rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Veganuary vonia (iba) rastlinami

Po dobrom výdatnom mäsku a majonézovom šaláte sa veru mnohým žiada naložiť si na tanier šúľance s brokolicou. Alebo kapustné fliačky, slivkové pirohy, zeleninové rizoto, granadír, zapekaný karfiol, placky s cesnakom... Ktovie či práve toto vyprovokovalo zrod Veganuary; aby ho Jane Land a Matthew m_kurhajec - jarné plackyGlover v roku 2014 zapísali do zoznamu neziskových organizácií Veľkej Británie a naštartovali tak mesiac vegánstva. Jej krstným otcom sa stal aj Paul Mc Cartney, ktorý sa už štyri desaťročia stravuje vegetariánsky.

Vegánsky január, teda Vega-nuary, popularizuje filozofiu Vegan Society, založenej Dorothy a Donaldom Watsonovcami presne pred 80 rokmi – skončiť s „vykorisťovaním“ zvierat za účelom stravovania, oblečenia či iných komerčných zámerov.

Na rozdiel od vegetariánov vegáni nejedia ani vajcia a mliečne výrobky, ba ani med ako produkt včiel, takže z cestovín by ste pri striktnom dodržiavaní vegánskeho januára museli vyberať iba tie bezvaječné, vyprážať zeleninu či huby obalené len v múke alebo inom polievka huby pxbrastlinnom prášku, namiesto medovníkov piecť len perníky, zapekať zeleninu pod vrstvou „smotany“ zo sójového mlieka prípadne sa inšpirovať Veronikou Bušovou a snehové pusinky pripravovať z nálevu cícerovej konzervy (alebo poňať Veganuary iba ako odľahčenie od mäsa).

Na jednej strane komplikácie, na strane druhej objavovanie nových surovín, iných kombinácií, objavného tvorenia... Čo vám vraj zrýchli metabolizmus, zatočí s kilami navyše, pomôže odstrániť mnohé zdravotné problémy a planétu oslobodí od takmer troch štvrtín uhlíkovej stopy, zachráni hektáre lesov a obrovské množstvá vody, potrebné pri chove zvierat.

Vegán však musí mať dobré oči alebo si nosiť so sebou lupu. Zloženie výrobkov je totiž uvedené tak malým písmom (a najlepšie bielym na žltom či modrým na čiernom), aby to spotrebiteľ voľným okom neprečítal. No a potom doma s hrôzou zistí, že v cukríkoch je použitá želatina z kostí a kože zvierat alebo (ani nezistí) sa pri filtrácii vína použil aj vaječný albumín a vláknina zo schránok kôrovcov... a šup s tým nevegánskym susedom.

Mimochodom, v prvom ročníku Veganuary sa zaregistrovalo 12 800 fanúšikov (a zakladatelia počítali sostrukoviny pxb stovkou), pred dvoma rokmi to už bolo 700 000 ľudí. Podľa prieskumov vraj až tretina z nich pokračuje vo vegánskom životnom štýle.

Nuž sa nečudujte, že práve teraz v januári-veganuári prichádzajú obchodné reťazce s desiatkami nových vegánskych výrobkov. Hoci aj pod značkou V-Label International, odštartovanou v roku 1996 vo Švajčiarsku. Ako označenie vege-výrobkov ho však začala používať talianska vegetariánska asociácia ešte o dvadsať rokov skôr. Vďaka 50 tisícom rôznych produktov od 4 300 výrobcov je známa po celom svete.

Soňa Hudecová ©

 

návštevy:33144

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok