Múka, cukor, tuk. Na tejto základnej trojici stojí, leží a beží väčšina dezertov. Dajú sa však pripraviť aj ľahšie a niektorú surovinu vynechať. Hoci aj múku. Kedysi sa veru na hosťa z vitríny cukrární usmievalo omnoho viac všakovakých pohárov, pudingových mištičiek, ovocných kompozícií. Veď najmä keď ortuť jarných teplomerov stúpala, každá žienka (pubertiačky nevynímajúc) sa snažila zhadzovať nielen kabáty a čiapky, ale aj kilá...
A tak sme do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk pozvali cukrárku par excellence – Dášku Korenkovú spod Tatier. Mnohé jej sladké výtvory patria do klubu pre veľmi pokročilých, ale nás zaujal celkom jednoduchý čokoládovo-pomarančový pohár.
„V sladkej kuchyni sa o čokoláde vraví ako o kráľovnej - vďaka nezameniteľnej vôni a chuti, horkej a zároveň sladkej. Ja osobne ju používam veľmi často. Aj pri príprave rôznych korpusov, ktoré sú vďaka nej vláčne a krásne voňajú. Alebo v mnohých smotanových krémoch, kam už potom nepridávam žiaden cukor Veľmi rada vytváram aj pralinky a čokoládové ozdoby, ktoré potom dávajú dezertom osobitý vzhľad a eleganciu,“ vyznáva sa z čoko-vášne Dáška a z tašky vyťahuje 100-gramovú tabuľku čokolády
„Musí mať aspoň 52 percent kakaa.“ Priloží k nej štvrť kila smotany na šľahanie s podielom tuku 33 percent, také isté množstvo mascarpone, 80 gramov práškového cukru, balíček vanilkového cukru, pomaranč a fľašku pomarančového likéru. A to je pokyn, že deti a šoféri odchod... ☺
„Aj tá najlepšia čokoláda však môže stratiť kvalitu pri nesprávnom skladovaní. Mimoriadne citlivo reaguje na teplotu a vlhkosť. Navyše môže vstrebávať rôzne pachy, preto by sa mala skladovať v suchej, čistej a chladnej miestnosti,“ zdôrazňuje majsterka cukrárka a pritom zručne šľahá smotanu, až je nadýchaná ako čerstvo napadnutý sneh. Vmieša do nej mascarpone a oba cukry. Hmotu rozdelí na dve časti; do jednej prileje pol deci likéru a do druhej polovicu rozpustenej čokolády.
Do vysokého pohára vrství šľahačku – trochu čokoládovej a potom zase pomarančovej a predeľuje ich tenkou vrstvou zvyšnej čokolády. No a potom už len treba zo tri hodinky držať bobríka sebadiciplíny, kým pohár nestuhne.
Pri zdobení sa fantázii medze nekladú, nám stačilo trochu mäty a plátok pomaranča. K tomu sľub, že nabudúce pripravíme „soft“ alebo „virgin“ verziu, aby sa sladkého neba mohli dotknúť aj jazýčky deťúreniec...
Soňa Hudecová ©