rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

K „čaju o piatej“ treba aj tanier a vidličku

Keď v Anglicku prekročí malá ručička štvorku, cítiť v mnohých domoch i hoteloch nervozitu. „Kde je čaj, kedy sa začnú podávať tie chutné sušienky a malé chlebíčky... kedy na stole čaj o piatej 6 pxbpristane veľká kanvica s tmavou tekutinou a menšia s mliekom...?“

Nuž čaj (podobne ako káva či čokoláda) obsahuje aj návykové látky. Silnejšou závislosťou je však samotný zvyk. Samozrejme, olovrantujú aj iné národy, ale robia to celkom individuálne a ako, kedy i čo sa im hodí. V Anglicku nie, pretože „čaj o piatej“ je viac než len olovrant. Rituál, obrad, malá slávnosť dňa, pripravovaná hocikedy medzi treťou a piatou popoludní.čaj o piatej 5 pxb Milióny obyvateľov britských ostrovov zaň vďačia vojvodkyni Anne z Bedfordu. V roku 1840 prišla na skvelý nápad – potešiť žalúdok vo vlečúcom sa čase medzi ľahkým obedom a večerou, ktorú anglická aristokracia zvykla servírovať až o ôsmej.

Veď ako sa vraví – najlepším kuchárom je hlad. Zároveň tak vymyslela popoludňajší program. Dámy prišli na stretnutie a čoskoro sa z toho stala udalosť dňa – vrátane pekného slávnostného oblečenia, honosných čaj o piatejklobúkov... Nuž a nesmieme zabudnúť na hlavného aktéra – čaj. Ten sa u anglických mužov tešil veľkej obľube; dokázal si totiž poradiť s mnohými boliestkami tela. Dámy sa o jeho zdravotné účinky nestarali. Ich záujem vyvolal spoločenský rozmer – že sa pri čaji dá stráviť príjemná hodinka klebetenia a vyvetrania rób.

To sa, samozrejme, dialo ešte takmer o dve storočia skôr. Portugalská manželka anglického kráľa Karola II. – Katarína z Braganzy pozývala na čajové stretnutia dámy z najvyššej spoločnosti... Obracali sa na ne oči z celého impéria, takže keď cena čaju klesla, začali si hočaj o piatej 3 pxb nalievať aj stále „nižšie“ a „nižšie“ vrstvy... V tých časoch však stačila na stole kanvica a šálky.

Vďaka prijateľnej cene lístočkov z Číny a Indie sa aj bedfordský „čaj o piatej“, teda spojenie nápoja s olovrantom, mohol ľahšie a rýchlejšie udomácniť vo všetkých spoločenských vrstvách. Dokonca aj dnes v dobe internetovej, pretechnizovanj, stresovej,čaj o piatej 4 pxb alternatívnej... a všelijakých iných zmien vyznávajúcej, sa medzi treťou a piatou nesie na stoly hotelov, reštaurácií a súkromných kuchýň čaj, k nemu mlieko, na kolieska nakrájaný citrón a všakovaké koláčiky, sušienky, lievance, toasty, dezertíky, čaj o piatej 7 pxbchlebíčky,...

V kanvici sa vrecúška silného „robotníckeho“ čierneho čaju varia vo vode, potom sa do nej pridáva mlieko a cukor. Tak sa rodí tzv. builder´s tea. Ale pohrať sa s mliekom prípadne citrónom sa dá aj inak. Najprv sa do šálky naleje mlieko (nikdy nie smotana, lebo je do čaju príliš hustá), až potom čaj. To zabraňuje zrazeniu mlieka, ale najmä chráni glazúru šálky.čaj o piatej 7 pxb Práve toto vysvetlenie sa považuje za hlavnú príčinu, prečo sa vôbec tieto dva nápoje začali miešať – mlieko totiž schladilo čaj tak, že háklivý čínsky porcelán nepopraskal. Zároveň zabránil, aby sa vo vnútri šálky usadili škaredé čajové šmuhy. Môžeme to však servírovať aj opačne; nalievať mlieko do čaju. Vtedy zase lepšie vidíme, kedy je už mlieka dosť.

No a čo k „čaju o piatej“ na slovenský spôsob? Trebárs aj pikantné lievance so slaninkou alebo orechovo-mrkvové mafinky… 

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 43060

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok