Na počiatku ležalo kdesi vajce a pod cieľovou páskou jeho životnej púte rozvoniavajú kulinárske špecialitky. Praženica, škvarenina, jaječnica, stredoslovenský
pankúch, veľkonočná plnina z vajec, údeného mäsa a žemlí... Alebo volské oko „holé“ a volské oko hemendexové, vajíčko namäkko, natvrdo či na hniličku, miešané vajíčka na francúzsky spôsob (varené nad vodou), na americký spôsob s kúskami alebo husté no jednoliate podľa anglickej chuti, vajce pečené v miske (ako v Burianovom Tři vejce do skla), vajíčko v polievke rozhabarkované alebo naopak kompaktné, vajíčko plnené nátierkou alebo obkladané ako ruské... Alebo v podobe pei dan – čínskeho tzv. storočného vajca, ktoré sa na niekoľko mesiacov nakladá do zmesi popola, čaju a haseného vápna. Vyzerá čierne, želatinové a odporné, ale nechutí horšie než syr s modrou plesňou...
Nuž a jedli ste už vyprážané? Šéfkuchár Marián Breznický vajíčka uvarí na mäkko, prudko schladí, opatrne ošúpe a vyváľa v múke. Obaľovanie v rozhabarkovanom vajíčku a strúhanke zopakuje 2-3 krát. Napokon opraží v horúcom oleji. Servíruje na kaši, pripravenej z pšena, prepláchnutého vriacou vodou. Na masle opečie na drobno nakrájanú šalotku, pridá pšeno a podleje vývarom. Uvarí do mäkka a
napokon vmieša soľ i mleté čierne korenie.
Avšak také či onaké, najväčšiemu gastronomickému záujmu sa odjakživa u nás teší slepačie vajce s priemernou hmotnosťou 50 g. Tam však rodina vajec nekončí...
Bažantie – vynikne (podobne ako vajce perličky) najmä v šalátoch. Je samozrejme menšie ako slepačie, ale zato dosť kalorické. Neodporúča sa malým deťom, ale po tretích narodeninách už veru áno, pretože pomáha mozgu rozvíjať sa. A u skôr narodených posilňuje imunitu. Obsah vitamínov je podobný ako pri ostatných vajciach, predbehne ich však podielom fluóru a zinku. Pred varením sa odporúča umyť ho kvôli baktériám aj mydlom.
Husacie – je lahôdkou najmä po varení „na mäkko“, kedy prekvapí príjemnou intenzívnou chuťou. Vďaka hmotnosti približne 250 – 300 g nasýti aj viac ľudí, ale treba ho, samozrejme,
omnoho dlhšie variť, najmenej 15 minút. Nielen kvôli hrubšej škrupine ale aj možnej salmonelóze.
Kačacie - ľahko sa infikuje baktériami, preto ho treba dlho variť. Potom ale poskytne priam umelecký zážitok - uvarené modré bielko a červený žĺtok. K tomu zaujímavú chuť, vďaka odlišnej strave, ktorú si kačica dopraje.
Korytnačie – kvôli výraznej olejnatej chuti chodia labužníci za guľkovitými vajíčkami vodných korytnačiek až ku Karibiku či Austrálii. Majstri varešky (a vajec) tam zvyknú z nich „vyťažiť“ tuk a používať ho pri varení. Obľúbeným jedlom ostrovanov v Atlantiku sú pečené vajcia, zabalené v bambusových listoch, kuchári ich radi používajú aj v sladkej kuchyni. Majú totiž omnoho viac
žĺtka než vajíčka hydiny a vtákov.
Morčacie - sa môžu premeniť na rovnaké vaječné jedlá ako slepačie, pričom profesionáli si pochvaľujú ich krémovitosť. Obsahujú aj jód, meď a horčík, vitamíny skupiny B a najmä vitamín D. Majú viac tuku, ale aj bielkovín, čo má priaznivý účinok pri chudnutí. Nespôsobujú alergie u malých detí, práve
naopak, ich konzumáciou sa neskôr vyhnú problémom s kosťami.
Prepeličie - sú opradené stovkou pravdivých i nadsadených povestí o svojom mocnom účinku na zdravie a potenciu. Vďaka malej hmotnosti okolo 10 gramov nezasýtia tak ako slepačie, sú však omnoho dekoratívnejšie. Obsahujú málo cholesterolu, ale zato veľa železa, draslíka, vápnika, aminokyselín a vitamínov. Pomáhajú pri cukrovke aj astme.
Pštrosie – ponúkajú perfektné maxiomelety pre početné rodiny, pretože jedno vajce váži približne poldruha kila, nezriedka aj viac než dve. Treba to však stihnúť od apríla do októbra
počas znášky. Vo vajci sa skrýva veľkorysá dávka železa a vápnika, vitamínov A a E či bielkovín, nižší obsah cholesterolu než v slepačích vajciach však zaraďuje tie pštrosie medzi diétne potraviny.
Za gastrozmienku ešte stoja vajíčka z hniezda čajky, ktoré chuťou pripomínajú rybacie mäso – hlavný čajkin jedálniček. Skúsení kulinári ich varia na tvrdo, vychladia a posypú zelerovou soľou. Najmä vo Francúzsku, Anglicku a Nórsku ich považujú za lahôdku do šalátov aj vajíčok v aspiku.
Soňa Hudecová ©
návštevy: 29777