rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Jablko & spol.

Jablko domáce (malus domestica) – jedno z najrozšírenejších ovocí sa narodilo na neznámom mieste, v kultúrnej podobe pravdepodobne v oblasti Zakaukazska a Iránu. Napočítali by sme stovky odrôd, členených na dezertné, muštové, na varenie i tzv. staré miestne odrody. Tradičnejablko pxb sa jablko – botanicky malvica - spomína v príbehu Adama a Evy, určite však išlo o iné ovocie, pretože jablone v tom čase na Blízkom východe nerástli. Použitie jabĺk je veľmi široké – v studenej i teplej, v sladkej i slanej kuchyni a samozrejme v nápojoch.

Jablko granátové (punica granatum) – guľaté bobule kríkov jablko granátovégranátovníka púnskeho rastú od Stredozemného mora až po trópy. Na rozdiel od mnohých iných exotických plodov sú vďaka maximálnej výške kríkov - 6 metrov - omnoho prístupnejšie. Zberačom však sťažujú prácu tŕne na konároch. Plody treba rozpoliť a povyberať chutné semienka. Víno z nich varili už starí Egypťania a dnešní barmani ich využívajú najmä v podobe sirupu grenadina . Jedia sa aj čerstvé, kuchári nimi radi posýpajú dezerty, šaláty, ale aj mäsové jedlá.jablko malajské pxb

Jablko malajské (syzygium malaccense) – valcovité bobule sú plody tzv. klinčekovca, pestovaného v celom tropickom pásme. Konzumuje sa surové aj so šupou, semená sa však vyberajú. Kuchári ich radi varia a dusia spolu s klinčekmi, cukrom a rôznymi koreninami. V koktailoch jablko mameové pxbvynikne ako surová ozdoba alebo želé.

Jablko mameaové (mamea americana) – poldruhakilové bobule rozložitého stromu z Latinskej Ameriky a Afriky, má jedovatú šupku, podšpkovú blan i semená s okolitou pevnou dužinou. Z drene sa však vyrába víno, ovocná šťava, želé a marmeláda. Vo väčšom množstve škodia a spôsobujú črevné problémy.jablko slonie pxb

Jablko slonie (limonia acidissima) – hrubošupinaté bobule ázijskej limónie rastú na vyše 10-metrových opadavých stromoch. Z čerstvej drene sa vyrába nápoj, sirup, marmeláda a čatní. V kombinácii s kokosovým mliekom vzniká lahodný krém do dezertov. Ale chutí aj jablko vodné pxbčerstvá dreň plodu, posypaná cukrom.

Jablko vodné (eugenia javanica) – zvoncovité bobule stromu z tichooceánskej oblasti, zvaného aj klinčekovec, sa jedia aj surové. Výborne zaháňajú smäd. Kuchári ich pridávajú aj do šalátov, dokonca v Indonézii takýmto sviežim šalátom vítajú aj narodenie dieťaťa. Vodné jablko sa spracováva aj do sladkokyslých „kompótov“.

shp ©

o jablkách v kuchyniach slovenských šéfkuchárov čítajte… 

o príbehu obrátenej Tarte Tatin sa dozviete… 

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok