rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Jablko & spol.

Jablko domáce (malus domestica) – jedno z najrozšírenejších ovocí sa narodilo na neznámom mieste, v kultúrnej podobe pravdepodobne v oblasti Zakaukazska a Iránu. Napočítali by sme stovky odrôd, členených na dezertné, muštové, na varenie i tzv. staré miestne odrody. Tradičnejablko pxb sa jablko – botanicky malvica - spomína v príbehu Adama a Evy, určite však išlo o iné ovocie, pretože jablone v tom čase na Blízkom východe nerástli. Použitie jabĺk je veľmi široké – v studenej i teplej, v sladkej i slanej kuchyni a samozrejme v nápojoch.

Jablko granátové (punica granatum) – guľaté bobule kríkov jablko granátovégranátovníka púnskeho rastú od Stredozemného mora až po trópy. Na rozdiel od mnohých iných exotických plodov sú vďaka maximálnej výške kríkov - 6 metrov - omnoho prístupnejšie. Zberačom však sťažujú prácu tŕne na konároch. Plody treba rozpoliť a povyberať chutné semienka. Víno z nich varili už starí Egypťania a dnešní barmani ich využívajú najmä v podobe sirupu grenadina . Jedia sa aj čerstvé, kuchári nimi radi posýpajú dezerty, šaláty, ale aj mäsové jedlá.jablko malajské pxb

Jablko malajské (syzygium malaccense) – valcovité bobule sú plody tzv. klinčekovca, pestovaného v celom tropickom pásme. Konzumuje sa surové aj so šupou, semená sa však vyberajú. Kuchári ich radi varia a dusia spolu s klinčekmi, cukrom a rôznymi koreninami. V koktailoch jablko mameové pxbvynikne ako surová ozdoba alebo želé.

Jablko mameaové (mamea americana) – poldruhakilové bobule rozložitého stromu z Latinskej Ameriky a Afriky, má jedovatú šupku, podšpkovú blan i semená s okolitou pevnou dužinou. Z drene sa však vyrába víno, ovocná šťava, želé a marmeláda. Vo väčšom množstve škodia a spôsobujú črevné problémy.jablko slonie pxb

Jablko slonie (limonia acidissima) – hrubošupinaté bobule ázijskej limónie rastú na vyše 10-metrových opadavých stromoch. Z čerstvej drene sa vyrába nápoj, sirup, marmeláda a čatní. V kombinácii s kokosovým mliekom vzniká lahodný krém do dezertov. Ale chutí aj jablko vodné pxbčerstvá dreň plodu, posypaná cukrom.

Jablko vodné (eugenia javanica) – zvoncovité bobule stromu z tichooceánskej oblasti, zvaného aj klinčekovec, sa jedia aj surové. Výborne zaháňajú smäd. Kuchári ich pridávajú aj do šalátov, dokonca v Indonézii takýmto sviežim šalátom vítajú aj narodenie dieťaťa. Vodné jablko sa spracováva aj do sladkokyslých „kompótov“.

shp ©

o jablkách v kuchyniach slovenských šéfkuchárov čítajte… 

o príbehu obrátenej Tarte Tatin sa dozviete… 

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

FIJET Slovakia: Slovensko nevyužilo poctu z Unesco

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré 

13. 2. 2025 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok