rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: morský vlk na víne od Tibora Daridu

Leto praje vode. Zábavkám na vlnách, chladnej tekutine v pohári, ale aj surovinám z riek, jazier i morí. Teda aj mäsku s plutvami. Je ľahké, zdravé a dá sa pripraviť na sto spôsobov. Aká bola voda, taká bude aj rybka – vždy s inými chuťovými odtienkami. A tak sme pozvali do našej virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk jednu z najchutnejších rýb slanej vody. Vlastne, pardón, pozvali t_darida ostriež na vínesme majstra varešky Tibora Daridu, aby nám „branzino del vino“ pripravil.

Z tašky vybral 4 približne štvrťkilové ryby, kilo zemiakov, po deci bieleho vína i olivového oleja, rozmarínové vetvičky, cesnak, 150 g masla, citrón, dve cibule, 4 mrkvy a rolku alobalu. Ale skôr než sa pustil do varenia, ešte sme chvíľu posedeli a poobdivovali peknú morskú rybu, za ktorú by sa nemusel hanbiť nikto z „tichých bláznov“. Veď práve branzino, teda v slovenskej obchodnej a rybárskej hantírke ostriež morský, okúň branzino, morčiak európsky alebo morský vlk je vysoko ceneným úlovkom športového rybárstva i kulinárstva.

„Má málo kostí i kalórií, pevné biele mäsko, vysoký obsah proteínov, vitamínu B6, horčíka, selénu a fosforu,“ Tibor sa teší, že rybu od Stredozemného mora (ale jej domovom je aj Atlantik a Čierne more) môže hosťom reštaurácie Bella Italia v Šamoríne ponúknuť takmer po celý rok, „branzino chutí najlepšie vcelku, keď sa zachová jeho typická vôňa aj chuť. A pohľadom na celú rybu môžu začať jesť už oči...“

Tibor ostrieža-morského vlka osolil, dochutil mletým čiernym korením a prudko opiekol z oboch strán na olivovom oleji. Na alobal rozložil osolené zemiaky a posypal nahrubo nastrúhanou mrkvou. Na zeleninu položil opečenú rybu, rozmarín, na kúsky nakrájaný cesnak, maslo, citrón a kolieska cibule. Podlial bielym vínom a prikryl alobalom. Vrecúška vložil do pekáča, nalial vodu na výšku 3-4 centimetre a nechal piecť pri teplote 180°C. Časomerač nastavil na 20 minút.

A to bola chvíľa, keď sme sa mohli porozprávať o jeho srdcovke – talianskej kuchyni, ktorá dala aj náplň a štýl reštaurácii Bella Italia v Šamoríne. So spoločníkom - pizzaiolom Patrikom Venchichom sa tam starajú o všetkých, ktorým chutí gastronómia „veľkej čižmy“. „V jednoduchosti je krása – tak by sa dalo popísať motto talianskej kuchyne. Pracuje s čerstvými surovinami, je rýchla, plná tvorivej improvizácie, nenáročná na prípravu. Väčšina sveta ju ochutnala cez pizzu a cestoviny. Pritom je však omnoho bohatšia, rôznorodejšia. V hrncoch čaruje z darov mora, ale aj lesov a záhrad, veď nie každý región susedí s morom.“t_darida

Tibor jej prišiel na chuť najmä počas práce v rodinnom podniku v juhotirolskom Bolzane, na Slovensku potom pomáhal rozbiehať pizzeriu v Galante i svoju vlastnú Venetto v Šamoríne. Osud mu však napokon privial nielen spoločníka Patrika, ale aj trošku záveterný priestor. „Keď sme reštauráciu Bella Italia otvárali, prorokovali nám nie viac než jeden mesiac. Veď predtým sa tu vystriedalo toľko majiteľov... Už sedem rokov dokazujeme, že sa predpovede mýlili. Prečo? Nuž snažíme sa ukázať rozmanitosť talianskej kuchyne, takže si príde na svoje mäsožravec, vegetarián, milovník ľahšieho i sýtejšieho jedla, fanúšik polievok, plodov mora i niečoho sladkého. Servírujeme stopercentnú kvalitu a ak niečo v kuchyni predsa len zlyhá, okamžite prichádzame s opravou alebo kompenzáciou. A ešte „drobnosť“ – náš hosť musí odísť najedený. To je predsa zmyslom spoločného stravovania.“

K tomu už len toľko, že sýto a pritom ľahko najedení ostriežom sme odchádzali aj my. Až kým sme si neuvedomili, že v kuchyni Hosťovo.sk sme doma, zatiaľ čo rozlúčiť sa musí majster varešky Tibor Darida. Veď aj hostia v šamorínskom Bella Italia už na neho (a niektorí práve aj na jeho branzino del vino) netrpezlivo čakajú...

Soňa Hudecová ©



späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac

Jedlo z húb postaví do pozoru chuťové poháriky i žalúdočné šťavy

Rastliny, živočíchy i minerály. Rarita zvaná HUBY by sa vraj svojim chemickým zložením a huby - peggy choucair pxb hspôsobom života mohla zaradiť do všetkých troch skupín. A keby ktosi podnikol trpezlivú cestu okolo sveta, napočítal by až dvestotisíc druhov vrátane plesní. Vyšších húb tu na našu

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok