rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

FIJET Slovakia: Slovensko nevyužilo poctu z Unesco

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov a koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet bábkarstvo tunis 2 copySlovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré patrí do vyše 70-ročnej svetovej federácie, píšucich o cestovnom ruchu. Samozrejme, platí to aj o nej ako celku. Novinári prinášajú zaujímavosti aj z iných krajín, z tamojšej turistiky alebo celosvetového cestového ruchu ako odvetvia.bábkarstvo tunis v

Niekedy nájdu dôvody na pochvalu, inokedy na kritiku. V Tunisku ich prekvapil (ak nie šokoval) ten druhý prípad. Na jarnom stretnutí výkonnej rady Fijet - v ktorej nechýba ani Slovensko prostredníctvom predsedníčky Fijet Slovakia Ľudmily Novackej - sa jeho účastníci stali aj divákmi Medzinárodného festivalu marionet a bábok v Kartágu, jednej z častí hlavného mesta Tunis.

Podľa Unesco by tam malo zasadnúť na pomyselný trón práve Slovensko spolu s Českom. Na sklonku roka 2016 bolo totiž slovenské a české bábkarstvo fijet skzapísané do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva sveta. Odborníci tým vzdali hold bábkarom, ktorí už v 17. storočí bavili i vzdelávali našich praprarodičov a o dve storočia neskôr z tohto zvláštneho typu remesla-umenia vybudovali a vyprofilovali ucelené bábkarstvo. Práve v Československu sa založila v roku 1929 Medzinárodná bábkarská organizácia. Stražanovci, pokladaní za nestorov bábkarstva, ale aj Anderlovci, Fábryovci, Dubskí, Nosálekovci, Sajkovci... a ďalších občas aj tridsať stoviek  bábkarskych súborovbábkárstvo kočovali, hrali, spievali, vyrábali krásne marionety. Aj do najmenších dedín priniesli divadlo a divadelné predstavenia, kultúru, osvetu; folklorizáciou sa zaslúžili o vytvorenie špecifickej slovenskej a českej podoby. A možno si tiež vraveli, že aj s malým Gašparkom sa dá robiť veľké divadlo (ako sa to dnes vraví pri šteklivejších témach ☺).

„Videli sme českých bábkarov i ďalších z 19 krajín. Dvadsiatka súborov sa divákom prihovorila v 33 predstaveniach. Dokonca sa v Cite de la Culture premietalo päť filmov, v ktorých našli uplatnenie aj bábky. K tomu rôzne súťaže v animácii a manipulácii s marionetami, trh, majstrovské kurzy, workshopy... a Slovensko, ocenené za túto sféru umenia Unesco-m, nikde,“ musela sa Ľudmila Novacká hanbiť predbábkarstvo 2 domácimi, ale aj fijeťákmi z Turecka, Maroka, Bulharska, Rumunska a Chorvátska, ktorí sú členmi výkonnej rady. No a samozrejme, pred kolegami z ďalších kútov Európy, Ameriky, Ázie a Austrálie, ktorí prinášali zaujímavosti z festivalu do svojich domovských či spolupracujúcich médií.

Fijet Slovakia je zvedavý, ako sa rezort cestovného ruchu i kultúry postará o zviditeľnenie nášho bábkarstva k 21.marcu – Medzinárodnému dňu bábkarstva a bábkového divadlo...

shp ©

foto Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru


návštevy: 21965

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok