rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Prosecco – nápoj do voza, koča i behu :-)

Ani sa tým neskôr narodeným veriť nechce, že aj za „socíku“ sme tu mali nápady, ktoré sa dnes považujú za niečo nové, trendové., skrátka IN... Napríklad, beh čašníkov s táckou v ruke a na nej fľaša a poháre s naliatym nápojom. Riava kelnerov v čierno-bielej typickej rovnošate veľmi pripomínala scénu z filmu Vrchní, prchni!.

Vraj to organizátori dnešného Taste of Tatry cup netušili... Pripravili podujatie čašníkrovnakého obsahu; tridsať prihlásených čašníkov a servírok bežalo cez hory a doly (obrazne povedané)... museli zdolať 1,3-kilometrovú trasu a prebehnúť aj cez povinné tzv. gastro-pointy. Fľaša Prosecco Vila Nova bola, našťastie, zatvorená a pri nej trónil pohárik s 15 cl vína. O každý chýbajúci centolitrík sa k výslednému času potom prirátalo 20 sekúnd, pri prázdnom či chýbajúcom poháriku 5 minút. Ak spolu s čašníkom nedobehla aj celá, panensky neporušená fľaša, pretekára to diskvalifikovalo .sekt 2

Nuž a prečo práve tento vínny drink? Nielenže svojou ľahkosťou, ovocnou chuťou i dravým marketingom už pár rôčkov láme všetky komerčné rekordy, ale preteky vlastne vznikli v spolupráci s festivalom Viva Italia. V Poprade prebiehal zároveň s prosecco behom – teda počas druhého júnového víkendu. Veď aj hlavná cena – 3-dňový pobyt pre dve osoby prenesie víťaza do oblasti Prosecco, rozkladajúcej sa na severovýchode Talianska v regiónoch Veneto a Friuli-Venezia.

Z vouchera sa napokon teší wellness hotell Borovica**** na Štrbskom Plese, resp. tamojší čašník Olexander Pecerytsia. Zo zvláštneho priezviska každý vytuší, že ide o cudzinca. A tí znalejší by podľa krstného mena vedeli uhádnuť aj „krajinu pôvodu“, teda Ukrajinu. S terajším prílevom utečencov a ich obohatením nášho pracovného trhu však nemá nič spoločné. Na Slovensko prišiel už pred piatimi rokmi a vyštudoval tu tatranskú hotelovú školu. Kčašníci beh víťazstvu mu však nepomohla len štíhla postava na nohách, priam predurčených k behu, ale aj – ako by povedal Hercule Poirot - šedé mozgové bunky. Tie mu poradili vhodnú stratégiu a taktiku - opláchnuť si ruku, aby sa mu tácka trochu prilepila a ak sa mu fľaša či pohár počas behu rozkývali, radšej spomalil alebo zastavil sa. Dokonca nechal predbehnúť dvoch pretekárov, pretože už aj tak mali polovicu vína rozliatu.

Ako sa z takého atypického úspechu radujú v Borovici? Veľmi, veď pre riaditeľku Miriam Knižkovú to znamená, že pri voľbe čašníka mala šťastnú ruku; nielen rýchly a šikovný, ale aj predvídavý, s nadhľadom a rozumom. Nuž a určite do hotela zavíta nejeden zvedavý hosť, aby ochutnal niečo dobré – na tanieri či v pohári – z rúk víťaza...

Soňa Hudecová ©


späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Polievka pre madam Célestine

Poznáte palacinkovú polievku? Nie... A čo takto celestínsku alebo aspoň celestínske rezance? rezance celestínske pxbAha, to už sme bližšie. Určite vám ich núkali v niektorej lepšej reštaurácii, možno ste ich jedli na nejakej oslave, svadbe, servírovanej recepcii...
Aj celestínske rezance dokazujú, ako veľmi záleží na kulinárskom marketingu, na imidži,

1. 3. 2024 / Čítať viac

Vajce na pitie

Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred vaječný likér 4 psbniekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate do vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami

 / Čítať viac

Jarný syrek – zásnuby vajec a mlieka

Veľkonočná hrudka, veľkonočný syrek, žolti sirek... Nuž nech tomu Slováci na východe krajiny m_poloha vn syrekhovoria akokoľvek, výsledkom čarovania v kuchyni je nadýchaný bochník, ktorý sa podľa zvykov môže servírovať už na Bielu sobotu, no a potom hocikedy. Podobnú dobrotu však pripravujú aj za našou východnou hranicou.

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Pri duriane čakajte chuť mandlí a pach žumpy

Pravidlá diplomatických kruhov zakazujú na pracovných stretnutiach či recepciách podávať durian 2 pxbjedlá s cesnakom. A to je teda slabučký odvar proti tomu, ako by diplomatov zaskočili delikatesy s durianom. Tento veľký plod slezovitých stromov juhovýchodnej Ázie

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok