rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: čoko-pomarančový pohár od Dášky Korenkovej

Múka, cukor, tuk. Na tejto základnej trojici stojí, leží a beží väčšina dezertov. Dajú sa však pripraviť aj ľahšie a niektorú surovinu vynechať. Hoci aj múku. Kedysi sa veru na hosťa z vitríny cukrární usmievalo omnoho viac všakovakých pohárov, pudingových mištičiek, ovocných d_korenková čoko pohárkompozícií. Veď najmä keď ortuť jarných teplomerov stúpala, každá žienka (pubertiačky nevynímajúc) sa snažila zhadzovať nielen kabáty a čiapky, ale aj kilá...

A tak sme do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk pozvali cukrárku par excellence – Dášku Korenkovú spod Tatier. Mnohé jej sladké výtvory patria do klubu pre veľmi pokročilých, ale nás zaujal celkom jednoduchý čokoládovo-pomarančový pohár.

„V sladkej kuchyni sa o čokoláde vraví ako o kráľovnej - vďaka nezameniteľnej vôni a chuti, horkej a zároveň sladkej. Ja osobne ju používam veľmi často. Aj pri príprave rôznych korpusov, ktoré sú vďaka nej vláčne a krásne voňajú. Alebo v mnohých smotanových krémoch, kam už potom nepridávam žiaden cukor Veľmi rada vytváram aj pralinky a čokoládové ozdoby, ktoré potom dávajú dezertom osobitý vzhľad a eleganciu,“ vyznáva sa z čoko-vášne Dáška a z tašky vyťahuje 100-gramovú tabuľku čokolády

„Musí mať aspoň 52 percent kakaa.“ Priloží k nej štvrť kila smotany na šľahanie s podielom tuku 33 percent, také isté množstvo mascarpone, 80 gramov práškového cukru, balíček vanilkového cukru, pomaranč a fľašku pomarančového likéru. A to je pokyn, že deti a šoféri odchod...

„Aj tá najlepšia čokoláda však môže stratiť kvalitu pri nesprávnom skladovaní. Mimoriadne citlivo reaguje na teplotu a vlhkosť. Navyše môže vstrebávať rôzne pachy, preto by sa mala skladovať v suchej, čistej a chladnej miestnosti,“ zdôrazňuje majsterkad_korenková cukrárka a pritom zručne šľahá smotanu, až je nadýchaná ako čerstvo napadnutý sneh. Vmieša do nej mascarpone a oba cukry. Hmotu rozdelí na dve časti; do jednej prileje pol deci likéru a do druhej polovicu rozpustenej čokolády.

Do vysokého pohára vrství šľahačku – trochu čokoládovej a potom zase pomarančovej a predeľuje ich tenkou vrstvou zvyšnej čokolády. No a potom už len treba zo tri hodinky držať bobríka sebadiciplíny, kým pohár nestuhne.

Pri zdobení sa fantázii medze nekladú, nám stačilo trochu mäty a plátok pomaranča. K tomu sľub, že nabudúce pripravíme „soft“ alebo „virgin“ verziu, aby sa sladkého neba mohli dotknúť aj jazýčky deťúreniec...

Soňa Hudecová ©



späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok