rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Veganuary vonia (iba) rastlinami

Po dobrom výdatnom mäsku a majonézovom šaláte sa veru mnohým žiada naložiť si na tanier šúľance s brokolicou. Alebo kapustné fliačky, slivkové pirohy, zeleninové rizoto, granadír, zapekaný karfiol, placky s cesnakom... Ktovie či práve toto vyprovokovalo zrod Veganuary; aby ho Jane Land a Matthew m_kurhajec - jarné plackyGlover v roku 2014 zapísali do zoznamu neziskových organizácií Veľkej Británie a naštartovali tak mesiac vegánstva. Jej krstným otcom sa stal aj Paul Mc Cartney, ktorý sa už štyri desaťročia stravuje vegetariánsky.

Vegánsky január, teda Vega-nuary, popularizuje filozofiu Vegan Society, založenej Dorothy a Donaldom Watsonovcami presne pred 80 rokmi – skončiť s „vykorisťovaním“ zvierat za účelom stravovania, oblečenia či iných komerčných zámerov.

Na rozdiel od vegetariánov vegáni nejedia ani vajcia a mliečne výrobky, ba ani med ako produkt včiel, takže z cestovín by ste pri striktnom dodržiavaní vegánskeho januára museli vyberať iba tie bezvaječné, vyprážať zeleninu či huby obalené len v múke alebo inom polievka huby pxbrastlinnom prášku, namiesto medovníkov piecť len perníky, zapekať zeleninu pod vrstvou „smotany“ zo sójového mlieka prípadne sa inšpirovať Veronikou Bušovou a snehové pusinky pripravovať z nálevu cícerovej konzervy (alebo poňať Veganuary iba ako odľahčenie od mäsa).

Na jednej strane komplikácie, na strane druhej objavovanie nových surovín, iných kombinácií, objavného tvorenia... Čo vám vraj zrýchli metabolizmus, zatočí s kilami navyše, pomôže odstrániť mnohé zdravotné problémy a planétu oslobodí od takmer troch štvrtín uhlíkovej stopy, zachráni hektáre lesov a obrovské množstvá vody, potrebné pri chove zvierat.

Vegán však musí mať dobré oči alebo si nosiť so sebou lupu. Zloženie výrobkov je totiž uvedené tak malým písmom (a najlepšie bielym na žltom či modrým na čiernom), aby to spotrebiteľ voľným okom neprečítal. No a potom doma s hrôzou zistí, že v cukríkoch je použitá želatina z kostí a kože zvierat alebo (ani nezistí) sa pri filtrácii vína použil aj vaječný albumín a vláknina zo schránok kôrovcov... a šup s tým nevegánskym susedom.

Mimochodom, v prvom ročníku Veganuary sa zaregistrovalo 12 800 fanúšikov (a zakladatelia počítali sostrukoviny pxb stovkou), pred dvoma rokmi to už bolo 700 000 ľudí. Podľa prieskumov vraj až tretina z nich pokračuje vo vegánskom životnom štýle.

Nuž sa nečudujte, že práve teraz v januári-veganuári prichádzajú obchodné reťazce s desiatkami nových vegánskych výrobkov. Hoci aj pod značkou V-Label International, odštartovanou v roku 1996 vo Švajčiarsku. Ako označenie vege-výrobkov ho však začala používať talianska vegetariánska asociácia ešte o dvadsať rokov skôr. Vďaka 50 tisícom rôznych produktov od 4 300 výrobcov je známa po celom svete.

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 21445

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Polievka pre madam Célestine

Poznáte palacinkovú polievku? Nie... A čo takto celestínsku alebo aspoň celestínske rezance? rezance celestínske pxbAha, to už sme bližšie. Určite vám ich núkali v niektorej lepšej reštaurácii, možno ste ich jedli na nejakej oslave, svadbe, servírovanej recepcii...
Aj celestínske rezance dokazujú, ako veľmi záleží na kulinárskom marketingu, na imidži,

1. 3. 2024 / Čítať viac

Vajce na pitie

Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred vaječný likér 4 psbniekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate do vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami

 / Čítať viac

Jarný syrek – zásnuby vajec a mlieka

Veľkonočná hrudka, veľkonočný syrek, žolti sirek... Nuž nech tomu Slováci na východe krajiny m_poloha vn syrekhovoria akokoľvek, výsledkom čarovania v kuchyni je nadýchaný bochník, ktorý sa podľa zvykov môže servírovať už na Bielu sobotu, no a potom hocikedy. Podobnú dobrotu však pripravujú aj za našou východnou hranicou.

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Pri duriane čakajte chuť mandlí a pach žumpy

Pravidlá diplomatických kruhov zakazujú na pracovných stretnutiach či recepciách podávať durian 2 pxbjedlá s cesnakom. A to je teda slabučký odvar proti tomu, ako by diplomatov zaskočili delikatesy s durianom. Tento veľký plod slezovitých stromov juhovýchodnej Ázie

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok