rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Vajce na pitie

Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred niekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate vaječný likér 4 psbdo vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami zrodila liehovina, hruškovcovej podobná chuťou, farbou i štruktúrou – z vaječných žĺtkov, brandy a cukru. O názov sa zase postarali Španieli, keďže aztécke slovko ahuacatl si prispôsobili ako abogado – právnik. Tak vlastne prišiel na svet vaječný likér s holandským označením Advocaat. Je jednou z vlajkových lodí najstaršieho liehovaru na svete, založenom Lucasom Bolsom už v roku 1575; vaječný likér však vyrábajú aj v De Kuyper, Cooyman´s či Verpoorten. Tamojší konzumenti ho pijú v hustejšej verzii, vyrobenej aj z vaječných bielkov - dá sa naberaťvaječný likér pxb lyžičkou. Likér nalievajú do širokého pohára, zdobia šľahačkou a kakaom alebo zmrzlinou. Na export je však určený tekutejší nápoj bez bielkov, podávaný po jedle; čistý, v miešaných nápojoch alebo v káve pod názvom alžírska i holandská.

Coquito – tradičný nápoj z Puerto Rica, obsahujúci aj kokosové a kondenzované mlieko. Pred niečo vyše desiatimi rokmi ho začali vyrábať aj ako nápoj vo fľaši.vaječný likér 2 pxb

Egg-nogg - pôvodne východoanglický a škótsky long drink; v škótštine označoval „mlieko starého pána“ (niekedy ho podávali ako ľahký obed s piškótami). V angličtine vraj ide o skomoleninu egg-and-grog – s rumom alebo dezertným vínom.

Eierpunsch - obľúbený teplý nápoj Nemcov a Rakúšanov z vajec, alkoholu, korenín a bieleho vína.

Flip - skupina krátkych miešaných nápojov zo źltkov a liehoviny.

Kogel Mogel - do strednej Európy ho priniesli Židia a dodnes je tradičným nápojom-dezertom poľskej komunity. Okrem žĺtkov a rumu môže obsahovať aj hrozienka, čokoládu a vaječný krém 1 pxbsmotanu.

Ponche Crema - venezuelský nápoj má veľa regionálnych variánt, napríklad aj kávovú.

Rompope - v mexickom národnom drinku nechýba rum alebo na americkej strane bourbon. Nápoj (zahŕňaný aj medzi dezerty) získava rôzne podoby vďaka jahodám, mandliam, pekanovým orechom či iným regionálnym surovinám.

Zabaglione - pôvod talianskej špeciality nie je celkom jasný, ale pripisujú ho Benátkam. Vtedy v nej používali víno z Cypru a sladili medom. Dnes ho častejšie nahrádza sladká Marsala.

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 21870

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac

Jedlo z húb postaví do pozoru chuťové poháriky i žalúdočné šťavy

Rastliny, živočíchy i minerály. Rarita zvaná HUBY by sa vraj svojim chemickým zložením a huby - peggy choucair pxb hspôsobom života mohla zaradiť do všetkých troch skupín. A keby ktosi podnikol trpezlivú cestu okolo sveta, napočítal by až dvestotisíc druhov vrátane plesní. Vyšších húb tu na našu

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok