rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Spoločnosť Sorea: darčekové poukazy platia do konca roka 2021

Hotely a reštaurácie už pekných pár rôčkov bojujú s nedostatkom personálu. A napriek tomu, že sa v súvislosti s coronovým poklesom ekonomiky hovorí o radoch na úradoch práce, žiadne davy voľných pracovníkov sa nekonajú. Skôr zažíva hotelový a reštauračný biznis odchod sorea májpersonálu do lukratívnejších alebo aspoň menej náročných profesií.

Čo pre spoločnosť Sorea s jej 11 hotelmi znamená perfektne zladený tím, to sa dá predstaviť si už len z obrázku posledného týždňa pred opatreniami v druhej vlne covidovej choroby. „Keďže reštaurácie sme museli zatvoriť, jedlo sme servírovali v izbách. To sa dá bez problémov zvládnuť pri desiatich takýchto hosťoch. My sme ich ale v niektorých hoteloch mali aj vyše sto,“ obchodná riaditeľka spoločnosti Sorea Ing. Beáta Tȍrȍková popisuje logistické nároky takejto služby. Koľko na to treba personálu...

A tak sa rozlúčili len so zamestnancami v skúšobnej dobe a určite nie na strategických pozíciách hotela. Ostatní čerpajú náhradné voľná, dovolenky a „prekážku na stranesorea relax zamestnávateľa“. „Nechali sme v činnosti recepcie hotelov, údržbárov, obchodné oddelenia, riaditeľov a raz do týždňa prichádzajú ekonómky. To všetko v prípade, že sa niečo v hoteli neprerába, nečistia bazény a wellness centrá.“ Veď podľa Ing. Beáty Tȍrȍkovej počítali s tým, že na vianočných a silvestrovských hostí musí byť každý tím pripravený v plnom nasadení – ak to opatrenia vôbec umožnia.

V tom prípade sa určite medzi nimi objavia aj držitelia darčekových poukazov, ktoré Sorea vytlačila a odovzdala hosťom namiesto plánovaného a zaplateného Halloween pobytu. Tie však majú, „dobu spotreby“ až do konca roku 2021.
Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Polievka pre madam Célestine

Poznáte palacinkovú polievku? Nie... A čo takto celestínsku alebo aspoň celestínske rezance? rezance celestínske pxbAha, to už sme bližšie. Určite vám ich núkali v niektorej lepšej reštaurácii, možno ste ich jedli na nejakej oslave, svadbe, servírovanej recepcii...
Aj celestínske rezance dokazujú, ako veľmi záleží na kulinárskom marketingu, na imidži,

1. 3. 2024 / Čítať viac

Vajce na pitie

Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred vaječný likér 4 psbniekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate do vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami

 / Čítať viac

Jarný syrek – zásnuby vajec a mlieka

Veľkonočná hrudka, veľkonočný syrek, žolti sirek... Nuž nech tomu Slováci na východe krajiny m_poloha vn syrekhovoria akokoľvek, výsledkom čarovania v kuchyni je nadýchaný bochník, ktorý sa podľa zvykov môže servírovať už na Bielu sobotu, no a potom hocikedy. Podobnú dobrotu však pripravujú aj za našou východnou hranicou.

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Pri duriane čakajte chuť mandlí a pach žumpy

Pravidlá diplomatických kruhov zakazujú na pracovných stretnutiach či recepciách podávať durian 2 pxbjedlá s cesnakom. A to je teda slabučký odvar proti tomu, ako by diplomatov zaskočili delikatesy s durianom. Tento veľký plod slezovitých stromov juhovýchodnej Ázie

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok