Varené vínko, grog, teplý čaj, horúca čokoláda, rôzne alko i nealko nápoje v apres-ski bare... to všetko si môžu dopriať fanúšikovia lyžovačky, sánkovačky, bežkovania alebo prechádzok okolo
najznámejšieho slovenského morénového plesa, ktoré sa zrodilo pred 12 tisíc rokmi. Alebo pri strážení deťúreniec na vonkajšom ihrisku, klzisku. Fanúšikovia nápojových legiend si tam však určite doprajú Bombardino. „Tento slávny horúci nápoj z talianskych Álp oslavuje v tomto roku polstoročie. Nuž a názov našej reštaurácie Al lago – Na jazere - napovedá, že sa od začiatku hlásime k talianskej gastronómii,“ vysvetľuje výber ikonického drinku hotela Solisko **** na Štrbskom Plese riaditeľka Katarína Kaňová.
V roku 1972 ho namiešal mladý barista Erich Ciapponi z horskej chaty Mottolino podľa návrhu
riaditeľa tamojších lyžiarskych vlekov pána Alda del Bó. Prečo barista a nie barman? V nápoji totiž vtedy nechýbalo tradične taliansky starostlivo pripravené espreso, ktoré tvorilo až dve tretiny. Najprv parou nahriali vaječný likér Vov a dobre našľahali, vliali espreso a brandy a drink korunovali statočnou porciou šľahačky s trochou kakaa navrchu.
„Nielen kvôli tomu, aby lyžiarom pripomínala zasnežený svah, ale aby ochránila alkohol pred „anjelskou daňou“ - vyparovaním. Bombardino, teda vlastne v čase prvých pohárov len Vov caldo – horúci (likér) Vov, sa servíroval ako vrstvený nápoj s kávou v
strede . Ale na večierku lyžiarskych inštruktorov ktosi zvolal „to je ako malá bomba“... Nuž ho presne takto pokrstili - Bombardino,“ Katarína Kaňová vie, že jedlo i nápoj s príbehom sú pre hosťa ešte atraktívnejšie.
Samozrejme, novinka sa rýchlo rozšírila aj do ďalších barov, chát a hotelov v Livigne. Prostredníctvom medzinárodného stretnutia riaditeľov lyžiarskych stredísk sa ešte v tom istom
roku dostala aj do Rakúska, Francúzska či švajčiarskeho Davosu, kde ju ale miešajú v nealko verzii pod názvom Snehová guľa – Schneeball. Každá krajina, región, lyžiarske stredisko či bar dali Bombardinu svojskú podobu; cocktail nemá presnú receptúru. Namiesto brandy barmani či baristi priliali rum a už je tu Pirata. S whiskey vznikla škótska
Scozzese a bez destilátu len s dvojitou kávou a vaječným likérom sa zrodilo Calimero. Liehovinu však môže zastúpiť aj grapa, jemná vodka, ovocná pálenka... „Naša soliskovská verzia sa mieša z vaječného likéru, ktorý si sami pripravujeme, z whisky a výbornej čerstvej šľahačky,“ Katarína Kaňová dodáva, že horúci nápoj servírujú v náručí Vysokých Tatier – ako aj inde vo svete – zamiešaný.
Samozrejme, aj rôzne značky vaječných likérov urobia svoje a Bombardino zrazu chutí ale aj vyzerá trochu inak – žltšie alebo naopak tmavšie, hnedšie... Nuž a namiesto kakaa navrchu môže barman korunovať šľahačku štipkou mletej škorice, anízu, muškátového
oriešku, mletých klinčekov... a už je tu zase nový a nový variant.
„Zima sa u nás celkovo nesie v znamení rôznych horúcich drinkov, na Vianoce najmä vianočného punču, podfarbeného „živými“ koledami valachov. Na Silvestra privíta našich hostí spomínaný welcome drink Bombardino a varené vínko k 6-chodovej večeri, hudbe, tancu, tombole... Na Nový rok ráno bublinky sektu... Ale pamätáme aj na deťúrence; chutné nápoje na zahriatie a darček k tomu im počas víkendového pobytu 2. – 4. decembra prinesie Mikuláš s čertom a anjelom na koči.“ Nuž, keby bolo viac snehu, prisvišťali by tradične na saniach... ☺
Soňa Hudecová ©
návštevy: 33118