rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Nech žije kohútí chvost!

Volala sa Betsy Flannaganová a bývala v americkom Elmforde. Počas vojny za nezávislosť sa u nej stretávali dôstojníci. V niektorý večer im naservírovala nápoje, ozdobené kohútimi pierkami zo susednej hydinovej farmy. Jeden z francúzskych poručíkov vtedy zvolal: „Vive le coq´s tail!“ Odvtedy teda žije koktail - kohúti chvost.

Margarita: Písal sa rok 1948, keď mexická Američanka Margarita Samesová zmiešala pomarančové Cointreau s tequilou a citrónovou šťavou. Tento nevšedný nápoj ponúkla margarita pxbhosťom svojho večierka, medzi ktorými nechýbala ani Eleonor Rooseveltová a John Wayne.

Harvey Wallbanger: Vznikol v roku 1968 a namiešal ho kalifornský surfer Harvey. Pôvodne chcel svojim priateľom dopriať hojnosť vtedy obľúbeného nápoja Screwdriver z vodky a pomarančového džúsu. Tentokrát tam však nalial aj dve tretiny likéru Galliano. Chutilo to tak lahodne, až v euforickej opitosti plieskal surfovacou doskou o steny. No a tak vznikol Harvey Wallbanger – búchač stien, podávaný ako highball s ľadom. koktail 3

Manhattan: Lady Randolph Churchillová si svoju koktailovú nesmrteľnosť zabezpečila zmiešaním bourbonu, červeného vermutu a horkého likéru Angostura na počesť niektorého novozvoleného guvernátora. Miesto vzniku – exkluzívny newyorkský klub Manhattan – sa potom stalo aj názvom tohto koktailu.

Mai Tai: Barman Victor J. Bergeron sa do koktailových dejín vpísal nápojom z hnedého rumu, apricot brandy, citrónovej a pomarančovej šťavy. Ponúkol ho svojim tahitským priateľombloody mary 2 Carrieovi a Hamovi, pričom jeden z nich okamžite zvolal: „Mai Tai – Roa Ae.“ Čo vraj znamená „absolútne najlepší“.

Bloody Mary: Vodka, paradajková šťava, citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie, tabasco a worcesterová omáčka... To sa raz ráno v Palm Springs vracal istý George Jessel unavený po nočnom záťahu a v niektorom bare si objednal životabudič. Barman sa však naďalej rozprával so svojou priateľkou Mary. Nuž sa Jessel obslúžil sám; v opitosti pomiešal aj to, čo by ho v triezvom stave ani daiquiri pxbnenapadlo. Barmana zaujala krvavá farba nápoja, a tak si postup rýchlo zapísal.

Daiquiri: Americký banský inžinier Jennings Cox vraj v roku 1896 čakal vo svojej „medenej“ kancelárii v kubánskom Daiquiri dôležitých inšpektorov. Nemohol ich ponúknuť dobrým ginom, pretože už z neho neostala ani kvapka. Obyčajný rum sa mu nezdal dosť fajnový, nuž v záhrade odtrhol zopár citrónov a nápoj ešte vylepšil cukrom.

shp ©

 

návštevy: 21212

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok