rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: avokádová hrianka od Milana Nemčíka

Ani jesť sa nechce. To je jedna zo zlých správ pekného leta, ako ju vnímajú profesionáli v gastronómii. Darmo by pracovali s tými najonakvejšími či najatraktívnejšími surovinami, hosť toho viac vypije než zje. Ale predsa existuje kapitola jedálnych lístkov, ktorá priláka. Už tým, že skôr občerství než zasýti. Zavonia, osloví oči... až sa začnú slinky zbiehať.

A tak sme tentoraz do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk pozvali majstra varešky, ktorý v lete viac než s kuchynskými prístrojmi a nástrojmi pracuje s fantáziou a nápadmi – Miloša Nemčíka z m_nemčík avokádová nátierkapenziónu Sonja vo Vranove nad Topľou, kde prvého hosťa privítali už pred osemnástimi rokmi.

„Na raňajky, desiatu, olovrant či neskorú večeru, k posedeniu s priateľmi, pre návštevu. Na povzbudenie chuti ako appetizer. Pod horúce slnko, keď sa telu vôbec nežiada teplé jedlo... je skrátka sto príležitostí, kedy najlepšie „padne a sadne“ studená kuchyňa,“ Milan dodáva, že sa v a la carte studeným jedlám nevenuje, a predsa ich počas roka pripraví na tisícky. Veď každá rodinná oslava (a tých teda vzhľadom na obľúbenosť SONJE zorganizujú nepočítane) sa začína studeným predjedlom. Každé školenie a firemné podujatie vždy počítalo s coffee breakom a každý ubytovaný hosť s niečím dobrým na rozbeh dňa.

„Vo filigránsky prepracovanej studenej kuchyni vždy vidno skúsenú ruku profesionála. Veď je aj samostatnou kapitolou gastronomických olympiád a súťaží. Ale aj v tej najjednoduchšej je stále čo vymýšľať. Nové nátierky, omelety, wrapy, tataráčiky, kanapky, placky, šaláty, aspiká, roládky, teriny, galantíny..,“ má ich rád aj ako konzument, pretože osviežia telo aj v čase, kedy sa mu nežiada „veľké“ a teplé jedlo. Ako kuchár zase oceňuje priestor studenej kuchyne pre fantáziu a kreativitu. Veď Milana Nemčíka musí studená lahôdka očariť všetky zmysly – svojou vôňou, farbou, pestrosťou, lákavosťou a potom aj chuťou. Ale nie nadarmo sa vraví, že v jednoduchosti je krása aj dokonalosť. Dokazuje tom_nemčík 2 práve jeho avokádová nátierka na hrianke-bruschette, ktorá je hotová do pol hodinky.

Milanovi to trvalo, samozrejme, ešte o štvrťhodinku kratšie. Stačilo totiž očistiť dve avokáda, nakrájať ich na malé kúsky, nasekať dve chilli papričky i dva strúčiky cesnaku a všetko dochutiť soľou, čerstvo zomletým čiernym korením i šťavou z citróna. Zľahka premiešal, aby sa chute spojili, zároveň však nátierka nesmie stratiť svoju zaujímavú textúru. Potom už len nakrájal bagetu na šikmé rezy a opiekol.

Natieranie sme zvládli sami. Rovnako ako vylízanie zvyškov nátierky z misky, pretože každej molekuly z vranovskej avokádovej dobroty by bola škoda...

Soňa Hudecová ©


späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok