Leto praje vode. Zábavkám na vlnách, chladnej tekutine v pohári, ale aj surovinám z riek, jazier i morí. Teda aj mäsku s plutvami. Je ľahké, zdravé a dá sa pripraviť na sto spôsobov. Aká bola voda, taká bude aj rybka – vždy s inými chuťovými odtienkami. A tak sme pozvali do našej virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk jednu z najchutnejších rýb slanej vody. Vlastne, pardón, pozvali sme majstrov varešky Tibora a Dávida Daridovcov, teda otca a syna, aby nám „branzino del vino“ pripravili. Prečo oboch? Nuž, po otvorení reštaurácie Bella Italia v Šamoríne sa ako
šéfkuchár niekoľko rokov predstavoval papà Tibor, po účastí v projekte Na nože prebral toto žezlo – v duchu hesla nech mladí napredujú, zbierajú skúsenosti a preberajú zodpovednosť - figlio Dávid.
Z tašky vybral 4 kúsky štvrťkilových rýb, kilo zemiakov, po deci bieleho vína i olivového oleja, rozmarínové vetvičky, cesnak, 150 g masla, citrón, dve cibule, 4 mrkvy a rolku alobalu. Ale skôr než sa pustil do varenia, ešte sme chvíľu posedeli a poobdivovali peknú morskú rybu, za ktorú by sa nemusel hanbiť nikto z „tichých bláznov“. Veď práve branzino, teda v slovenskej obchodnej a rybárskej hantírke ostriež morský, okúň branzino, morčiak európsky alebo morský vlk je vysoko ceneným úlovkom športového rybárstva i kulinárstva. „Má málo kostí i kalórií, pevné biele mäsko, vysoký obsah proteínov, vitamínu B6, horčíka, selénu a fosforu,“ Tibor sa teší, že ryby od Stredozemného mora patria k základu talianskeho jedálnička.
„V jednoduchosti je krása – tak by sa dalo popísať motto talianskej kuchyne. Pracuje s čerstvými surovinami, je rýchla, plná tvorivej improvizácie, nenáročná na prípravu. Väčšina sveta ju ochutnala cez pizzu a cestoviny. Pritom je však omnoho bohatšia, rôznorodejšia. V hrncoch čaruje z darov mora, ale aj lesov a záhrad, veď nie každý región susedí s morom,“ Tibor jej prišiel na chuť najmä počas práce v rodinnom podniku v Bolzane, na Slovensku potom pomáhal rozbiehať pizzeriu v Galante i svoju vlastnú Venetto v Šamoríne. Osud mu však napokon privial nielen spoločníka Patrika Venchicha, patriaceho do komunity skúsených pizzaiolov, ale aj trošku záveterný priestor. „Keď sme reštauráciu otvárali, prorokovali nám nie viac než jeden mesiac. Veď predtým sa tu vystriedalo toľko majiteľov. .. Už jedenásť rokov dokazujeme, že sa predpovede mýlili. Prečo? Nuž snažíme sa ukázať rozmanitosť talianskej kuchyne, takže si príde na svoje mäsožravec, vegetarián, milovník ľahšieho i sýtejšieho jedla, fanúšik polievok, plodov mora i niečoho sladkého.“
Medzitým už Dávid ostrieža osolil, dochutil mletým čiernym korením a prudko opiekol z oboch strán na olivovom oleji. Na alobal rozložil osolené zemiaky a posypal nahrubo nastrúhanou mrkvou. Na zeleninu položil opečenú rybu, rozmarín, na kúsky nakrájaný cesnak, maslo, citrón a kolieska cibule. Podlial bielym vínom a prikryl alobalom. Vrecúška vložil do pekáča, nalial vodu na výšku 3-4 centimetre a nechal piecť pri teplote 180°C. Časomerač nastavil na 20 minút.
A to bola chvíľa, keď sme sa mohli porozprávať o tom, kam sa Bella Italia posunula od účasti v projekte Na nože. Mimochodom, v tejto šamorínskej reštaurácii relácia štartovala. „Až o 60 percent sme zúžili jedálny lístok, mnohé vyprážané jedlá sme nahradili zdravšími, zmodernizovali sme štýl oblohy, zmenili dodávateľov niektorých surovín, zdôraznili taliansky koncept – napríklad, nahradením vynikajúcich ale predsa len nie do tohto gastronomického štýlu vhodných somloi halušiek.“ Dnes tam hosť môže ochutnať profiterolky, ale predovšetkým piemontskú lahodnú panna cottu a benátske kávové tiramisu, pri ktorých sa Daridovci a ich tím vyznamenávajú v cukrárskom remesle...
„Servírujeme stopercentnú kvalitu a ak niečo v kuchyni predsa len zlyhá, okamžite prichádzame s opravou alebo kompenzáciou. A ešte taká „drobnosť“ – náš hosť musí odísť najedený. To je predsa zmyslom spoločného stravovania.“
K tomu už len toľko, že sýto a pritom ľahko najedení ostriežom sme odchádzali aj my. Kým sme si neuvedomili, že v kuchyni Hosťovo.sk sme doma, zatiaľ čo rozlúčiť sa musia majstri varešky Tibor a Dávid Daridovci. Veď aj hostia v šamorínskom Bella Italia už na nich (a niektorí práve na ryby či rybaciu pizzu od Patrika Venchicha) netrpezlivo čakajú...
Soňa Hudecová ©