rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: morský vlk na víne od Tibora a Dávida Daridovcov

Leto praje vode. Zábavkám na vlnách, chladnej tekutine v pohári, ale aj surovinám z riek, jazier i morí. Teda aj mäsku s plutvami. Je ľahké, zdravé a dá sa pripraviť na sto spôsobov. Aká bola voda, taká bude aj rybka – vždy s inými chuťovými odtienkami. A tak sme pozvali do našej virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk jednu z najchutnejších rýb slanej vody. Vlastne, pardón, pozvali sme majstrov varešky Tibora a Dávida Daridovcov, teda otca a syna, aby nám „branzino del vino“ pripravili. Prečo oboch? Nuž, po otvorení reštaurácie Bella Italia v Šamoríne sa ako t_darida ostriež na vínešéfkuchár niekoľko rokov predstavoval papà Tibor, po účastí v projekte Na nože prebral toto žezlo – v duchu hesla nech mladí napredujú, zbierajú skúsenosti a preberajú zodpovednosť - figlio Dávid.

Z tašky vybral 4 kúsky štvrťkilových rýb, kilo zemiakov, po deci bieleho vína i olivového oleja, rozmarínové vetvičky, cesnak, 150 g masla, citrón, dve cibule, 4 mrkvy a rolku alobalu. Ale skôr než sa pustil do varenia, ešte sme chvíľu posedeli a poobdivovali peknú morskú rybu, za ktorú by sa nemusel hanbiť nikto z „tichých bláznov“. Veď práve branzino, teda v slovenskej obchodnej a rybárskej hantírke ostriež morský, okúň branzino, morčiak európsky alebo morský vlk je vysoko ceneným úlovkom športového rybárstva i kulinárstva. „Má málo kostí i kalórií, pevné biele mäsko, vysoký obsah proteínov, vitamínu B6, horčíka, selénu a fosforu,“ Tibor sa teší, že ryby od Stredozemného mora patria k základu talianskeho jedálnička.

„V jednoduchosti je krása – tak by sa dalo popísať motto talianskej kuchyne. Pracuje s čerstvými surovinami, je rýchla, plná tvorivej improvizácie, nenáročná na prípravu. Väčšina sveta ju ochutnala cez pizzu a cestoviny. Pritom je však omnoho bohatšia, rôznorodejšia. V hrncoch čaruje z darov mora, ale aj lesov a záhrad, veď nie každý región susedí s morom,“ Tibor jej prišiel na chuť najmä počas práce v rodinnom podniku v Bolzane, na Slovensku potom pomáhal rozbiehať pizzeriu v Galante i svoju vlastnú Venetto v Šamoríne. Osud mu však napokon privial nielen spoločníka Patrika Venchicha, patriaceho do komunity skúsených pizzaiolov, ale aj trošku záveterný priestor. „Keď sme reštauráciu otvárali, prorokovali nám nie viac než jeden mesiac. Veď predtým sa tu vystriedalo toľko majiteľov. .. Už jedenásť rokov dokazujeme, že sa predpovede mýlili. Prečo? Nuž snažíme sa ukázať rozmanitosť talianskej kuchyne, takže si príde na svoje mäsožravec, vegetarián, milovník ľahšieho i sýtejšieho jedla, fanúšik polievok, plodov mora i niečoho sladkého.“

Medzitým už Dávid ostrieža osolil, dochutil mletým čiernym korením a prudko opiekol z oboch strán na olivovom oleji. Na alobal rozložil osolené zemiaky a posypal nahrubo nastrúhanou mrkvou. Na zeleninu položil opečenú rybu, rozmarín, na kúsky nakrájaný cesnak, maslo, citrón a kolieska cibule. Podlial bielym vínom a prikryl alobalom. Vrecúška vložil do pekáča, nalial vodu na výšku 3-4 centimetre a nechal piecť pri teplote 180°C. Časomerač nastavil na 20 minút.bella italia daridovci

A to bola chvíľa, keď sme sa mohli porozprávať o tom, kam sa Bella Italia posunula od účasti v projekte Na nože. Mimochodom, v tejto šamorínskej reštaurácii relácia štartovala. „Až o 60 percent sme zúžili jedálny lístok, mnohé vyprážané jedlá sme nahradili zdravšími, zmodernizovali sme štýl oblohy, zmenili dodávateľov niektorých surovín, zdôraznili taliansky koncept – napríklad, nahradením vynikajúcich ale predsa len nie do tohto gastronomického štýlu vhodných somloi halušiek.“ Dnes tam hosť môže ochutnať profiterolky, ale predovšetkým piemontskú lahodnú panna cottu a benátske kávové tiramisu, pri ktorých sa Daridovci a ich tím vyznamenávajú v cukrárskom remesle...

„Servírujeme stopercentnú kvalitu a ak niečo v kuchyni predsa len zlyhá, okamžite prichádzame s opravou alebo kompenzáciou. A ešte taká „drobnosť“ – náš hosť musí odísť najedený. To je predsa zmyslom spoločného stravovania.“

K tomu už len toľko, že sýto a pritom ľahko najedení ostriežom sme odchádzali aj my. Kým sme si neuvedomili, že v kuchyni Hosťovo.sk sme doma, zatiaľ čo rozlúčiť sa musia majstri varešky Tibor a Dávid Daridovci. Veď aj hostia v šamorínskom Bella Italia už na nich (a niektorí práve na ryby či rybaciu pizzu od Patrika Venchicha) netrpezlivo čakajú...

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 28997



späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok