rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Cukráreň

Jedlo a nápoj bohov

Jedlo a nápoj bohov

Horká čokoláda – obsahuje viac než 43 % kakaovej sušiny, preto sa považuje za najlepšiu. Vždy ju na záver spracovávajú energeticky náročným konšovaním – miešaním a...
Dvestotri rokov kofeínu

Dvestotri rokov kofeínu

Prví, druhí, ba ani tisíci fanúšikovania kávy netušili, prečo ich tak povzbudzuje. Písal sa až rok 820, keď nemecký chemik Friedlieb Ferdinand Runge objavil a extrahoval kofeín....
Hosťovo sk ochutnáva: božské makrónky z Mlynu u Anastázie

Hosťovo sk ochutnáva: božské makrónky z Mlynu u Anastázie

 Nevesty to poznajú – v tzv. candy bare spravidla nesmú chýbať makrónky. Sú malé, na jedno zhltnutie a dajú sa pripraviť v tých najrôznejších farbách – jemných pastelových,...
Hosťovo servíruje: hroznové pirohy so šípkovou omáčkou od Štefana Benďáka

Hosťovo servíruje: hroznové pirohy so šípkovou omáčkou od Štefana Benďáka

Každý šéfkuchár sa teší na jar, na prvé bylinky, zeleninu. Ale väčšina má najradšej jeseň - obdobie tisícich farebných a chuťových odtienkov. Sezónne ovocie, zelenina a rôzne...
Hosťovo.sk servíruje: slivkový chrumkáč od Janka Dudáša

Hosťovo.sk servíruje: slivkový chrumkáč od Janka Dudáša

Cesto je môj najväčší nepriateľ – väčšina kuchárov sa hlási k tomuto obligátnemu zvolaniu. Na celej slovenskej scéne sa nájde len zopár majstrov varešky, čo sa našli aj v sladkej...
Klaudia Mikulová, Klaudia Bojnice: cukrár počúva hosťa, až potom trendy

Klaudia Mikulová, Klaudia Bojnice: cukrár počúva hosťa, až potom trendy

 Cukráreň Klaudia, nenápadne „zastrčenú" medzi rodinnými domčekmi na kraji kúpeľného mestečka, poznajú miestni už roky. Svoju povesť si získala vďaka poctivej kvalite (veď...
4

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Ovocie pre Mr. Beana

V pohári krásny voňavý nápoj... len ústa priložiť k jeho okraju. V nápoji priezračný chladivý ľad, ovocie exotika pxb copylen vziať ozdobnú paličku a dobre ho v nápoji zamiešať. Na boku naaranžované ovocie, len ho zhltnúť ako malinu... Ale čo na to vraví bontón? Barmani si na nás vymysleli krásne dekorácie a nedali nám k nim návod na použitie. Vždy som si 

4. 9. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac

Viac nám chutí obrátený jablkový koláč alebo jeho príbeh?

tarte tatin pxbJedlo s príbehom. Odborníci z marketingu gastronómie či hotelierstva vedia, že omnoho lepšie sa predáva jedlo, potravina, nápoj, služba... ktoré majú svoj príbeh. Vychutnávanie totiž dostane ďalší rozmer. Hosť túži mať izbu, v ktorej spala kráľovná Sissi (alebo by si to bola

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok