Veľkonočná hrudka, veľkonočný syrek, žolti sirek... Nuž nech tomu Slováci na východe krajiny hovoria akokoľvek, výsledkom čarovania v kuchyni je nadýchaný bochník, ktorý sa vraj môže servírovať už na Bielu sobotu. No a potom hocikedy. Podobnú dobrotu však pripravujú aj za našou východnou hranicou.
Rád ho varí aj Milan Poloha, jeden z najlepších šéfkuchárov slovenského východu. A to nielen na Veľkú noc. Napriek tomu, že sa najlepšie cíti vo vodách zážitkovej gastronómie, siaha po domácich surovinách i zvykoch: „Na veľkonočnom stole najradšej vidím tradičné jedlá. Sú totiž dokonalé.“ samozrejme, v podaní profesionála je to vždy o krôčik vpred, trochu iné, zaujímavejšie. Hoci aj obohatením syrovej hrudky čerstvými bylinkami. Potrebuje k nej len liter mlieka, 10 vajec, vňať z petržlenu, stonku tymianu a rozmarínu, k tomu už len soľ, čierne a nové korenie.
Do hrnca naleje mlieko, prisype soľ a korenie a nakoniec rozmiešané vajíčka. No a potom varí a varí, mieša a mieša... až to začne hustnúť a vytvárať hrudky. Vtedy prisype nasekané bylinky, premieša s hmotou a naleje do vopred nachystanej gázy, ktorú predtým nezabudol opláchnuť. Hrudku – syrek nechá odkvapkať a vychladnúť. Vyberie z gázy a môže rezať. Tento celý proces mu pritom netrvá dlhšie než trištvrte hodiny.
No a čo s hrudkou? Samozrejme, chutí aj narezaná na plátky, k čerstvej zelenine, chlebu, údenine. Ale Milan Poloha ju používa aj na svoju jarnú placku. „Ako základ môže poslúžiť hrubšia slaná palacinka, placka, lokša či dokonca tortilla alebo wrap a langoš. Stačí posypať šalátom – vopred dochuteným olivovým olejom a soľou – pridať nakrájané karé, cviklu, uvarené vajíčko, no a kocky hrudky. Aby sa to tak jarne zelenalo, posypem petržlenovou vňaťou, prípadne sakura výhonkami.“
Nuž a tanier má potom všetky veľkonočné a jarné atribúty, je lacný, pôsobivý, nápaditý a pritom ho zvládne aj amatér z (kulinárskej) prvej ľudovej ...
Soňa Hudecová ©
návštevy: 27563