rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo. sk servíruje: sviečkovica s ovocným čatní od Tibora Samaranského

Podľa dobrých šéfkuchárov netreba chuť kvalitnej sviečkovice prebíjať žiadnou omáčkou a zložitou prílohou. To ale neznamená zákaz zapojiť fantáziu a hosťa prekvapiť zaujímavým kulinárskym nápadom. Kam poň zájsť? Hoci aj ku skúsenejším a tvorivejším majstrom varešky. t_samaranský hov rezníkTak ako sme to urobili vo virtuálnej kuchyni Hosťovo.sk.

Tému sviečkovica a fantázia sme preniesli na plecia Tibora Samaranského, ktorý po internom zamestnaneckom vzťahu v mnohých reštauráciách vsadil na pocit „byť vlastným pánom“. Spolu s Martinom Maslančíkom vytvorili značku GreenFood , ktorú poznajú obyvatelia Senca s dôvetkom TiMa bakery & catering najmä prostredníctvom kváskového chleba, koláčov a ďalších pekárenských dobrôt.  A predtým zase obyvatelia dedinky Ratnovce neďaleko Piešťan cez takú inú… dedinsky netypickú gastronómiu… To samozrejme znamená, že už mu neostávalo priveľa času na iné aktivity (ani na medzinárodné súťaže typu The Emirates Culinary Guild v Dubaji, Balkan Culinary Competition, Chorvátsky Ikker či Biser mora, Salon Culinaire Mondial v švajčiarskom Bazileji, kde žal vavríny jeden za druhým. Keďže sa však poznáme roky, na nás si čas našiel. A tak sa zrodila aj sviečkovicová veža a jablkovým čatní.

Tibor si na panvici spenil za dve polievkové lyžice medu a vložil doň nakockovaných 100 gramov ananásu, ale aj jabĺčok a mrkvy a štvrtinové množstvo zázvoru (ktorý napokon jazykovedci uznali za spisovný ekvivalent predtým nanucovaného ďumbiera). Pridal badián a ružové korenie a po premiešaní zalial poldeckom portského bieleho vína. Kým ovocie mäklo a prestalo plávať vo vlastnej šťave, rozobral Tibor Samaranský motívy na riadenie vlastnej reštaurácie: „Variť tak, ako to cítim. Mať voľnú ruku a spovedať sa len svojmut_samaraský gastronomickému svedomiu. Náš koncept nebol ničím prevratný - ponúkať jedlo z čerstvých a podľa možnosti lokálnych surovín, aké by sme si pripravili doma aj sami pre seba. Určite však správny a rozumný. Sme verní klasike prababičiek, obliekame ju však do modernejších šiat, občas osviežených zaujímavou exotickou surovinou. Prioritou je dobre a chutne variť, foodstyle ostáva až na druhom mieste. Koniec koncov je pre hosťa aj zbytočne drahý.“

To už ale krájal pol kila sviečkovice na plátky, osolil a vložil do zapekacej misky. Vrstvy mäsa sa striedali s mrkovo-ovocnou vrstvou. Pri teplote 180 °C vežičky potom zapekal 10 minút. Medzitým si dobre vychladený encián „nastrúhal“ a zalial 150 ml smotany na varenie. Syr sa rozpustil, ale ešte omáčku prepasíroval cez sitko, aby v nej neostali hrudky. Prilial 5 cl orechového likéru, štipku ružového korenia a soli, pol minútky povaril a potom sviečkvicovú vežičku prelial omáčkou. Podával na obdĺžnikovom porcelánovom tanieri spolu s varenými zemiakmi s pažítkou

No a vraj nech zhynie foodstyle... ☺

Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

FIJET Slovakia: Slovensko nevyužilo poctu z Unesco

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré 

13. 2. 2025 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok