rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Pralinky aj bez prasiatka

Aj to smrdí, aj to vonia. Aj to má jedlo dochutiť, aj je to... no, povedzme, trošku hnusné. Nie je náhoda, že ten odér ešte aj spod pol metra od zeme dráždi nosy prasničiek i psíkov. Skrátka, hľuzovka. Vnútri jemná, zvonku tvrdšia, akoby ju do hrčovitej guľky vytvarovali nie veľmi hľuzovka čoko pxbšikovné ruky.

Truffe, tartufo, truffa, truffle, Trüffel, ale aj estónsky trühvel, poľská trufla, fínske tryffeli... väčšina jazykov pomenováva túto vzácnu hubu podľa latinského názvu Tuber. Niekde sú však osobitejší: szarvasgomba, brigadeiro, ýtano, ale hoci aj český lanýž či slovenská hľuzovka. Kým sa však čeština v prípade čokoládovýchhľuzovky 3 pxb praliniek nechala viesť originálom a vyrába i ponúka ich s prívlastkom lanýžové, otrocký preklad do slovenčiny ako „hľuzovkové pralinky“ či hrudky je trochu smiešny. Obchodníci ale aj manažéri reštaurácií by si veru mohli dať trochu námahy. Veď určite ich rodičia nevešali na stromček hľuzovkové figúrky. Pritom ich boli – ešte aj za socializmu - plné regály (nadsadene povedané)...

Historici gastronómie spomínajú čokolatiera Louisa Dufoura, ktorý kedysi v mestečku Chambér na východe stredného Francúzska zásoboval hľuzovka čoko 2 pxbtamojších maškrtníkov vianočnými pralinkami. V roku 1895 bol záujem taký veľký, že zásoby potrebných surovín nestačili. Nuž a tak ako vznikol radler, majonéza i mnoho ďalších geniálnych jedál a nápojov - teda nápadov z núdze – zrodili sa pod jeho rukami guľky z kakaa, smotany a vanilky. Ešte ich obalil v kakaovom prášku a keďže mu pripomínali hľuzovky, nazval ich truffes au chocolat. A takto to potom prijali aj cukrári iných krajín, vrátane Česka.čokoláda miňonky 2 pxb

Truffes či čokoládové lanýže majú nielen popísať ich tvar, ale aj vyvolať predstavu niečoho jemného, lahodného. Kým sa totiž pri iných bonbónoch používa aj želatina a cukrové sirupy, v tomto prípade len tzv. ganache z kvalitnej čokolády. A k tomu, povedzme, rôzne príchute, likéry, oriešky, kokos…

Podľa Jazykovedného ústavu SAV však v prípade cukroviniek nevytvárame zo slova hľuzovka prídavné meno, ale nazývame ich opisne ako krémové bonbóny, plnené čokoládové figúrky, pralinky s kakaovým krémom, hrudky s čokoládovou plnkou... Prípadne dezert s čokoládovou alebo ganache plnkou. Toľko lingvistika.

Nuž a logika..? čokoláda miňonky 2 pxbNaozaj existujú výrobcovia, ktorí vmiešavajú do plnky prášok z hľuzoviek, takže ich výrobky znesú označenie hľuzovkový bonbón.

Komu niekedy v jedle nechutila hľuzovka, ten po čokoládových hľuzovkách sotva siahne. Na škodu svoju ale aj ich tvorcu...

Soňa Hudecová ©


späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok