Detská narodeninová oslava? Jedine v McDonald´s. Dobré vysvedčenie, chlapčenská jazda, chvíľa oddychu, olovrant... Aj kroky Igorka (čo si do žiackej písal meno Galovič) často viedli do nitrianskej reštaurácie. Jednoducho, mal kečup v krvi. A neprestal mu chutiť ani v dospelosti. Pred jedenástimi rokmi sa rozhodol prejsť na druhú stranu mcdonaldovského pultu a dnes
pracuje ako supervízor spoločnosti v nitrianskom regióne.
„Tí, ktorí si našu prácu zamilujú, často hovoria, že „majú kečup v krvi“ – stotožňujú sa s našimi hodnotami, sú energickí, a pozitívne ovplyvňujú aj svojich kolegov. Takých ľudí si vážime a snažíme sa ich podporovať v ďalšom raste,“ hovorí slovenský franšízista Zoltán Vida (na obr. vľavo), ktorý nedávno oslávil tridsiate výročie vo firme. Práve on otvoril v roku 2001 reštauráciu v Nitre, v ktorej malý Igorko tak rád jedol, oslavoval, stretával sa...
„Nie je výnimkou, že sa z našich zákazníkov stanú kolegovia,“ Zoltán Vida myslí na desiatky z tých 547 zamestnancov, pracujúcich v jeho dvoch prevádzkach v Nitre, Dunajskej Strede, Nových Zámkoch, Topoľčanoch či diaľničnej reštaurácii Terminál R1 Beladice. Mnohí z 284 stálych, teda v trvalom pracovnom pomere, tam pracujú päť, desať, pätnásť i viac rokov. No a keďže tam nehľadia na vzdelanie, pôvod či vek, bok po boku pracujú 16-roční študenti-brigádnici s mimoriadne flexibilným pracovným časom i zamestnanci pred dôchodkom. Ženy i muži, zdraví ale aj tí so zdravotným znevýhodnením.
„Sú plnohodnotnými členmi tímu. Dávame šancu každému – a to nie je len fráza. Dôležitá je chuť pracovať, učiť sa a byť tímovým hráčom. A prečo tá veková i vzdelanostná rôznorodosť? Nuž v našich reštauráciách nájde záujemca o prácu uplatnenie na rôznych pozíciách: od práce v kuchyni, cez obsluhu hostí, až po manažérske pozície,“ Zoltán Vida dodáva, že každý zamestnanec prechádza tréningovým procesom, vďaka ktorému sa môže postupne vypracovať – a mnohí sa aj vypracovali. Začínali ako brigádnici a dnes vedú reštaurácie alebo pôsobia ako supervízori.
Že nejde len o reklamnú agitku, dokazuje vlastným príkladom. Hranice boli totiž otvorené len prvý deň, teda 4. decembra 1989, a už sa mu podarilo zamestnať sa v jednom obchode oproti McDonald’s. Začal tam chodievať ako zákazník a to bol jeho prvý kontakt s konceptom „fast food“. Nuž a neskôr znovu zaúradoval osud...
„Raz som totiž listoval vo vtedajších novinách Práca a všimol som si celostranový inzerát McDonald’s ČR hľadá manažérov pre Slovensko. Tak si vravím, že tam pošlem životopis, aj keď ma pravdepodobne nevyberú. To som ešte netušil, že rovnaký nápad dostane asi tisíc ľudí... Medzi nimi si vraj spoločnosť pohľadá šesť až desať najschopnejších; aspoň taký chýr sa niesol hotelom Kyjev v Bratislave, kde konkurz prebiehal. Trvalo to pol dňa. Nakoniec
som sa dostal do užšieho výberu a pozvali ma do najbližšej reštaurácie McDonald´s v Brne. Dali mi uniformu, šiltovku... a poďme do práce. Prvý deň som celý strávil pri grile. Postupne som, samozrejme, prešiel všetkými pracovnými pozíciami v rámci reštaurácie.“
V roku 1995 otváral prvý McDonald´s v srdci Slovenska – Banskej Bystrici. O polroka neskôr aj ďalší v centre Bratislavy; v oboch prípadoch na výplatnej listine spoločnosti. Ale pritom veľa čítal o systéme franšízy a tento spôsob podnikania mu brnkol na strunu.... napokon od spoločnosti v úlohe zamestnanca odišiel, aby sa sám stal podnikateľom, čo vlastní licenciu na
prevádzkovanie reštaurácie značky McDonald’s. „Nikdy som neoľutoval a nikdy to pre mňa nebola len práca. Skôr koníček, ktorému síce dávam, ale aj čerpám energiu, elán, silu, nadšenie.“
A presne takýchto zamestnancov, ochotných pracovať na sebe, rozvíjať sa, učiť sa nové veci, McDonald´s hľadá, oceňuje a motivuje. Hoci aj MULTISPORT kartou, vernostnými benefitmi, rekreačnými poukazmi, motivačnými akciami (napríklad, športovým FAMILY DAY pre celé rodiny), zájazdmi...
Spoločnosť by chcela každý rok otvoriť štyri – päť reštaurácií, výhľadovo asi šesťdesiat. Vlani pribudla v Piešťanoch, už tretia v Žiline, v Topoľčanoch, v Spišskej Novej Vsi a v Bory Mall prevádzka typu Drive in. Aj Zoltán Vida má v pláne otvoriť už tretiu reštauráciu v Nitre.
„Na strane zákazníka ma kedysi v dobrom prekvapilo, že aj napriek nezamestnanosti v našom regióne tento biznis od začiatku fungoval. To je dôkazom, že ľudia majú McDonald´s jednoducho radi,“ podľa Zoltána Vidu, v súčasnosti aj člena prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, si zaslúžia rovnako nadšených a lojálnych pracovníkov, “spoločnosť sa neustále zlepšuje a inovuje, a preto hľadáme ľudí, ktorí dokážu držať krok.“
No a, samozrejme, čo majú (alebo budú mať) kečup jednoducho v krvi...
Soňa Hudecová ©
návštevy: 29974