Kuchári to majú radi – ohúriť hosťa neznámymi surovinami, cudzokrajnými pojmami kuchárskeho postupu, prvkami zahraničného kulináropisu. Aspoň vtedy ho majú v hrsti, lebo potom je tu pánom on. A preverí, či jazykovedná ekvilibristika napokon nezakryje fakt, že je jedlo zlé, nekvalitné, odfláknuté... Ešteže nám môžu prísť na pomoc slovníčky, archívy svetovej a národnej gastronómie, lexikóny... hoci aj v téme kurča. Takže čo sa môže skrývať pod názvami...
Ayam penyet – vyprážané kurča sa v Indonézii podáva s vyprážaným tofu ,uhorkami a sambalom.
Afritada – na Filipínach dusia kurča v paradajkovej omáčke spolu s ďalšími druhmi mäsa,
zemiakmi, paprikou a mrkvou a podávajú s ryžou.
Auróra – pri príprave kurčaťa sa počíta so základnou omáčkou, paradajkovým pretlakom a knedličkami z teľaciny.
Béaulieu – dusené kurča s novými zemiakmi, spodkami artičokov a čiernymi olivami
Belvedere – v pekáči nechýba pri kurčati nakrájaná šunka, plátky hríbov, petržlenová vňať a strek vína
Bercy – na kúsky rozdelené kurča sa dusí na opečenej šalotke, zaleje vínom a demiglacé
omáčkou a citrónovou šťavou. Potom sa primiešajú pokrájané párky (najlepšie našikmo), šampiňóny a maslo.
Bourbon – kurča marinované v páci zo sójovej omáčky, bourbon whiskey, hnedého cukru či medu a zázvoru, pochádza z New Orleansu
Bubur ayam – pochádza z Malajzie a ide o ryžovú kašu s nasekanou kuracinou, sójovými bôbmi a sójovou omáčkou, zelerom, šalotkou a hromadou korenín
Biarritz – na kúsky posekané kurča pečie kuchár na olivovom oleji, polieva bielym vínom a demiglacé omáčkou. Na tanieri však naservíruje aj cibuľky, opečený baklažán a dubáky.
Cacciatore –kurča bude po krátkom opečení zmiešané s dusenými paradajkami, cibuľou a cesnakom a napokon zapečené pod strúhaným syrom
Croissy – štvrte kuraťa vyprážané v trojobale a servírované s estragónovou omáčkou
Demidoff – kurča dusené v smotanovej omáčke, servírované so šalotkou, hľuzovkami a zelerom
Doria – dusené kurča so šalátovou uhorkou a citrónovou šťavou
Emincés – studené plátky pečeného kurčaťa
Frou-Frou – v jedle je nielen opečené kurča, ale aj madeira, hľuzovky, artičoky a predovšetkým špenátové krokety

George Sand – v dusenom kurčati nechýba sladká smotana, račie chvostíky a hľuzovky
Chettinad – Indova marinujú kuracinu v jogurte, kurkume a paste z červených čili papričiek s kokosom, makom, koriandrom, rasciou, feniklom, čiernym korením, mletými orechmi, cibuľou, cesnakom a sezamovým olejom a potom opečú a podávajú s ryžou
Marengo – kurča sa dusí s červeným vínom, paradajkami, šampiňónmi, cesnakom a podáva s opečeným bielym chlebom
Maryland – k vykostenému kurčaťu, vypraženému v trojobale, nesmie chýbať nielen
smotanový chren ale ani pečené banány a kukuričné krokety
Mazarini – kurča sa v brušnej dutine alebo v priestore medzi prsiami a kožou naplní zmesou ryže, račieho mäska a žĺtkov
Parmo – Angličania obaľujú kuracie vykostené mäso a zapekajú pod vrstvou bešamelovej omáčky a strúhaného syra
Palermo – trojobal vykosteného vypraženého kurčaťa pozostáva z múky, vajíčka a parmezánu zmiešaného so strúhankou
Puchero – na uškvarenej slaninke sa opečie cibuľa, pridá paradajkový pretlak, kurča a trochu vody, pred koncom dusenia sa vloží čierna fazuľa. Pri podávaní sa ešte pridajú opečené plátky paradajok.
Rancho Luna – kurča sa potiera rozotreným cesnakom a citrónovou šťavou a pred dopečením podlieva vývarom
Richelieu – v jede nájdete aj paradajky plnené špargľovými hlavičkami a šampiňóny plnené paradajkovým pretlakom
Rossini – plnka do kurčaťa sa zmiešava zo zmixovaných podusených husacích pečení a šampiňónov (lacnejšej náhrady Rossiniho obľúbených hľuzoviek), natvrdo uvarených vajíčok a sparených hrozienok.
Rostand – kurča sa dusí s karotkou, zelerom a šampiňónmi a podleje brandy
Yambalayo – rozsekané kurča sa najprv dusí, potom k nemu pribudne ryža, nakrájaná paprika a vývar a na tanieri ešte nakrájaná na masle poobracaná šunka.
Soňa Hudecová ©
ilustr. foto: asiza, LiP
návštevy: 43927