Kapusta a Kapustník, Mastný, Kudla, Lovecký, Zajac, Daniel, Homoľa, Lokšík, Bryndza... to teraz nevravíme o surovinách a kuchynských pomôckach, ale o menách šéfkuchárov. K ich povolaniu sadnú ako detská riťka na šerblík. Najmä keď, napríklad, Milanko Králik pripravuje v
kuchyni králika. Aj to je dôvod číslo dva, prečo sme do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk zavolali práve jeho. No a dôvod čísla jedna – plnené králičie stehno v Milanovom podaní nielen chutí, ale je aj plné fantázie a predveľkonočnej atmosféry.
To sa ukázalo hneď, ako z tašky vylovil vajcia, huby, cesnak, šalotku, čerstvý zväzok tymianu, koreňovú zeleninu, olivový olej, biele víno, na slnku sušenú šunku typu prosciutto, no a samozrejme, králičie stehná – váha ukázala 600 gramov. „Rád pracujem s králikom pre jeho chuť ale aj zdraviu prospešné chudé mäsko, ktoré sa aj ľahko trávi,“ Milan zdôrazňuje, že nízky obsah tuku mu potom dovoľuje použiť aj trochu hriešnejšie suroviny. Vždy mu totiž okrem chuti išlo aj o hosťovo zdravie. „Nikdy by som mu nedal na tanier to, čo by som sám nezjedol.“
No a tak sme sa uhniezdili ako v divadle... Milan umyl a osušil stehná a šikovne vybral spodnú kostičku. Osolil a dochutil čiernym mletým korením. Z troch vajec a 150 g čerstvých húb si pripravil hustú praženicu, ktorou stehná naplnil. Na veľkej doske si rozložil plátky šunky (nebolo toho viac než 100 g) a zakrútil do nich stehná. Plech potrel olejom a potom už len stačilo šupnúť stehná do rúry (a vedľa nich aj vytiahnuté kosti), vyhriatej na 220 °C.
Milan nastavil časomerač na päť minút – aby sa stehná sprudka opiekli. Medzitým orestoval nakrájanú šalotku s cesnakom , pridal tymian a 300 g na kolieska nakrájanej mrkvy a
petržlenu. Keď svojim kuchárskym zrakom zhodnotil, že je zelenina dostatočne opečená, prilial za šálku vína typu chardonnay. Osolil, posypal štipkou čierneho korenia a povaril. Napokon zeleninovou zmesou zalial králičie stehná. „Až teraz sa k slovu dostane pomalé pečenie. Teplotu rúry znížime o 100 stupňov a počkáme si poldruha hodinky.“
Ľahko sa plánuje, horšie realizuje. Vedel by o tom vravieť aj Ivan Petrovič Pavlov so svojimi psami... Nuž ale my sme dosť trénovaní. A tak sme v družnej debate vydržali, kým Milan Králik vybral z rúry králika (do stehna „vrátil“ kostičku) a ešte do zeleniny zamiešal trochu masla. Žiadnu prílohu to nepotrebovalo. A kto by chcel, tak čerstvý dobrý krajec chleba úplne postačí...
Soňa Hudecová ©