rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Nemožné na počkanie, nákup do 20 minút

... taká bola predstava Holanďana Niklasa Östberga, keď položil základy spoločnosti Delivery Hero. Skrátka, doručiť čokoľvek k dverám zákazníka v čo najkratšom čase. Za desať rokov sa z Berlína rozšírila do 50 krajín na štyroch kontinentoch.

V druhej polovici októbra sa pod názvom Foodpanda udomácnila táto myšlienka aj v foodpanda 1desiatich slovenských mestách ako sesterský projekt českého Dáme jídlo, ktorý tam funguje už od roku 2012. Už vtedy sa v Bratislave dali takto nakupovať aj potraviny z 11 predajní Tesco Expres. V novembri k nim pribudol vlastný pandamarket - testovacia prevádzka v bratislavskej Petržalke. Ukázala stopercentnú pripravenosť, a tak nič nebránilo otvoreniu pandamarketu v Starom Meste a tretiemu v Karlovej Vsi. Foodpanda už teraz pracuje na tom, aby dostala pandamarkety aj do iných regiónov, do väčších aj menších miest Slovenska.

Kým sa však „pandamarketový“ plán premení na realitu, majú zákazníci foodpandy možnosť využívať spoluprácu s externými partnermi (napr. malý formát Tesco expres) a dúfať, že aj obmedzená ponuka obchodu trafí presne do ich potrieb. Počet predajní, z ktorých ponuky si môže zákazník vyberať, závisí totiž od vzdialenosti od jeho bydliska (pričom sú do spolupráce zapojené len niektoré). Cieľom je totiž dodržanie sľubu, že tovar dorazí pred zákazníkove dvere do 20 minút. To ale, samozrejme, komplikuje dopravná situácia (v Bratislave sa, napríklad, garantovaný čas dodania jedla predĺžil z 30 na 50 minút). O to viac, keď tu máme snehovú kalamitu. Často je to však pre zákazníka príjemnejšie, než sa osobne po plných cestách vydať po chýbajúcu drobnosť do domácnosti.foodpanda mestá

Stačí ísť na web foodpandy alebo využiť aplikáciu. Logistický algoritmus podľa zadanej adresy doručenia vyhodnotí, či daná adresa spadá do dostupnej vzdialenosti od pandamarketu. Ak už je vzdialenosť väčšia, pandamarket sa nezjaví. Zákazník má v tom prípade možnosť využiť sekciu Obchody. Projekt nemá totiž ambíciu voziť tovar cez celé mesto, a tým sa odlišuje od iných donáškových projektov.

Súčasná situácia všeobecne posilnila záujem ľudí o online nákupy. „Uprostred pandémie COVID-19 tímy Delivery Hero po celom svete zareagovali na rastúci dopyt po doručení tovaru až domov. V spojení s pohodlím online objednávania a rýchlosťou doručenia to v dlhodobom hľadisku pravdepodobne ovplyvní správanie sa zákazníkov,“ predpovedá riaditeľ pandamarketu Mikolaj Komorowski.

Skúsenosti z Česka to potvrdzujú. Sesterská platforma foodpandy Dáme jídlo spustila koncept dark-store pod názvom Dáme market vo februári tohto roka v Prahe. Za necelý rok sa rozrástol na sieť 9 prevádzok po celej Českej republike, ku ktorým do konca roka pribudnú ďalšie dve.

Soňa Hudecová ©







späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok