Zaspomínajme si ešte na časy, keď sme poznali také niečo ako hotelovú izbu, wellness, teambuildingy, animáciu pre deti v rodinných rezortoch a samozrejme, hotelovú reštauráciu...
Podľa medzinárodných prieskumov sa hoteloví hostia vždy najviac tešili na raňajky. Luxusnú formu masáže, superrýchly internet, bonbóny na vankúši, sekt na privítanie... to všetko ako by manažment hotelov (a penziónov) hodil do kanálu, keď hosťovi nenaservíroval pestré raňajky.
V nich najviac bodoval bufetový štýl, keď si hosť mohol sám aranžovať svoj tanier. No a k tomu aj otvorená kuchyňa. Teda kútik, v ktorom sa pred zrakom hosťa rodili teplučké voňavé omelety, praženice, palacinky alebo... „Jedlo vôbec nemusí stáť veľa, aby zachutilo, zavoňalo a pripomenulo domov. Cení sa nápad,“ tvrdí už od dávna šéfkuchár Anton Dubický, ktorý má dlhoročné skúsenosti z práce na Slovensku aj v zahraničí, ba dokonca aj z reprezentovania Slovenska na medzinárodných súťažiach.
Dlho sa plavil aj na výletnej lodi prinzessin Katharina. Samozrejme, nie ako pasažier, ale ako majster varešky... A možno tam miešal aj svoje nápadité a pritom veľmi lacné pikantné lievance so slaninkou, kvôli ktorým sme ho uvítali v našej virtuálnej kuchyni.
Zo štvrť litra mlieka, dvoch vajec, troch štvrtín pohára hladkej múky, prášku do pečiva, cesnaku a trošky soli s mletým čiernym korením si vypracoval tekuté cestíčko a upiekol z neho lievance na lievanečníku. Tie potom ešte obalil vo vyšľahanom vajíčku, zmiešanom s čerstvým chilli a opiekol na masle. Tanier potom doplnil do chrumkava upečenými plátkami slaniny a vežu z lievancov dozdobil volským okom, studenou omáčkou a nasekaným chilli. A pritom sa nevedel dopočítať, koľko ďalších sladkých i slaných chuťových variánt poskytuje lahôdka s názvom lievance...
Soňa Hudecová ©