Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred niekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate
do vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami zrodila liehovina, hruškovcovej podobná chuťou, farbou i štruktúrou – z vaječných žĺtkov, brandy a cukru. O názov sa zase postarali Španieli, keďže aztécke slovko ahuacatl si prispôsobili ako abogado – právnik. Tak vlastne prišiel na svet vaječný likér s holandským označením Advocaat. Je jednou z vlajkových lodí najstaršieho liehovaru na svete, založenom Lucasom Bolsom už v roku 1575; vaječný likér však vyrábajú aj v De Kuyper, Cooyman´s či Verpoorten. Tamojší konzumenti ho pijú v hustejšej verzii, vyrobenej aj z vaječných bielkov - dá sa naberať
lyžičkou. Likér nalievajú do širokého pohára, zdobia šľahačkou a kakaom alebo zmrzlinou. Na export je však určený tekutejší nápoj bez bielkov, podávaný po jedle; čistý, v miešaných nápojoch alebo v káve pod názvom alžírska i holandská.
Coquito – tradičný nápoj z Puerto Rica, obsahujúci aj kokosové a kondenzované mlieko. Pred niečo vyše desiatimi rokmi ho začali vyrábať aj ako nápoj vo fľaši.
Egg-nogg - pôvodne východoanglický a škótsky long drink; v škótštine označoval „mlieko starého pána“ (niekedy ho podávali ako ľahký obed s piškótami). V angličtine vraj ide o skomoleninu egg-and-grog – s rumom alebo dezertným vínom.
Eierpunsch - obľúbený teplý nápoj Nemcov a Rakúšanov z vajec, alkoholu, korenín a bieleho vína.
Flip - skupina krátkych miešaných nápojov zo źltkov a liehoviny.
Kogel Mogel - do strednej Európy ho priniesli Židia a dodnes je tradičným nápojom-dezertom poľskej komunity. Okrem žĺtkov a rumu môže obsahovať aj hrozienka, čokoládu a
smotanu.
Ponche Crema - venezuelský nápoj má veľa regionálnych variánt, napríklad aj kávovú.
Rompope - v mexickom národnom drinku nechýba rum alebo na americkej strane bourbon. Nápoj (zahŕňaný aj medzi dezerty) získava rôzne podoby vďaka jahodám, mandliam, pekanovým orechom či iným regionálnym surovinám.
Zabaglione - pôvod talianskej špeciality nie je celkom jasný, ale pripisujú ho Benátkam. Vtedy v nej používali víno z Cypru a sladili medom. Dnes ho častejšie nahrádza sladká Marsala.
Soňa Hudecová ©
návštevy: 21870