rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Jarný syrek – zásnuby vajec a mlieka

Veľkonočná hrudka, veľkonočný syrek, žolti sirek... Nuž nech tomu Slováci na východe krajiny hovoria akokoľvek, výsledkom čarovania v kuchyni je nadýchaný bochník, ktorý sa vraj  m_poloha vn syrekmôže servírovať už na Bielu sobotu. No a potom hocikedy. Podobnú dobrotu však pripravujú aj za našou východnou hranicou.

Rád ho varí aj Milan Poloha, jeden z najlepších šéfkuchárov slovenského východu. A to nielen na Veľkú noc. Napriek tomu, že sa najlepšie cíti vo vodách zážitkovej gastronómie, siaha po domácich surovinách i zvykoch: „Na veľkonočnom stolem_poloha vn syrek 2 najradšej vidím tradičné jedlá. Sú totiž dokonalé.“ samozrejme, v podaní profesionála je to vždy o krôčik vpred, trochu iné, zaujímavejšie. Hoci aj obohatením syrovej hrudky čerstvými bylinkami. Potrebuje k nej len liter mlieka, 10 vajec, vňať z petržlenu, stonku tymianu a rozmarínu, k tomu už len soľ, čierne a nové korenie.m_poloha vn syrek 3

Do hrnca naleje mlieko, prisype soľ a korenie a nakoniec rozmiešané vajíčka. No a potom varí a varí, mieša a mieša... až to začne hustnúť a vytvárať hrudky. Vtedy prisype nasekané bylinky, premieša s hmotou a naleje do vopred nachystanej gázy, ktorú predtým nezabudol opláchnuť. Hrudku – syrek nechá odkvapkať a vychladnúť. Vyberie z gázy a môže rezať. Tento celý proces mu pritom netrvá dlhšie než trištvrte hodiny.

No a čo s hrudkou? Samozrejme, chutí aj narezaná na plátky, k čerstvej zelenine, chlebu, m_poloha - jarná tortillaúdenine. Ale Milan Poloha ju používa aj na svoju jarnú placku. „Ako základ môže poslúžiť hrubšia slaná palacinka, placka, lokša či dokonca tortilla alebo wrap a langoš. Stačí posypať šalátom – vopred dochuteným olivovým olejom a soľou – pridať nakrájané karé, cviklu, uvarené vajíčko, no a kocky hrudky. Aby sa to tak jarne zelenalo, posypem petržlenovou vňaťou, prípadne sakura výhonkami.“

Nuž a tanier má potom všetky veľkonočné a jarné atribúty, je lacný, pôsobivý, nápaditý a pritom ho zvládne aj amatér z (kulinárskej) prvej ľudovej ...

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 27563

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac

Jedlo z húb postaví do pozoru chuťové poháriky i žalúdočné šťavy

Rastliny, živočíchy i minerály. Rarita zvaná HUBY by sa vraj svojim chemickým zložením a huby - peggy choucair pxb hspôsobom života mohla zaradiť do všetkých troch skupín. A keby ktosi podnikol trpezlivú cestu okolo sveta, napočítal by až dvestotisíc druhov vrátane plesní. Vyšších húb tu na našu

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok