rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Nemožné na počkanie, nákup do 20 minút

... taká bola predstava Holanďana Niklasa Östberga, keď položil základy spoločnosti Delivery Hero. Skrátka, doručiť čokoľvek k dverám zákazníka v čo najkratšom čase. Za desať rokov sa z Berlína rozšírila do 50 krajín na štyroch kontinentoch.

V druhej polovici októbra sa pod názvom Foodpanda udomácnila táto myšlienka aj v foodpanda 1desiatich slovenských mestách ako sesterský projekt českého Dáme jídlo, ktorý tam funguje už od roku 2012. Už vtedy sa v Bratislave dali takto nakupovať aj potraviny z 11 predajní Tesco Expres. V novembri k nim pribudol vlastný pandamarket - testovacia prevádzka v bratislavskej Petržalke. Ukázala stopercentnú pripravenosť, a tak nič nebránilo otvoreniu pandamarketu v Starom Meste a tretiemu v Karlovej Vsi. Foodpanda už teraz pracuje na tom, aby dostala pandamarkety aj do iných regiónov, do väčších aj menších miest Slovenska.

Kým sa však „pandamarketový“ plán premení na realitu, majú zákazníci foodpandy možnosť využívať spoluprácu s externými partnermi (napr. malý formát Tesco expres) a dúfať, že aj obmedzená ponuka obchodu trafí presne do ich potrieb. Počet predajní, z ktorých ponuky si môže zákazník vyberať, závisí totiž od vzdialenosti od jeho bydliska (pričom sú do spolupráce zapojené len niektoré). Cieľom je totiž dodržanie sľubu, že tovar dorazí pred zákazníkove dvere do 20 minút. To ale, samozrejme, komplikuje dopravná situácia (v Bratislave sa, napríklad, garantovaný čas dodania jedla predĺžil z 30 na 50 minút). O to viac, keď tu máme snehovú kalamitu. Často je to však pre zákazníka príjemnejšie, než sa osobne po plných cestách vydať po chýbajúcu drobnosť do domácnosti.foodpanda mestá

Stačí ísť na web foodpandy alebo využiť aplikáciu. Logistický algoritmus podľa zadanej adresy doručenia vyhodnotí, či daná adresa spadá do dostupnej vzdialenosti od pandamarketu. Ak už je vzdialenosť väčšia, pandamarket sa nezjaví. Zákazník má v tom prípade možnosť využiť sekciu Obchody. Projekt nemá totiž ambíciu voziť tovar cez celé mesto, a tým sa odlišuje od iných donáškových projektov.

Súčasná situácia všeobecne posilnila záujem ľudí o online nákupy. „Uprostred pandémie COVID-19 tímy Delivery Hero po celom svete zareagovali na rastúci dopyt po doručení tovaru až domov. V spojení s pohodlím online objednávania a rýchlosťou doručenia to v dlhodobom hľadisku pravdepodobne ovplyvní správanie sa zákazníkov,“ predpovedá riaditeľ pandamarketu Mikolaj Komorowski.

Skúsenosti z Česka to potvrdzujú. Sesterská platforma foodpandy Dáme jídlo spustila koncept dark-store pod názvom Dáme market vo februári tohto roka v Prahe. Za necelý rok sa rozrástol na sieť 9 prevádzok po celej Českej republike, ku ktorým do konca roka pribudnú ďalšie dve.

Soňa Hudecová ©







späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Polievka pre madam Célestine

Poznáte palacinkovú polievku? Nie... A čo takto celestínsku alebo aspoň celestínske rezance? rezance celestínske pxbAha, to už sme bližšie. Určite vám ich núkali v niektorej lepšej reštaurácii, možno ste ich jedli na nejakej oslave, svadbe, servírovanej recepcii...
Aj celestínske rezance dokazujú, ako veľmi záleží na kulinárskom marketingu, na imidži,

1. 3. 2024 / Čítať viac

Vajce na pitie

Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred vaječný likér 4 psbniekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate do vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami

 / Čítať viac

Jarný syrek – zásnuby vajec a mlieka

Veľkonočná hrudka, veľkonočný syrek, žolti sirek... Nuž nech tomu Slováci na východe krajiny m_poloha vn syrekhovoria akokoľvek, výsledkom čarovania v kuchyni je nadýchaný bochník, ktorý sa podľa zvykov môže servírovať už na Bielu sobotu, no a potom hocikedy. Podobnú dobrotu však pripravujú aj za našou východnou hranicou.

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Pri duriane čakajte chuť mandlí a pach žumpy

Pravidlá diplomatických kruhov zakazujú na pracovných stretnutiach či recepciách podávať durian 2 pxbjedlá s cesnakom. A to je teda slabučký odvar proti tomu, ako by diplomatov zaskočili delikatesy s durianom. Tento veľký plod slezovitých stromov juhovýchodnej Ázie

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok