rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Polievka pre madam Célestine

Poznáte palacinkovú polievku? Nie... A čo takto celestínsku alebo aspoň celestínske rezance? Aha, to už sme bližšie. Určite vám ich núkali v niektorej lepšej reštaurácii, možno ste ich jedli na nejakej oslave, svadbe, servírovanej recepcii...

Aj celestínske rezance dokazujú, ako veľmi záleží na kulinárskom marketingu, na imidži, mene a povesti krajiny a jej gastronómie. No a keďže francúzske kulinárium (nielen samotné jedlá, ale rezance celestínske pxbcelkový spôsob prípravy, servírovanie a filozofia kuchyne) pekných pár storočí udávalo tón a vládlo gastronómii sveta, ujal sa aj názov consommé Célestine. Pritom ide o polievku, ktorej príbeh sa vôbec nezačína vo Francúzsku. Prapraprababičky z nemeckých, rakúskych a švajčiarskych končín ju pripravovali od začiatku vekov – metaforicky povedané. A volali ju Flädlesuppe. Do jednoduchého vývaru vložili „palacinkové rezance“; stačilo hotové a vychladnuté tenké palacinky skrútiť a narezať. Tak vznikli pomerne dlhé slíže, ktoré v čírom vývare krásne vyzerali a chuťovo vynikli. Nuž a keďže sa to na francúzskom kráľovskom dvore hemžilo kuchármi z rôznych končín Európy, priniesli tam aj túto polievku. Okrem „palacinkových rezancov“ neobsahuje nič iné, je teda ideálna ako nie veľmi sýty úvod dlhej a bohatej hostiny. Skrátka, na kráľovskú tabuľu ako stvorené.

Až v roku 1860 vstúpil do hry Jérôme Rousselot, šéfkuchár Restaurant du Cercle v Lyone. Zaľúbil sa do majiteľky reštaurácie Célestine Blanchard, ktorú si neskôr vzal aj za manželku. Podľa nej nazval svoje najslávnejšie jedlo – kurča Célestine, ale aj vývar s rezancami. Ten dnes patrí medzi hlavné typy priehľadných, vyčírených vývarov, nazývaných podľa toho, čo sa do polievky vkladá, hoci aj  consommé Brunoise s kockami jarnej zeleniny, consommé Royal s vaječným krémom, consommé Dubari s ružičkami karfiolu…

Aj v ďalších krajinách je táto polievka doma, tam však nemajú dôvod nazývať ju celestínskou. V Nemecku ju poznajú ako Palatschinkensuppe alebo Eierkochensuppe. Vo väčšine rakúskych krajov ju pripravujú ako Frittatensuppe podobne ako Taliani svoju brodo (zuppa)palacinky holé 2 pxb con frittata či brodo (zuppa) con tagliolini di crespelle. V maďarskej kuchyni je známa ako palacsinta léves. No a Švajčiari jej familiárne vravia Flädli.

A čo na Slovensku a v Čechách? Keďže nepatrí medzi našich desať, dvadsať a možno ani sto naj-polievok, prijali tunajší šéfkuchári francúzsky názov. Aspoň sa tu Američania môžu ľahšie zorientovať a nevravieť tomu Pancake soup; americká hrubá verzia palaciniek sa totiž do polievky nehodí a nepoužíva.

Ideálny deň na ochutnanie celestínskej polievky je 6. apríl. Vtedy totiž slovenské Celestíny (spolu s Irenami, Venušami, Celestínmi a Rubenmi) oslavujú svoje meniny. Meno latinského pôvodu sa odvodzuje od slova caelestinus – nebeský. Nuž a presne tak chutí aj táto polievka...

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 21114

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

FIJET Slovakia: dobré slová o Slovensku

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré patrí do svetovej federácie – v tomto roku oslavujúcej 70 rokov - autorov, píšucich o cestovnom ruchu.

5. 12. 2024 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Mochi - dezert so šikmými očami

Vyslovte na ulici alebo v bežnom obchode slovko „moči“ a určite sa niekoľko ľudí zatvári veľmi mochi 2 pxbpohoršene. Ale možno sa medzi nimi nájde aj znalec, čo sa len usmeje pod pomyselné fúzy. Vie totiž, že ste nenadávali, ani sa nepýtali na cestu k toalete, ale vravíte o japonskej národnej dobrote. Pomaly ale isto sa vkráda aj do tunajšej ponuky cukroviniek…

17. 7. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok