Jablko domáce (malus domestica) – jedno z najrozšírenejších ovocí sa narodilo na neznámom mieste, v kultúrnej podobe pravdepodobne v oblasti Zakaukazska a Iránu. Napočítali by sme stovky odrôd, členených na dezertné, muštové, na varenie i tzv. staré miestne odrody. Tradične
sa jablko – botanicky malvica - spomína v príbehu Adama a Evy, určite však išlo o iné ovocie, pretože jablone v tom čase na Blízkom východe nerástli. Použitie jabĺk je veľmi široké – v studenej i teplej, v sladkej i slanej kuchyni a samozrejme v nápojoch.
Jablko granátové (punica granatum) – guľaté bobule kríkov
granátovníka púnskeho rastú od Stredozemného mora až po trópy. Na rozdiel od mnohých iných exotických plodov sú vďaka maximálnej výške kríkov - 6 metrov - omnoho prístupnejšie. Zberačom však sťažujú prácu tŕne na konároch. Plody treba rozpoliť a povyberať chutné semienka. Víno z nich varili už starí Egypťania a dnešní barmani ich využívajú najmä v podobe sirupu grenadina . Jedia sa aj čerstvé, kuchári nimi radi posýpajú dezerty, šaláty, ale aj mäsové jedlá.
Jablko malajské (syzygium malaccense) – valcovité bobule sú plody tzv. klinčekovca, pestovaného v celom tropickom pásme. Konzumuje sa surové aj so šupou, semená sa však vyberajú. Kuchári ich radi varia a dusia spolu s klinčekmi, cukrom a rôznymi koreninami. V koktailoch
vynikne ako surová ozdoba alebo želé.
Jablko mameaové (mamea americana) – poldruhakilové bobule rozložitého stromu z Latinskej Ameriky a Afriky, má jedovatú šupku, podšpkovú blan i semená s okolitou pevnou dužinou. Z drene sa však vyrába víno, ovocná šťava, želé a marmeláda. Vo väčšom množstve škodia a spôsobujú črevné problémy.
Jablko slonie (limonia acidissima) – hrubošupinaté bobule ázijskej limónie rastú na vyše 10-metrových opadavých stromoch. Z čerstvej drene sa vyrába nápoj, sirup, marmeláda a čatní. V kombinácii s kokosovým mliekom vzniká lahodný krém do dezertov. Ale chutí aj
čerstvá dreň plodu, posypaná cukrom.
Jablko vodné (eugenia javanica) – zvoncovité bobule stromu z tichooceánskej oblasti, zvaného aj klinčekovec, sa jedia aj surové. Výborne zaháňajú smäd. Kuchári ich pridávajú aj do šalátov, dokonca v Indonézii takýmto sviežim šalátom vítajú aj narodenie dieťaťa. Vodné jablko sa spracováva aj do sladkokyslých „kompótov“.
shp ©
o jablkách v kuchyniach slovenských šéfkuchárov čítajte…
o príbehu obrátenej Tarte Tatin sa dozviete…