme od Michala Kružica

Aby to zasýtilo, aby to zahrialo a aby to potešilo všetky zmysly. Asi takto by sa dali formulovať kritériá, ktoré hosť očakáva v zimnej gastronómii. No a samozrejme, nech si na...
Hosťovo.sk servíruje: mrkvový koláčik od Milana Kovalčíka

Hosťovo.sk servíruje: mrkvový koláčik od Milana Kovalčíka

Cukor, múka, tuk. Podľa lekárov budú koláče a zákusky vždy hriešne nezdravé. Šikovní šéfkuchári však dokážu prísť s nápadom, aby sa čertovi pristrihli rožky. Teda aby sa v...
Z odpadu na strieborný podnos

Z odpadu na strieborný podnos

Bravčové nožičky – nie sú len pomocným prípravkom do želatiny, ale aj znovuobjavenou luxusnou surovinou. Pomaly…   Býče zľazy – sa na Strednom Východe...
Advent nie je trest; aj „pôstne“ jedlá nám musia chutiť

Advent nie je trest; aj „pôstne“ jedlá nám musia chutiť

Advent. Pôst. Predvianočie. Skrátka - povedané gastronomickým jazykom - dobré, ale ľahké jedlá. A je celkom jedno, či to vezmeme z náboženských alebo obyčajných, triezvych,...
Na tróne krabej rodiny sedí jeho veličenstvo Dungeness

Na tróne krabej rodiny sedí jeho veličenstvo Dungeness

Krab kráľovský. Milovníci mäska z mora by dali ruku do ohňa (sporáku) za jeho jemnú, lahodnú štruktúru. A predsa sa v krabej rodine nájde ešte jeden, ktorý ho vytlačil...
Keď zaklope slovenská orechová (erotická) jeseň

Keď zaklope slovenská orechová (erotická) jeseň

Kto sa vyzná v histórii či botanike, tomu slovo orech pripomína dobrodružný príbeh. Kedysi totiž košaté orechy rástli v severnej Európe, v Grónsku a na Aljaške, aby napokon...
Michal Milec, Crazy culinary Žilina: dobré jedlo je úžasným darom

Michal Milec, Crazy culinary Žilina: dobré jedlo je úžasným darom

 Otvorením bistra Crazy culinary v hlavnom meste slovenského severu si Michal slnil svoj veľký sen. Veď ako šéf kuchyne prešiel niekoľkými zariadeniami, bol pri zrode i páde...
Marek Ort, Culinary Servis: od dezertov som nikdy nedezertoval

Marek Ort, Culinary Servis: od dezertov som nikdy nedezertoval

  Podľa češtiny hneď spoznáte, že tu nie je doma. Vďaka figúre, vystupovaniu i celkovo pozitívnemu vyžarovaniu a naladeniu by ste tohto „chlapca" iste zaradili medzi...
Peter Kiss: pri niektorých jedlách sa mame nikdy nevyrovnám

Peter Kiss: pri niektorých jedlách sa mame nikdy nevyrovnám

Naposledy sa predstavoval širokej hosťovskej verejnosti v rondone šéfkuchára reštaurácie U.F.O watch.taste.groove v Bratislave. Hodnotiaci rebríček Trend Top ho vtedy zaradil...

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Hosťovo.sk servíruje: morský vlk na víne od Tibora a Dávida Daridovcov

Leto praje vode. Zábavkám na vlnách, chladnej tekutine v pohári, ale aj surovinám z riek, jazier t_darida ostriež na vínei morí. Teda aj mäsku s plutvami. Je ľahké, zdravé a dá sa pripraviť na sto spôsobov. Aká bola voda, taká bude aj rybka – vždy s inými chuťovými odtienkami. A tak sme pozvali do našej virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk jednu z najchutnejších rýb slanej vody. 

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Mochi - dezert so šikmými očami

Vyslovte na ulici alebo v bežnom obchode slovko „moči“ a určite sa niekoľko ľudí zatvári veľmi mochi 2 pxbpohoršene. Ale možno sa medzi nimi nájde aj znalec, čo sa len usmeje pod pomyselné fúzy. Vie totiž, že ste nenadávali, ani sa nepýtali na cestu k toalete, ale vravíte o japonskej národnej dobrote. Pomaly ale isto sa vkráda aj do tunajšej ponuky cukroviniek…

 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Lúka na tanieri (i v pohári)

Vďaka čerstvým rastlinkám dokážeme vždy pripraviť inú variantu toho istého jedla. Byliny bylinky 2 pxbdodajú každému chodu šmrnc, arómu, nevšedný príťažlivý vzhľad a ako bonus pôsobia aj na zdravie hosťa; uľahčujú totiž trávenie a eliminujú škodlivé účinky niektorých technologických postupov. Veď mnohé by vo forme likérov pôsobili ako zázračný digestív. 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok