rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Potraviny

Umami je (už dávno) piatou sestrou chutí

Umami je (už dávno) piatou sestrou chutí

Sladkú chuť cítime na špičke jazyka. Slanú po obvode prednej časti, horkú chuť vzadu a po bokoch zase kyslú. No a chuťové poháriky po celej ploche jazyka sú schopné dešifrovať...
Kto spozná perličku na tanieri, nech hodí soľničkou

Kto spozná perličku na tanieri, nech hodí soľničkou

Hmotnosť pod kilogram, kurovité telo, možno upečená, podusená ako perkelt na paprike, obložená vlastnými vajíčkami, plnená so žemľovo-petržlenovou zmesou, vyprážaná alebo v...
Liptovské droby (s pečiatkou EÚ) v hydine nehľadajte

Liptovské droby (s pečiatkou EÚ) v hydine nehľadajte

Sú krajiny, kde kulinársky marketing šliape ako hodinky už oddávna. Nuž nečudo, že ich poznáme ako kulinárske mekky sveta, hoci podobné jedlá sa varili a varia aj inde. To potom...
V zahraničí dávajte pozor na značku „Rezňom vstup zakázaný!“

V zahraničí dávajte pozor na značku „Rezňom vstup zakázaný!“

Pýtať si v Bhutane tenké plátky roastbeefu alebo na Maldivách stredne prepečenú panenku… sotva si predstaviť väčší trapas. Aspoň z tých kulinárskych. V niektorých končinách sveta...
Z odpadu na strieborný podnos

Z odpadu na strieborný podnos

Bravčové nožičky – nie sú len pomocným prípravkom do želatiny, ale aj znovuobjavenou luxusnou surovinou. Pomaly…   Býče zľazy – sa na Strednom Východe...
Na tróne krabej rodiny sedí jeho veličenstvo Dungeness

Na tróne krabej rodiny sedí jeho veličenstvo Dungeness

Krab kráľovský. Milovníci mäska z mora by dali ruku do ohňa (sporáku) za jeho jemnú, lahodnú štruktúru. A predsa sa v krabej rodine nájde ešte jeden, ktorý ho vytlačil...
Keď zaklope slovenská orechová (erotická) jeseň

Keď zaklope slovenská orechová (erotická) jeseň

Kto sa vyzná v histórii či botanike, tomu slovo orech pripomína dobrodružný príbeh. Kedysi totiž košaté orechy rástli v severnej Európe, v Grónsku a na Aljaške, aby napokon...
V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma tisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich...
Oliva, oliva, olivový koreň, za toho (kuchára) nepôjdem, čo ma není hoden

Oliva, oliva, olivový koreň, za toho (kuchára) nepôjdem, čo ma není hoden

Pred dvadsiatimi rokmi sa iba pár Slovákov netvárilo pri slove oliva znechutene. A to napriek tomu, že sa tento strom pestoval v Perzii, severnej Afrike a Palestíne už pred...
Zemiaky vo svete

Zemiaky vo svete

Asperges – alebo inak dánske špargľové zemiaky majú podlhovastý tvar a peknú žltú dužinu Bintje – holandská odroda sa často používa na hranolčeky a chipsy. Criolla ...

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok