Koktail

Černica, moruša, acai, skrátka berry...

Volám sa Berry, žijem v Moldave nad Bodvou a patrím jednej úžasnej Zuzke. Hovoria o mne, že som pomeranianka, krížená s čímsi... Teda vraj presne tak, ako tie stovky mojich menovkýň, ktoré sa svadbili semo-tamo, niečo omylom, niečo zámerne... a výsledkom je lingvisticko-berry pesbotanický chaos, z ktorého si kuchár môže hodiť mašľu. Ako to viem? Nuž samozrejme, pýtala som sa, prečo mi dala Zuzka také meno. A ona na to, že som tiež tmavá ako mnohé „berry“ na kríkoch a stromoch. Som hravá, občas nevyspytateľne náladová... raz mäkká na zjedenie, inokedy tvrdohlavá... Chvíľu hladká, chvíľu ako s pichliačmi... A tiež ma občas treba zo stromu zbierať. ☺ Tak som začala pátrať. Zuzka si myslí, že od nej odbieham z neposlušnosti. Ale kdeže, to sa len cudzích ľudí pýtam, v kuchyni ňúram, do zakázanej knižnice lozím, aby som odhalila, ako to s tými inými Berry-nkami je... Nuž vám to už viem trochu vysvetliť, haf!

Acai-berry – čiže acai alebo tzv. brazílske čučoriedky potešia zberača až tisíckou dva a pol centimetrových plodov na jednom trse palmy z okolia Amazonky. Vďaka kombinácii vitamínov, berry - acaiberry acaiminerálnych látok a aantioxidantov sa o nej hovorí ako o malom zázraku pre zdravie, predovšetkým pri odbúravaní tuku a znižovaní hladu i oxidačného stresu. Čerstvé acai vydržia len jeden, dva dni, preto ich na Slovensku nemôžeme konzumovať čerstvé – napríklad, v tekvici cuias s tapiokou, ako to zvyknú jesť v severskom štáte Pará. Určite si však doprajme acai v nápojoch či zmrzlinách,

Balloon-berry – malinojahoda, jahodomalina alebo balónik pochádza z Japonska, ale pestuje sa aj v niektorých krajinách Európy , predovšetkým v Litve. Chuť pripomína jahodu, zatiaľ čo zvonku by ste prisahali na malinu, teda skôr na tri maliny dohromady. Chutí kyslo a najviac sa hodí do dezertov v podobe sirupu alebo omáčky.berry - darwin´s barberry

Bar-berry – plody kríka so slovenským názvom dráč sú kontroverznou bobuľovinou. Niektoré druhy sú totiž jedovaté, iné nie. Aj tie jedlé však chutia kyslo a trpko a zber sťažujú pichľavé tŕne. Najčastejšie sa sušia a, napríklad, v Iráne nechýbajú ako doplnok k jahňacine, v prílohách či ryžovom pilafe. Kvôli berberínu však ani dospelý človek nesmie zjesť viac než dve lyžice denne. Dráč obyčajný obsahuje veľa pektínu, preto sa používa ako prísada do iných džemov (na obr. vľavo jedlé Darwin´s barberry, pôvodom z Čile a Argentíny)berry - bearberry medvedica

Bear-berry – krík medvedica lekárska a jeho plody (medvedík, polárniček, medvedie hrozno), majú korene v studených oblastiach – na Sibíri, v Grónsku, severnej Amerike. Tam sa aj používajú v ľudovom liečiteľstve, najčastejšie pri problémoch močových ciest. Varené „medvedíčatá“ ako omáčka alebo lekvár chutia lepšie než málo výrazné bobule, môžeme ich však pridávať do koláčikov.

Beauty-berry – na Slovensku by sme museli hľadať krásnoplod. Tieto neveľké kríky sú doma v Amerike aj v Ázii, predovšetkým v tropických oblastiach. Pestujú sa pre okrasu, ale aj pre berry - beautyberry krásnoplodantivirotické účinky a ako repelent na okraji pastvín chránia dobytok pred dotieravým hmyzom. Plody sa môžu v kuchyni premeniť na výborné želé či víno (na obr. vľavo krásnoplod fialový)

Black-berry – niekedy černica, podľa iných ostružina. Veď krík sa volá ostružina černicová... Podľa gréckej báje sa krv Titanov (bojujúcich proti Diovi o moc nad svetom) premenila na černicové kríky. Okrem výnimočnej chuti ohúri veľkorysým obsahom vitamínov B, C, K, kyseliny listovej, mangánu a vlákniny i bielkovín. V zdravovede sa najviac hodnotia antioxidačné účinky a prospešnosť pre mozog. Nuž a kam s černicou - ostružinou v gastronómii? Všade. Ako náplň do koláčov, ako kompót v sladkej i slanej kuchyni, ako surovina do nápojov, v zmrzlinách, krémoch alebo len tak na čerstvo na olovrant či ako dekorácia..

Blackthorn-berry – alebo po našom trnka. Ako keby ste veľkými čučoriedkami obsypali malý strom... Doma je v celej Európe, Ázii a dokonca na severe Afriky a udomácnila sa aj v Tasmánii a na Novom Zélande. Trpké plody sušením sladnú a v kuchyni sa najlepšie využijú v podobeberry - blueberry čučo džemu, vína, likéru i pálenky.

Blue-berry / Bil-berry / Huckel-berry – skrátka čučoriedky (na Orave hafiry) s malým rozdielmi. Kým tú našu by sme jednoducho nazvali blueberry, jej sesternica billberry je chuťovo intenzívnejšia ale mäkká, takže nevhodná na dlhšiu prepravu. Huckleberry (nie ten od Marka Twaina) má tvrdšie semienka, ktoré dávajú čučoriedke trpkú príchuť. V angličtine ich však ľudia (kuchárov nevynímajúc) nazývajú krížom-krážom... Celkovo je to tak známe a slávne ovocie, že len pripomenieme jeho ázijský pôvod a následné rozšírenie aj do Európy a severnej Ameriky. Má stovky liečebných účinkov, výnimočný je účinok proti hnačke i proti starnutiu. Niekedy sladká, inokedy kyslejšia chuť predurčuje toto drobné ovocie do sladkej kuchyne ale aj k mäsám.

Boysen-berry – malinočernica kalifornská alebo tichomorská nesie meno pestovateľa Rudolfa Boysena a znižuje krvný tlak. Aj keď nie je celkom jasné, kedy a ako skrížil európsku malinu a černicu s americkou dewberry a loganberry, ktoré sú zase krížencami... atď... atď... Bobule však rozšíril farmár Walter Knott v roku 1932, ktorý ich používal vo svojej reštaurácii a koláčovej berries - hpekárni. Dnes sa stal najväčším producentom Nový Zéland. Pred 15 rokmi sa zrodila aj odroda Newberry a neskôr aj Silvanberry. čo je vlastne kríženec s marionberry...

Bramble-berry – červená aj čierna malina, černica a ich všakovaké krížence. Skrátka, keď varíme „po anglicky“ môžeme ich v kuchyni zahrnúť pod spoločný názov ostružina – či už ide o černicovú, malinovú, brestolistú, ožinovú, strapatú, skalnú, voňavú, vzpriamenú, Boysenovu. Loganovu, japonskú...  Patria do čeľade ružovitých.

Bunch-berry – drienky z trpasličieho drieňa kanadského sú jedlé aj za surova, ale mdlú chuť jasnočervených plodov vylepší až varenie. V Amerike z nich pripravujú obľúbený puding.berry - capeberry physalis

Cape-goosberry – kapské egreše (alebo aj goldenberry, Inkaberry, Picchuberry) poznáme ako okrasnú rastlinu, ktorú zo zábavy komolíme do názvu istej šteklivej choroby... Málokto jej povie pekne po slovensky „machovka peruánska“, častejšie však physalis. Ovocie Inkov doputovalo v 19. storočí aj na Mys dobrej nádeje (odtiaľ názov kapský egreš). Omáčky, chutney, pudingy, zmrzliny, ale aj čerstvé v šalátoch... toto ovocie má široké kulinárske využitie. Prospieva mu však sušenie horúcim vzduchom, po ňom je krajšie, chutnejšie a obsahuje viac vlákniny.

Caper-berry – skrátka kapary; takto hovoríme plodom ale aj nerozvinutým púčikom kapary tŕnitej. Oboje chutia pritrpko na to, aby sa využívali v čerstvej podobe. Preto sa nakladajú doberry - caperberry kapary soli alebo do slaných, kyslých či olejových nálevov. Pridávajú sa do šalátov, cestovín, polievok, nátierok... nechýbajú v originálnej receptúre na tatársku omáčku.

Choke-berry – poznáme ich ako drobné tmavofialové plody arónie alebo inak aj temnoplodca či jarabiny čiernej. Považujú sa za najhorkejšie drobné ovocie, ktoré treba variť alebo piecť. berry - chokeberry aróniaVyvažujú to však megadávkou antioxidantov, preto sa oplatí občas si dopriať aróniový džem, smoothie, zmrzlinu, sirup, šťavu... alebo v sušenej podobe do koláčov a pien.

Cloud-berry – šéfkuchár Peter Hepp, ktorý sa pred pár rokmi predstavil v bratislavskomberry - cloudberry moruška Sheratone v rámci švédskych dní, vravel o moruške. Pripravoval z nej vynikajúce parfait. Tieto bledooranžové plody si priniesol zo severu Škandinávie, ale rastú dokonca aj za polárnym kruhom. Rekordérmi medzi bobuľovinami sa stali vďaka vysokému obsahu bielkovín, podporujú aj rast kostí a tvorbu krvi.

Cran-berry – sa spravidla stotožňuje s názvom brusnica. Omyl (podvod?) na etiketách zaváranín či sušených plodov však spočíva v tom, že by malo ísť o kľukvu veľkoplodú, pochádzajúcu z Kanady. A tá nie je s brusnicou pravou botanicky pobrataná, to skôr s u nás rastúcou kľukvou močiarnou, ktorú anglicky hovoriaci kuchári nazývajú fenberry. Pravítko by plodom nameralo približne poldruha centimetra, často aj viac. berries - currantA to teda často v pohároch „cranberry zaváranín“ ani omylom… Lekári hodnotia protizápalové účinky kľukvy, v kuchyni sa hodí nielen do sladkostí, ale aj k mäsu a rybám.

Currant – ríbezľu (v ktorej paradoxne chýba ono „berry“) dnes nájdeme takmer po celom svete. Veď čierna pochádza z Ázie a červená z Európy, potom sme si ich pred pár storočiami „prebartrovali“. Biela je iba tzv. albínskym poddruhom červenej a preslávila sa najmä vo Francúzsku vďaka Lorrainskému želé. Všetky farby ríbezlí sa hodia k všetkým typom jedál, v Linzi sú červené súčasťou lineckej torty, v Škandinávii ich nájdeme v polievkach, u nás sa z čiernych zase pripravuje vynikajúci devínsky ríbezliak. Podporujú imunitný a dýchací systém, čierne ríbezle sú ešte o kus prospešnejšie, aj keď zemitejšie, hrubšie a spravidla trpkejšie.

Dew-berry – rosnička je príbuzná našej černici, ale rastie najmä v severnejších oblastiach. Tú americkú môžu zberači nájsť aj na pieskových dunách pri pobreží, pretože rastlina sa ťahá ako liana a po dĺžke stonky zakoreňuje. Európska rosnička má skôr podobu nízkeho kríka a plody vyzerajú ako „zarosené“ voskovými kvapôčkami. V kuchyni sa hodí všade tam, kde černice aberry - dogwoodberry - drienka maliny, plody rosničky sú však veľmi jemné a háklivé.

Dogwood-berry – drienky u nás najviac preslávil exprezident Rudolf Schuster. Štátnym návštevám nalieval pálenku z drieňa obyčajného, rastúceho v strednej a južnej Európe a Malej Ázii. Dajú sa jesť aj surové a čím je farba oranžovejšia, tým je plod chuťovo plnší. Najlepšie však naozaj vynikne v tej liehovine.berry -elderberry baza 2

Elder-berry – teda drobné bobuľky bazy čiernej poznajú kuchári celej Európy, Malej Ázie, Sibíri, Kaukazu i severnej Afriky. Menia ich na skvelé džemy, sirupy, víno, želé... pričom lekári zase podčiarkujú vysoký obsah C a A vitamínu, draslíka, fosforu, medi, železa a účinky proti prechladnutiu.

Goji-berry / wolf-berry – sa u nás preložia ako plody kustovnice čínskej, ktorá však prirodzene rastie len v čínsko-japonských končinách. Už v období dynastie Ming ju využívali pre jej berry - gojiberryafrodiziakálne účinky a vraveli jej aj ovocie šťastia. Veľké plantáže sú v Tibete i Mongolsku. Kuchári ju využívajú najmä v sušenej podobe do koláčov i šalátov, hádam dôležitejšie je však jej postavenie oficiálneho výživového doplnku; vďaka výnimočnému obsahu antioxidantov.

Goos-berry – starý dobrý známy egreš. V tomto prípade sme doma, o čom svedčí asi päťdesiat ľudových názvov vrátane pôlčia, kosmatky, muhnačky, chmienky, mravenčia, gigadzy, nádrbelky... lebo tzv. ríbezľa egrešová rastie hojne nielen v obci Egreš pri Trebišove, ale po celom Slovensku rovnako ako vlastne po celej Európe, veľkej časti Ázie i Afriky. Chlpaté plody chutia čerstvé, ale aj v podobe džemu, likéru, krému či pikantnej prílohy k mäsu.berry - honeyberry zemolez 2

Honey-berry – zemolez kamčatský alebo v obchodoch aj kamčatská čučorriedka sa v našich záhradách udomácnil najmä vďaka nebohému Výskumnému ústavu ovocných a okrasných drevín v Bojniciach. Modrofialové plody valcovitého tvaru sa zbierajú už v máji, aby sa primiešali do jogurtov alebo koláčikov. Pôvodne chutili mierne trpko, šľachtením získali na jemnosti a sladkosti.

Howthorn-berry – za najväčší objav 19. storočia sa považuje práve hloh a jeho liečebné účinky pre srdcový sval. V roku 1894 ich objavil a dokázal írsky lekár Green. Odtiaľ bol už len krok k berry - howthornberry hlohvýrobe tinktúry z kríka či malého stromu, ktorý rastie v celom miernom pásme severnej pologule. Plody sa dajú jesť aj čerstvé, ale chutia mdlo a múčnato. Skôr z nich kuchári pripravujú kaše, pečivo alebo cukríky, v Anglicku želé a v Mexiku dokonca národnú sladkosť reilitos z hlohovej pasty, cukru a čili.

Josta-berry – ... alebo skrátka josta - plod, ktorý uzrel svetlo sveta v roku 1977 na pokusnom políčku východonemeckého šľachtiteľa Randolpha Bauera. Nadviazal na pokusy anglického botanika Williama Culverwella z roku 1880, ktorý krížil egreš s čiernou ríbezľou.. O takmer sto rokov sa napokon inými metódami kríženia zrodila chutná veľkoplodá josta; jej názov sa dešifruje ako spojenie oboch rastlín – JOhannisbeer ajosta pxb STAchelbeer. Kuchári oceňujú lahodnú chuť i dekoratívnosť josty a jej využitie v čerstvom, zmrazenom i zaváraninovom stave. Lekári zase vysokú dávku vitamínu C a P i flavonoidy na podporu cievnych stien či metabolizmu.

June-berry – plody muchovníka najviac poznajú na južnom Slovensku, kde rastie európska odroda – muchovník vajcovitý. Inak sú tieto kríky a stromčeky najviac rozšírené v Amerike a Kanade; tam zbierajú najmä verziu Saskatoon berries. Fialovočervené bobuľky sa podobajú na čučoriedky, sú však berry - juneberry muchoníkjemnejšie. Dozrievajú spravidla v júni, čomu napovedá aj názov. Používajú sa sušené namiesto hrozienok. 

Juniper-berry – borievka klame telom. Nie je totiž plodom, ale minišiškou ihličnanu s mäsitým súvislým obalom. Nejedia sa surové, a to nielen kvôli veľmi trpkej chuti. Môžu totiž vyvolať kŕče, alergiu a poškodiť obličky. Do jedla sa pridávajú ako korenie, hoci aj v choucroute garnie – alsaskej zmesi mäsa a kapusty alebo julmust – švédskom vianočnom nealko nápoji. Sú základnou zložkou ginu i borovičky.

Kiwi-berry – sú vlastne také malé kiwulienka zo subtropických oblastí, ale vraví sa im aj sicílske egreše, sicilian gooseberry. Kuchári ich majú radi aj preto, že šupku nemusia odstrániť – berry - kiwiberry sicilian gooseberrynerastú na nej chĺpky. Jedlo s minikiwami môžu servírovať so slovami o výnimočnom obsahu C vitamínu a horčíka. Používajú ich v dezertoch, nápojoch i šalátoch.

Lingon-berry – tak toto je brusnica, ktorú objavíme vo väčšine zaváranín (aj keď pod mylným označením Cranberry). Plody nemerajú viac než zopár milimetrov. Názov lingon pochádza zo švédčiny, kde označuje vres. Medzi anglicky hovoriacimi kuchármi sa však spomína aj ako cowberry, cougarberry, partridgeberry, foxberry, quailberry, beaverberry... no, na zbláznenie. Miluje ich celý svet, no hádam najviac v Škandinávii – nielen ako prílohu k mäsovým guľkám alebo sobiemu steaku, ale aj v švédskom lingonpärom – hruškách naložených v brusnicovej šťave či fínskom puolukkapuuro – krupicovom pudingu. Ruský brusnicový nápoj dokonca pijeberry - lingonberry brusnica 2 aj Eugen Onegin 

Logan-berry – ako len nazvať túto malinočernicu... Je to totiž kríženec ostružiny severoamerickej a maliny európskej. Ako veľa dobrých vecí, zrodila sa omylom. V roku 1881 chcel Kalifornčan James Harvey Logan skrížiť dve odrody černíc, ale tá jedna si napokon na svadbu vybrala neďalekú malinu. Už o 16 rokov neskôr priviezli kríky Loganberry aj do Európy. Kuchári si ich nevedia vynachváliť, ešte viac však barmani a vinári. Vo Veľkej Británii plody radi spájajú s obľúbeným fortifikovaným vínom sherry.

Marion-berry – toto sa už dostávame do spletitého rodostromu bobuľovín. Vznikli totiž krížením černice Chehalem (ktorá má za predka aj malinu a malinočernicu) a černicového kríženca olallieberry. Pri ňom sa už predtým spájali rôzne kultivary ostružín. Názov získala viničovitá rastlina podľa okresu Marion County v Oregone, pretože ho má na svedomí tamojšia univerzita. Písal sa vtedy rok 1945, o jedenásť rokov neskôr už mimoriadne chutné berry - mulberry red morša červenáberry - mulberry white moruša„marionky“ ponúkali aj obchody.

Mul-berry – poznáme aj u nás ako morušu červenú, čiernu i bielu. Podobajú sa na černice a maliny, ale sú kompaktnejšie, trochu tuhšie, väčšie a podlhovastejšie. O ich chuti vravia kuchári ako o mierne kyslej alebo sladkej, doslova to závisí od konkrétneho stromu. Rovnako ako ostatní bobuľoví príbuzní aj strom moruše skrýva v sebe megadávku antioxidantov a vitamínu C, vynikajúce sú tieto plody v šalátoch, sladkej kuchyni i ako dekorácia k mäsu.

Pine-berry – nie je žiaden plod borovice, ale biela jahoda. Názov je spojením slova ananás (pineapple) a jahoda (strawberry). Nikto ich však neskrížil, to sa sama príroda pohrala a vytvorila plody jahodového tvaru s chuťou oboch druhov ovocia. Rástli voľne v lesoch Južnej Ameriky, kým ich nezačali v Holandsku kultivovať.malinová tortička pxb

Rasp-berry – maliny, malinový lekvár, malinové víno, malinovica, malinový jogurt, malinové pivo, malinová pena (čo ju spomína aj Astrid Lindgrenová v Pippi Dlhej Pančuche), cukríky, smoothie... je toho veľa, čo sa dá v kuchyni stvoriť z plodov kríka ostružiny malinovej. Aj keď rástol kde-kade po Európe i Ázii, nedostal sa do žiadnej povesti, báje či historického dokumentu. Nevadí, nám chutí.

Rowan-berry – jarabina rastie v mierne chladných častiach celej severnej pologule, má však veľmi veľa variant, najviac v Himalájach a Tibete. Niektoré druhy zanikli, iné sa zrodili, a najmä na britských ostrovoch by sme našli niekoľko endemických druhov. Kvôli vysokému obsahu berry - rowanberry jarabinavitamínu C sa jej vraví aj „pomaranč severu“. U nás si ceníme najmä jarabinu vtáčiu, z ktorej sa páli jarabinka. Inak sú čerstvé plody – vinou kyanovodíka – jedovaté.

Salmon-berry – to ako keby ste malinu zafarbili do oranžova. Ostružina lososová patrí do americkej prírody, od Aljašky po Kaliforniu. S morsko-riečnym pstruhom ju spája nielen farba, ale aj časté spoločné využitie na jednom tanieri; s rybou alebo jej ikrami. Nikdy nechýbala v strave domorodcov už aj preto, že má síce menej intenzívnu chuť než malina a černica, zrie však skôr. No a vďaka mangánu i vitamínom C a K má vynikajúce liečebné účinky.

Sea-berry – bobule rakytníka vyzerajú veľmi podozrivo. V skutočnosti sú jedlé, ale ich trpkosť a berry - seaberry - rakytník„mastnota“ ich pred človekom chránia – pre operencov. Lenže, najväčší predátor dávno zistiť, že plody rakytníka stačí zmraziť alebo stlačiť a už je tu vynikajúca šťava, sirup, džem, čaj, likér, náplň do koláčov...

Snow-berry – imelovník biely by sme v hrncoch majstrov varešky márne hľadali, jeho plody sú totiž jedovaté. Zato v kuchyni má svoje miesto – pre svoje dezinfekčné a čistiace účinky, niekde sa používa ako mydlo. Zato zvieratá si ho nevedia vynachváliť – od raňajok až po vereču.berry - snowberry imelovník

Straw-berry – jahody trhla, zmokla ji trvalá... plod jahody obyčajnej patrí medzi top ovocie na Slovensku (a možno aj na celom svete). Kým lesná jahôdka je tu už tisíce rokov, tú záhradnú sme na európskom kontinente privítali až v 18. storočí. Priplávala k nám spoza Atlantického oceána ako potomok čílskej jahody. Stala sa rekordérkou čo do obsahu C vitamínu a zvláštnosťou sú semienka na povrchu. Kuchári ich požívajú všade; stačí sa zúčastniť na niektorom festivale jahodového mesta Bom Príncipio v berry - strawberryBrazílii alebo omrknúť si múzeum jahôd v belgickom Wépiom (možno však postačí aj Jahodová Nitra) a inšpirácií máte na stovky..

Tay-berry – je chutnejšia a voňavejšia malinoostružina z údolia škótskej rieky Tay. Na rozdiel od loganberry tu išlo o kríženie v druhej generácii podobne ako pri krížení maliny a rosničky, keď sa z toho narodila youngberry. No a keď záhradníci skrížili v tretej generácii malinu, černicu a rosničku, zrazu im na tanieri pristála nessberry...

rozprávanie Zuzkinej Berry zapísala Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Reštaurácie s lacným menu vyhynuli

Niekto vraví, že obedy by ho nemali stáť viac než 5 eur. Iný za znesiteľnú považuje sumu okolo obedové menu h7 eur. Ďalší je ochotný vydať za obed desaťeurovku a na Slovensku žije aj dosť ľudí, pre ktorých nie je problém zaplatiť aj 12-15 eur. Pretože samozrejme, každý aj vyžaduje niečo iné. Komusi stačí jedlo, z ktorého sa nasýti, iní potrebujú výber, pestrosť, vždy 

19. 10. 2022 / Čítať viac

Ako išlo (ruské) vajce na vandrovku

Stálica lahôdkovej kuchyne chodí do slovenských a českých kuchýň na vandrovku každý deň. ruské vajce starý fotr copyOd Medzilaboriec až po Aš ju skrátka zbožňujeme. Teraz sa však ocitlo na veľkom rázcestí, bude ďalej vandrovať len inncognito?

7. 3. 2022 / Čítať viac

Zajedzte si lásky a... mäska z mora

Bohyňa lásky Afrodita vraj povstala z morskej peny, ktorá sa vytvorila okolo Uranových morské plody pxbgenitálií. A tak aj tie najdávnejšie ľudské národy a kultúry verili, že jedlá "z mora" sú plné erotickej sily. 

 / Čítať viac

Vyletí sýýýýýr...

Číííz! - kričí celý anglicky hovoriaci svet, keď potrebuje na tvárach vylúdiť široké fotografické syr hrudka pxbúsmevy (zatiaľ čo na Slovensku zvoláme menej výstižné „Vyletí vtáčik!“). Písmeno „i“ totiž roztiahne ihneď ústa do úsmevu, a to nedokáže ani nemecký käse, francúzsky fromage, fínske juusto, kórejský čchidžú, španielsky queso, albánsky djath alebo

 / Čítať viac

Znalec sa vyzná aj v grganí: niekde trapas, inde pochvala

Keď vám ponúknu škótske vajce, nečakajte vaječný kalíšok. No a pri pozvánke na „genever“ si svet ilu pxb hnezačnite baliť kufre a príručku do frankofónneho Švajčiarska... Rozdielne pojmy a zvyky v kuchyni nás vedia dostať do riadneho trapasu.

 / Čítať viac

Jablko & spol.

Jablko domáce (malus domestica) – jedno z najrozšírenejších ovocí sa narodilo na neznámom jablko mameové pxbmieste, v kultúrnej podobe v oblasti Zakaukazska a Iránu. Napočítali by sme stovky odrôd, členených na dezertné, muštové, na varenie i tzv. staré miestne odrody. Tradične sa jablko – botanicky malvica - spomína v príbehu Adama a Evy,

30. 9. 2021 / Čítať viac

Orechmi proti "vreckovým suchotám"

Na nohy bagandže, do vrecka nožík a na chrbát plecniačik. Skrátka, na jeseň ideme na oriešky pxblieskovce a vlašské orechy. Bude z nich však nielen chutný koláč, miska k vínu či pekne vytvarovaný puding, ale aj náhrada drahších surovín. Do covid-krízy ako stvorené...
Orechy obsahujú veľa bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a nenasýtených mastných

27. 9. 2021 / Čítať viac

Nenechaj sa osoliť, pán veterník!

Čokoláda s orechmi, hrozienkami, mandľami, pomarančom, jahodovým jogurtom. alebo karamel veterníkdokonca s pikantným chilli. Aj tá si ako zvláštna novinka našla svojich priaznivcov. To však neznamená, že na všetky tie doteraz obľúbené chute a kombinácie zanevrieme, a tak zmiznú z povrchu maškrtného... To ale, žiaľ, nie je prípad karamelu.

2. 9. 2021 / Čítať viac

Nech žije kávová demokracia!

Čo kraj, to iný kávový mrav. V Rakúsku milujú veľké pressá so smotanou a šľahačkou, káva turecká pxbrancúzske cappuccino v „polievkovej“ šálke sa stalo samostatnou kategóriou, na Balkáne a Blízkom Východe ju radi sladia takmer do sirupovita. Fíni milujú kávu kaffeost, v ktorej plávajú kúsky syra leipäjuusto, V Japonsku nájdeme pivo v káve, resp. kávu v pive.., No

30. 8. 2021 / Čítať viac

Hajtvaňoše z Abova sú jedlom do voza i do koča

Cheesecake je skvelý, creme brulee úžasné a tiramisu famózne. Ale koľko treba pri nich stráviť hajtvaňoše vchsl 2 hčasu, koľko surovín položiť na pracovný stôl... a koľko kuchárskych pokusov (i omylov) mať za sebou, aby sa vydarili bez chybičky?! Ale slovenské prababičky dokázali z mála vyčarovať dobrotu hodnú kráľovskej tabule. Hoci aj tie z Abova...

23. 7. 2021 / Čítať viac

V Dánsku milujú „viedenský chlebík“

... ale v Rakúsku vám ho ponúknu ako kodanský . A tak môžeme mať dušu na mieste, že nielen wienerbroed 4 pxbu nás jeme ruské vajce, francúzske zemiaky alebo španielskeho vtáčika . Teda jedlá, o ktorých Rusi, Francúzi či Španieli pod takýmto názvom ani nechyrovali... Dáni totiž zbožňujú koláčik z kysnutého pľundrového cesta s jablkovou, vanilkovou alebo ovocnou

6. 7. 2021 / Čítať viac

Keď prichádza šafing, jedlo nie je ďaleko

„Nech sa páči, pane, jelenie ragú nájdete v treťom šafingu zľava.“
šafing 2 pxb„Pardón, madam, musím presunúť váš pohár, aby som zmestil šafing s pomarančovými palacinkami...“
Hm, no dobre, ale čo tým chcel básnik... teda vlastne čašník povedať? – vraví si hosť, ktorý sa v reštauráciách či na recepciách cíti ako začiatočník. V tomto prípade však žiaden Laroussov

25. 4. 2021 / Čítať viac

K „čaju o piatej“ treba aj tanier a vidličku

Keď v Anglicku prekročí malá ručička štvorku, cítiť v mnohých domoch i hoteloch nervozitu. čaj o piatej 5 pxb„Kde je čaj, kedy sa začnú podávať tie chutné sušienky a malé chlebíčky... kedy na stole pristane veľká kanvica s tmavou tekutinou a menšia s mliekom...?“

Nuž čaj (podobne ako káva či čokoláda) obsahuje aj návykové látky. Silnejšou závislosťou je však samotný zvyk. Samozrejme, olovrantujú aj iné národy, ale     

22. 4. 2021 / Čítať viac

Rezeň z mangalice: šťavnatejší, zdravší a drahší

Občas si predstavím prasa, kráčajúce po Karadžičovej ulici... Nie, nie je to po hubovom guláši mangalica 5ani pod vplyvom omamných látok. Ale srbský historik, jazykovedec a zberateľ ľudovej slovesnosti Vuk Stefanovič Karadžič má naozaj s prasiatkom niečo spoločné. Práve on dal

 / Čítať viac

Umami je (už dávno) piatou sestrou chutí

Sladkú chuť cítime na špičke jazyka. Slanú po obvode prednej časti, horkú chuť vzadu a po umami pxbbokoch zase kyslú. No a chuťové poháriky po celej ploche jazyka sú schopné dešifrovať chuť umami. U nás sa hovorí o nej len pár rokov a väčšina ľudí na to automaticky reaguje: „Aká, u mamy?“ Nuž keby sme to vzali filozoficky, že u mamy chutí najlepšie (narážajúc na poctivú slovenskú kuchyňu našich praprababičiek), tak áno, môžeme to chápať aj ako metaforu. Svoje

 / Čítať viac

... a päťdesiatkrát napísať Cordon Bleu!

Vyprážaný teľací, prípadne hydinový rezeň so syrom a šunkou patrí medzi stálicu cordon bleu pxb hsvetovej gastronómie. Slovensko nevynímajúc. Kto sa však vo veci trošku vyzná, toho zaskočí zanovitosť tunajších reštaurácií, s akou vo svojich jedálnych lístkoch ponúkajú hosťom „Gordon Blue“.


5. 3. 2021 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

19. 2. 2021 / Čítať viac

Nech žije steak!

Ball tip – jemný predovšetkým minútkový steak zo špičky hovädzieho orecha (ako steak 2najjemnejšej časti stehna)
Club steak – rez, plát nízkej roštenky, pri ktorej sa necháva aj sviečkovica
Filet mignon okrúhly nahrubo rezaný medailónik zo sviečkovice nenápadnej chuti, chudý

17. 2. 2021 / Čítať viac

Top šéfkuchári: vráťme na tanier slovenskú zeleninu!

Čudná, už na prvý pozhľad nevábna, ufúľaná. Bez lákavej vône a farby. A predsa si aj takúto zelenina hľuzy pxbzeleninu cenia šéfkuchári nad zlato. Dokonca čím škaredší vzhľad a bizarnejšíe tvary, tým lepšie využitie v kuchyni.
Dnes nie je problém zohnať do reštaurácie akúkoľvek zeleninu počas celého roka. Majstri varešky však uprednostňujú tú čerstvú a v jej prirodzenej 

30. 1. 2021 / Čítať viac

Kurča ako slovná zbraň

Kuchári to majú radi – ohúriť hosťa neznámymi surovinami, cudzími pojmami, kurča plnenénázvami.. Aspoň vtedy ho majú v hrsti, lebo potom je tu pánom on. A preverí, či jazykovedná ekvilibristika napokon nezakryje fakt, že je jedlo zlé, nekvalitné, odfláknuté... Ešteže nám môžu prísť na pomoc slovníčky, archívy svetovej a národnej gastronómie, lexikóny... hoci aj v téme kurča. Takže čo sa môže skrývať pod názvami...

Auróra – pri príprave kurčaťa sa počíta so základnou omáčkou, 

23. 1. 2021 / Čítať viac

Volajte ma kolokázia, majstri carvingu!

Kde sa voda sypala a piesok lial, začal sa príbeh zvaný carving. Len to nebolo v žiadnej carving - 06-09rozprávkovej krajine, ale v thajských a čínskych končinách. Keď sa tam remeselníkovi kuchyne dostal do rúk koreň taro, už aj vyrezával... kvety, vtákov, motýle, paláce... ba aj celé obrazy. Veď v juhovýchodnej Ázii a Indii pestovali túto hľuzu už päťtisíc rokov pred n.l..

3. 12. 2020 / Čítať viac

Nech žije kohútí chvost!

Volala sa Betsy Flannaganová a bývala v americkom Elmforde. Počas vojny za nezávislosť sa u koktail 4nej stretávali dôstojníci. V niektorý večer im naservírovala nápoje, ozdobené kohútimi pierkami zo susednej hydinovej farmy. Jeden z francúzskych poručíkov vtedy zvolal: „Vive le coq´s tail!“ Odvtedy teda žije koktail - kohúti chvost.

5. 11. 2020 / Čítať viac

Do gastronomického neba vletelo Slovensko na husacích krídlach

Bryndzové halušky, kapustnica, slivkové gule. Mňam. Do gastronomického neba sme však husacina 2vzlietli na krídlach husí a kačíc. O kombinácii s kapustou a lokšou vravia často aj zahraniční hostia ako o chutnejšej, než je slávna pomoranská hus s gaštanmi, nantská

14. 10. 2022 / Čítať viac


2013 – 2022 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok