rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: čokoládový koláčik od Roba Krištofa

Zima či leto, sviatok či piatok, ráno či večer, žena či muž, dospelý i dieťa, mäsožravec aj vegetarián, Slovák alebo Argentínec,.. čokoláda príde vždy vhod. Hoci aj v menej koncentrovanej podobe koláčika, oblátky, zákusku. Práve kvôli takejto maškrte (ktorá však aj r_krištof čoko koláčikzasýti), sme do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk zavolali šéfkuchára Róberta Krištofa.

Na strunu nám totiž zahral takouto nôtou: „Keď sa vraví o luxusných dezertoch, každý si predstaví prácne zákusky z drahých surovín. V skutočnosti môže výnimočnosť spočívať v originálnom nápade a nevšednom aranžmán. Presne tak mi to chutí, keď ich mám jesť, aj keď ich mám tvoriť, piecť a aranžovať.“ Robo sa s nami stavil, že za necelú trištvrte hodinku nám dokáže naservírovať na pohľad i na prvé sústo luxusný zákusok. Pritom nepoužije viac než päť surovín. Z vlastnej iniciatívy sme mu pridali pätnásť minút, keďže vo svojej kuchyni by to každému išlo lepšie od ruky.

Z tašky teda vybral dvesto gramov belgickej tmavej čokolády a rovnaké množstvo kryštálového cukru. Potom siahol do chladiacej škatule a na stole sa objavili štyri vajcia a stogramová kocka masla. A príprava sa vraj môže začať. Hoci aj tým, že zapneme rúru na 180 °C. Kým sa rozohreje, koláčiky už možno budú nachystané. No tak to sme zvedaví...

Robo si zručne oddelil žĺtka a bielka, tie prvé zmixoval spolu s cukrom do krému a z bielkov ušľahal tuhý sneh. Čokoládu spolu s maslom roztopil vo vodnom kúpeli a pridal ju do žĺtkového krému. Napokon tam zľahka primiešal aj sneh. Misky vytrel maslom a vysypal múkou, ktorú sme mali v našej kuchyni Hosťovo.sk. Na tvare ani materiáli vraj nezáleží, hodia sa porcelánové nádobky ale aj teflónový alebo silikónový pekáč na mafiny. Hmotu rozdelil do misiek a časomerač rúry nastavil na 17 minút. Pritom však podotkol, že k optimálnemu času musí každý kuchár dospieť iba skúšaním.

A tak sme mali štvrťhodinku na šáločku dobrej kávy, ale aj na kus reči o tom, či bude výsledkom lávový koláčik alebo souflé. Rozoznáme ich vraj nielen podľa vytekajúcej tekutej čokolády (lávový) , ale aj podľa hmotnosti. Lávový je ťažší, pretože sa pri ňom miešajú s cukrom celé vajcia. Souflé získava svoju ľahkosť tým, že sa oddelia žĺtka a bielka, ktoré sa do ostatných surovín vmiešavajú v podobe snehu. Vďaka nemu koláčik zväčšuje svoj objem, často cez okraj misky. Preto sa „hríbik“ zvykne servírovať priamo v miske. V oboch sa používa múka,r_krištof v souflé je jej však viac. Takže Robov koláčik nebude ani lávový, ale ani tradičné souflé a zatlieskajú mu aj „bezlepkáči“.

Keď rúra zapípala, Robo mištičky vytiahol. Chvíľu sme počkali, aby koláčiky vychladli a potom ich opatrne vyklopil na taniere. V tej chvíli sa mohla dostať k slovu fantázia. Robo zvolil šľahačku, čerstvo vyšľahanú zo sladkej smotany (ktorá sa tak stala piatou hlavnou surovinou), Poobzeral sa, čo máme v kuchyni Hosťovo.sk a zvolil si nakladané višne a trochu čerstvého ovocia. Samozrejme, mohli to byť rôzne druhy orieškov, vaječný likér, griotka či sirup, trochu teplého karamelu alebo cukrárska posýpka, mletá škorica, kávová poleva, citrónová pena, kúsky marcipánu...

Stávku vyhral, lebo príprava koláčika netrvala dlhšie než sľubovaných 45 minút a naozaj doň nebolo treba viac než 5 surovín. S čokoládovou „krištofkou“ v ústach sme sa však vôbec necítili ako porazení...

Soňa Hudecová ©


späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok