... toho vraj čaká zlý rok. Aspoň tak to vraveli poľské prababičky. Žeby sme to skúsili? Veď záver fašiangov sa už blíži, aby napokon na Popolcovú alebo Škaredú stredu (v tomto roku na Valentína 14. februára) nastúpila náročná diétka. Bude trvať štyridsať dní, kým opäť zasadneme k bohatému veľkonočnému stolu. Teda samozrejme, v prípade, že ctíme zvyky našich prababičiek a že po mastnejšom a sýtejšom zimnom stravovaní doprajeme tráviacej sústave trochu oddychu.
Posledné fašiangy alebo inak aj tzv. ostatky boli dni bujarých zábav, ale aj pod jedlami sa prehýbajúcich stolov. Aj keď máme na mysli najmä nedeľu, pondelok a utorok, hody začínali už Tučným štvrtkom. Niekde mu vravia Mastný, inde Tlstý... všetky názvy však naznačujú, že sa pustíme do výdatných dobrôt.
Tučnoštvrtkovú tradíciu (v toto roku 8. februára) hádam najviac dodržiavajú v susednom Poľsku. Už aj tým, že tento deň premenili na sviatok šišiek – pacziek. Korene siahajú do 16. storočia, kedy Poliaci piekli vyprážané kreple aj s mandľou či orechom vo vnútri . Komu sa ušla práve takto obohatená sladkosť, mohol sa vraj tešiť z dobrého bohatého roka. Neskôr sem z Viedne pricestovala okrúhla nadýchaná šiška, namiesto marhuľového lekváru ju však poľskí pekári plnili šípkovým alebo višňovým lekvárom.
Postupne pribudli šišky s rôznymi plnkami – tvarohom, pudingom, ovocím, čokoládou, krémom... ale vždy vo vnútri. Možno aj preto sú spravidla väčšie než tie naše slovenské, aj keď cesto je vlastne rovnaké. Slovenská štatistika hovorí o tom, že šišky nie sú len fašiangovým koláčikom, ale máme ich tu radi po celý rok. Preto sa aj každý deň predávajú od Nového roka až do Silvestra takmer v každej pekárni či supermarkete. A preto tu ani deň šišiek nemá žiadne opodstatnenie.
Poliaci však šiškám venujú práve Tučný štvrtok, počas ktorého súťažia aj v ich jedení, šiškami obdarovávajú známych, pri šiškách organizujú firemné posedenia... Počet zjedených šišiek ide vtedy do státisícov. Veď kto by sa vystavil nebezpečenstvu, že ho bez aspoň jedinej tučnoštvrtkovej šišky čaká nepríjemný, zlý a chudobný rok? Mnohé pekárne rozdávajú šišky zadarmo, je to skrátka dobrá reklama, aj marketing regiónu. Všetci totiž myslia na poľské úslovie, aby si po celý rok žili ako „paczek v maśle“...
Soňa Hudecová ©
návštevy: 30004