rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: avokádová hrianka od Milana Nemčíka

Ani jesť sa nechce. To je jedna zo zlých správ pekného leta, ako ju vnímajú profesionáli v gastronómii. Darmo by pracovali s tými najonakvejšími či najatraktívnejšími surovinami, hosť toho viac vypije než zje. Ale predsa existuje kapitola jedálnych lístkov, ktorá priláka. Už tým, že skôr občerství než zasýti. Zavonia, osloví oči... až sa začnú slinky zbiehať.

A tak sme tentoraz do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk pozvali majstra varešky, ktorý v lete viac než s kuchynskými prístrojmi a nástrojmi pracuje s fantáziou a nápadmi – Miloša Nemčíka z m_nemčík avokádová nátierkapenziónu Sonja vo Vranove nad Topľou, kde prvého hosťa privítali už pred osemnástimi rokmi.

„Na raňajky, desiatu, olovrant či neskorú večeru, k posedeniu s priateľmi, pre návštevu. Na povzbudenie chuti ako appetizer. Pod horúce slnko, keď sa telu vôbec nežiada teplé jedlo... je skrátka sto príležitostí, kedy najlepšie „padne a sadne“ studená kuchyňa,“ Milan dodáva, že sa v a la carte studeným jedlám nevenuje, a predsa ich počas roka pripraví na tisícky. Veď každá rodinná oslava (a tých teda vzhľadom na obľúbenosť SONJE zorganizujú nepočítane) sa začína studeným predjedlom. Každé školenie a firemné podujatie vždy počítalo s coffee breakom a každý ubytovaný hosť s niečím dobrým na rozbeh dňa.

„Vo filigránsky prepracovanej studenej kuchyni vždy vidno skúsenú ruku profesionála. Veď je aj samostatnou kapitolou gastronomických olympiád a súťaží. Ale aj v tej najjednoduchšej je stále čo vymýšľať. Nové nátierky, omelety, wrapy, tataráčiky, kanapky, placky, šaláty, aspiká, roládky, teriny, galantíny..,“ má ich rád aj ako konzument, pretože osviežia telo aj v čase, kedy sa mu nežiada „veľké“ a teplé jedlo. Ako kuchár zase oceňuje priestor studenej kuchyne pre fantáziu a kreativitu. Veď Milana Nemčíka musí studená lahôdka očariť všetky zmysly – svojou vôňou, farbou, pestrosťou, lákavosťou a potom aj chuťou. Ale nie nadarmo sa vraví, že v jednoduchosti je krása aj dokonalosť. Dokazuje tom_nemčík 2 práve jeho avokádová nátierka na hrianke-bruschette, ktorá je hotová do pol hodinky.

Milanovi to trvalo, samozrejme, ešte o štvrťhodinku kratšie. Stačilo totiž očistiť dve avokáda, nakrájať ich na malé kúsky, nasekať dve chilli papričky i dva strúčiky cesnaku a všetko dochutiť soľou, čerstvo zomletým čiernym korením i šťavou z citróna. Zľahka premiešal, aby sa chute spojili, zároveň však nátierka nesmie stratiť svoju zaujímavú textúru. Potom už len nakrájal bagetu na šikmé rezy a opiekol.

Natieranie sme zvládli sami. Rovnako ako vylízanie zvyškov nátierky z misky, pretože každej molekuly z vranovskej avokádovej dobroty by bola škoda...

Soňa Hudecová ©


späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

FIJET Slovakia: Slovensko nevyužilo poctu z Unesco

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré 

13. 2. 2025 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok