Slovensko je kapustová krajina. Nuž a v zime, keď je nedostatok iných prirodzene vypestovaných plodín, sa stáva dvojnásobne kapustovou. Kým sa však na západe stala kapusta slávnou najmä vďaka spojeniu s lokšami a husami, u goralov nedajú dopustiť na kombináciu
kyslej kapusty a húb, no a v srdci Slovenska sa zase kapusta dobre znáša so zemiakmi. A keď sa ešte v jedle použije nakladaná kapusta s divými malými jabĺčkami zo stromov pri cestách, ktoré podporia fermentačný proces... nuž naozaj nikomu netreba drahé recepty.
A tak sme ani vo virtuálnej kuchyni Hosťovo.sk nechceli od Mareka Pethöa nič iné. Jednoduché, dobré, poctivé, chutné, sýte jedlo, ktorými si naše prababičky získavali srdcia (a žalúdky) svojich mužíčkov. Marek, kedysi šéfkuchár a neskôr F&B manager Jánskej koliby hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne, si však na poličky v pomyselnej kuchyni nezložil len náradie a suroviny, ale aj kameninový súdok a tašku s oblečením na tri dni. Toľko sa totiž pripravovala jeho nakladaná baranina na kapuste.
Poldruhakilový kus mäsa natrel zmesou soli, korenia, majoránky a cesnaku. Položil kus na dno súdka a pridal polkilečko kyslej kapusty, znovu vložil mäso a opäť kapustu. Takto trikrát vystriedal mäsovú a kapustovú vrstvu. No a potom sme sa mohli do sýtosti rozprávať o liptovskej kuchyni: „Syry, zemiaky, plody z lesa, kapusta, no a samozrejme mäso jahniat a baranov či z lesných húštin... kuchyňa liptovských babičiek vôbec nebola fádna. Zapojili fantáziu, fortieľ a niesli na stôl
dobroty, akým dnes vravíme trendové a zážitkové.“ Nehovoriac o tom, že preveria skutočnú šikovnosť kuchára – či vie variť, alebo len hádzať na tanier minútkové soté. Pri niektorých musí loviť aj bobríka trpezlivosti tak ako Marek pri baranine.
Trvalo totiž tri dni, kým mohol mäso zo súdka vybrať a upiecť. Pred dokončením prihodil do pekáča aj kapustu, ochutil tymianom a badiánom. Naservíroval do netradičných tanierov a ako prílohu odporučil dobrý chlieb s domácim, potivo nastrúhaným chrenom.
Za jedlom sa zalizovali aj tí, čo by vraj v živote nevzali baraninu do úst. Dodnes si myslia, že si dopriavali dobroty z mladého prasiatka. Baraní odér sa totiž stratil ako smrad... ☺
Soňa Hudecová ©