rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Ako išlo (ruské) vajce na vandrovku

Stálica lahôdkovej kuchyne chodí do slovenských a českých kuchýň na vandrovku každý deň. Od Medzilaboriec až po Aš ju skrátka zbožňujeme. Teraz sa však ocitla na veľkom rázcestí, bude ďalej vandrovať len incognito?

Historici gastronómie sa nevedia celkom zhodnúť, každý má na to iný názor – ako, prečo, kde a kedy sa varené vajíčko s majonézovým šalátom zrodilo a dostalo svoje meno. Niektorí za autorov „ruského vajca“ považujú šéfkuchára pražského automatu Koruna Jiřího Tučnera a ruské vajce starý fotr copyprevádzkara Jozefa Hliňáka, ktorí sa potrebovali zbaviť pokazených surovín. Prikrytím a zmiešaním s majonézou tak vznikla celkom lákavá lahôdka. Keďže sa písali 50-te roky, museli nechať pred predajom schváliť receptúru a dostať na ňu pečiatku. Aby celý proces prebehol rýchlo, nazvali to v duchu ideológie doby – ruské vajce (sovietske by už asi bolo priveľa ). Pritom sa súdruh (dnes by z neho bol F&B manager) Hliňák zmienil, vraj sa pod týmto názvom podáva v kyjevskom hoteli Berjozka. Naozaj to pomohlo a schválenie bleskovo prebehlo. Samozrejme, Rusi žiadne ruské vajce nepoznali a dodnes nepoznajú...

Iní namietajú, že ruské vajce sa podávalo v tunajších hoteloch už v 30-tych rokoch. A pomenovanie vraj do gastronomického života uviedli Taliani, keď raz pre hostí z Ruska servírovali predkrm z vlašského (talianskeho) šalátu a vajíčka. Pretože Rusi boli vždy známi svojou obľubou majonézy.

V medzinárodnej gastronómii sa hosť stretne s pojmom Henri vajce, ktorým si francúzsky velikán kuchyne Paul Bocuse pripomenul Henricha IV. Do tejto lahôdky však použil iný preliv – nie majonézu ale bearnskú omáčku. A nechýba v ňom sardinka.

Medzi starými čs. normami pre spoločné stravovanie však nájdeme obe receptúry. Ruské vajce muselo okrem toho kuracieho zárodku obsahovať vlašský šalát, kornútok jemnej salámy, vejár uhorky, hrášok, rez papriky kápie alebo paradajky, kúsok petržlenovej vňate a majonézový preliv.

V Henri vajci nesmel chýbať francúzsky zemiakový šalát, dusená šunka, uhorka, paprika kápia, petržlenová vňať, sardinka a tiež majonézový preliv na rozdiel od francúzskeho Bocusovho originálu.

Fantázii sa ale medze nekladú, všetky tie dobré suroviny sa dajú pekne kombinovať a v „obloženom vajci“ postupe vystriedať – norma, nenorma – rôzne údeniny a mäsové výrobky; ako ukazuje aj  youtuberák Starej Fotr a jeho vajce…(na obr.).. 

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 48823

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

FIJET Slovakia: Slovensko nevyužilo poctu z Unesco

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré 

13. 2. 2025 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok