Cibuľa, cesnak, mrkva, petržlen, zeler. To je profesionálmi varešky najobľúbenejší základný päťlístok slovenskej gastronómie. Po celý rok, ale v zime desaťnásobne viac. Už aj preto, že v
našich zemepisných končinách si musíme na prvé domáce paradajky a papriku, ale aj na prvú špargľu či hlávkový šalát počkať...
Rovnakým názorom sa počas celej svojej (dlhej) profesionálnej kariéry netají ani Radoslav Pádej, ktorého poznajú hostia hotela Turiec**** v Martine ako dlhoročného executive chefa. „Rád varím dobroty zo zeleniny. Ide totiž o najzdravšie rýchle občerstvenie, ktoré posilňuje imunitný systém a je prvotriednym zdrojom prírodnej energie. Hádam nemusím dodávať, že aj chutí božsky.“
Do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk priniesol nápad na „štvorhviezdičkový“ zeleninový závin. Najprv na päť minútok nechal spariť koreňovú zeleninu, karfiol a brokolicu, potom orestoval nakrájanú cibuľku a pridal aj sparenú zeleninu, osolil, „okorenil“. Primiešal vajcia a nastrúhaný syr feta, takže na panvici vznikla taká hustá krásna praženica. Vychladnutú zmes rozotrel na plát lístkového cesta, potrel vajíčkom a vložil do rúry. „Netrvá to dlho, asi štvrťhodinku,“
Rado si zatiaľ nechcel ani sadnúť, vraj radšej medzitým pripraví omáčku. Opražil teda na masle pór, nakrájaný na kolieska, podlial pol deckom vývaru a podusil. Keď ešte pridal rovnaké množstvo smotany a neskôr trochu masla, omáčka sa už len musela „vydusiť“, aby bola hustejšia a chutnejšia.
A my sme si vraveli: „Keď to vonia ako koláč, vyzerá to ako koláč, pripravovalo sa to ako koláč... nemusí to byť koláč!“ Aspoň nie taký, čo sa tradične núka ku káve či kakau. Ale s Radovým závinom sa dá podniknúť všetko ostatné – raňajky, desiata, hlavné jedlo, teplé i studené predjedlo, večera, snack k vínu... no a samozrejme medzitým je aj dekoráciou, pastvou pre oči plnou farieb...
Soňa Hudecová ©